Toen we daar zo zaten

Kunstenaar David (Staaf) de Winter en schrijver Rogier Cornelisse portretteren de stad vanaf bekende en minder bekende Amsterdamse terrassen.

David de Winter,Rogier Cornelisse
Café Gruter. Beeld David en Rogier
Café Gruter.Beeld David en Rogier

Bolhoed

Op zomaar een dreinende dinsdag deden wij of het weekend was. We sliepen een gat in de dag, ik haalde de krant en zij schonk champagne in. Toen gingen we weer naar bed.

Later wandelden we doelloos door de buurt, terwijl we elkaar onze grote en kleine verhalen vertelden. Zij schetste met weidse gebaren haar lievelingsschilderij, ik zong haar zacht mijn mooiste sonate voor.

Ze was sterk en had een lenig lichaam. Als ze me kuste greep ze me vast; ik mocht dan nergens heen voordat zij met mij uitgezoend was. Ik adoreerde haar.

Stewardess, zangeres, bokser, mafkees, kunstenaar, femme fatale. Ze was het allemaal, en allemaal even uitbundig. Zo paradeerde zij hier arm in arm met mij in de Van Baerlestraat. Ze sloeg linksaf, ik kon niet anders dan meeslaan, ik zat aan haar vastgeplakt. We liepen langs een kledingzaak.

“Wacht even hier.” Ze vloog de winkel binnen en kwam terug met een zwarte bolhoed.

“Nu ben ik Charlie Chaplin,” kirde ze. Ze huppelde verder over de Willemsparkweg. Tot ze moe was en zich op een stoel liet zakken. Bestelde tosti’s en wijn.

“Wat ik nooit begrepen heb is dat je hier altijd onder de champagne zit.” Ik keek haar aan en ze knikte naar de oranje stof boven onze hoofden. “Taittinger. Stochraar?” Haar nieuwe bolhoed viel van haar haar. Ze lachte alsof ik een prooi was waar zij haar gevaarlijke, geile tanden in ging zetten.

Haar blik speurde over de kale stoep die voor ons lag. Ze scheurde een hap van haar tosti en spoelde die weg met een flinke slok wijn.

“Ken jij het verhaal van Willem Spark?”

Nog voor ik mijn hoofd kon schudden begon ze te vertellen.

Café Gruter, Willemsparkweg 73/75

Meer over