Tips voor deze week in Amsterdam: theater, muziek, expo en jeugd
Muziek: Lucas Hamming
In zijn eerste solotheatervoorstelling Haast speelt rocker Lucas Hamming met de reputatie van de leeftijd die hij bijna heeft bereikt: 27 jaar. De leeftijd waarop grootheden als Jimi Hendrix, Jim Morrison, Amy Winehouse en Janis Joplin het leven lieten. Hamming heeft geen plannen in die richting, maar heeft wel haast. Regie: Frank Lammers.
3 oktober, 19.15 en 21.30 uur, De Kleine Komedie
Muziek: De avond van de filmmuziek
Dat de Ziggo Dome weer even opengaat, is in deze tijden sowieso goed nieuws. De avond van de filmmuziek blijft zo op weg een traditie te worden. Het uitgangspunt is eenvoudig: het Metropole Orkest speelt alles wat ooit als ondersteunende muziek in een film is gebruikt. Ongetwijfeld is er plek voor werk van de in juli overleden maestro Ennio Morricone. Vocale inbreng is er van Ellen ten Damme, Ruben Hein en Tania Kross.
9 en 10 oktober, 20.00 uur, 11 oktober, 14.00 en 20.00 uur, Ziggo Dome
Muziek: Yael Naim
Kent u het zonnige hitje New Soul nog? Yael Naim scoorde er in 2008 een wereldwijd zomersucces mee, met hulp van een Apple-commercial. Het bleek geen fundament voor een hitcarrière, maar de Israelisch-Franse Naim bouwde wel een rijk oeuvre op van fluisterzacht gezongen singer-songwriterliedjes.
7 oktober, 20.30 uur, Paradiso Noord
Theater: Endlessly Free
Het eerste programma van dit seizoen van het Haagse NDT 1 is een triple bill met drie intieme stukken: twee werken van choreograaf Medhi Walerski (een nieuw duet en Soon uit 2017, voor vier dansers) en The Other You van Crystal Pite. Zij maakte dit stuk in 2010 voor haar Canadese dansgezelschap Kidd Pivot. Ook deze voorstelling is een duet, van een man die ‘in dialoog is met zijn andere ik’.
3 t/m 5 oktober, ITA
Theater: De grootste helft
Susan Visser en Eric Corton spelen een echtpaar dat worstelt met de vraag hoe ze hun puberzoon moeten vertellen dat ze uit elkaar gaan. De acteurs stappen af en toe uit hun rol om de situatie van een afstand te bekijken. Waar in hun relatie ging het mis, en waarom? Eerste voorstelling van een nieuw productiehuis. Regie: Benno Hoogveld.
5 oktober, DeLaMar Theater
Theater: Ritratto
De nieuwe opera over de extravagante Italiaanse kunstmuze en mecenas Luisa Casati sneuvelde door corona net voor de première in maart. De videoregistratie van de generale werd een onlinesucces: wereldwijd keken meer dan 2500 mensen mee. Nu wordt Ritratto eindelijk gespeeld voor een livepubliek. De regie is van Marcel Sijm, de kostuums van de befaamde couturier Jan Taminiau.
7, 9, 11 en 14 oktober, Nationale Opera & Ballet
Theater: De Tantes
Gelauwerde voorstelling uit 2014, geregisseerd door Paul Knieriem en geschreven door Roel Adam. Destijds bekroond met onder meer een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterpoductie en nu terug in de grote zaal. De voorstelling gaat over drie heropvoedingstantes en het wat verwaarloosde en jongetje Joris. Veel slaande deuren, mannen die vrouwen spelen en schurende humor. Houdt Joris het hoofd boven water in dit tantesgeweld? En wie voedt nou eigenlijk wie op?
4 oktober, Schouwburg Amstelveen, 10 en 11 oktober, ITA
Theater: Lock Him Up
De spanning stijgt rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De nieuwe show van Pep Rosenfeld en Greg Shapiro geeft de iconische verkiezingswedstrijd een bijzondere edge: Amerika door de ogen van Amerikanen, voor Nederlandse oren. Vervolg op Boom Chicago’s langstlopende en meest succesvolle show, Trump Up The Volume.
4 oktober t/m 2 november, voormalig Rozentheater, Rozengracht
Kind: Rijksmuseumdieren
Wist je dat het Rijksmuseum vol met dieren zit? Dit weekend kunnen kinderen de honden, katten, muizen, vliegen, vogels en andere dieren van het museum ontdekken. Er is een workshop ‘onderkruipsels en fabeldieren tekenen’ (vanaf 6 jaar), waarbij je insecten, vlinders en torretjes met een loep bekijkt en heel precies natekent. Je eigen wonderwezen maken kan ook. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen dierenportretten maken. Op de vloer en muren van de Voorhal zijn allemaal beesten verstopt, van leeuwen en olifanten tot kreeften. Ontdek je lievelingsdier en maak er een mooi kunstwerk van, samen met een tekendocent.
3 en 4 oktober, 11.00-16.00 uur, Rijksmuseum
Kind: Stil of ik schiet
Stilte, hoe vaak maak je dat nou mee? De meeste kinderen zijn niet goed in stil zijn – en veel volwassenen trouwens ook niet. We praten, luisteren muziek, kijken televisie of bekijken filmpjes op onze telefoon. Zo wordt het nooit echt stil. In Stil of ik schiet besluit een kind niet meer te praten. Niemand weet waarom. Zijn ouders proberen het niet erg te vinden, de een gaat op mindfulness en de ander leert minder te praten. Dat helpt alleen niet zo veel. Ten einde raad nodigen ze een stiltemeester uit: de Goeroe.
4 oktober, 14.00 uur, Podium Mozaïek
Expo: Upon arrival and during our stay; leaving, leaving and leaving again
Voor Stephan Blumenschein is de beweging door een ruimte als de melodie van een muziekstuk. Soms ga je sneller, dan sta je even stil om een halve tel rust te houden, om daarna in een ander tempo verder te gaan. In zijn eerste solotentoonstelling in Nederland bestudeert de kunstenaar bezoekers van expositieruimte P////AKT: hoe ze samenklonteren voor een schuifdeur of luisteren naar een plaat.
t/m 11 oktober, P////AKT
Expo: En toen…
Hele generaties zijn opgegroeid met de illustraties in kinderboeken van Thé Tjong-King. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek worden in WG Kunst originele illustraties getoond die de inmiddels 87-jarige meester maakte voor onder andere Jake en de T.Rex, Waar is de kroon? en Kunst met taart. Ook maakte Khing nieuwe werken, waaronder een muurschildering, in lijn met het thema van de Kinderboekenweek: geschiedenis.
t/m 1 november in WG Kunst
Expo: Spraakmakers
Een collectie is geen statische eenheid met een voor eeuwig vaststaande betekenis: die moet telkens weer opnieuw worden bepaald. Museum Van Loon doet dat dit najaar door zes werken te laten becommentariëren door steeds weer drie andere mensen, van kunstliefhebber tot kunstenaar. Ook bezoekers wordt gevraagd naar hun visie en verhaal.
t/m 29 november, Museum Van Loon
Expo: Onward & Upward
Kunsthistoricus Renny Ramakers en modeontwerper Liselore Frowijn vroegen zich naar aanleiding van de coronacrisis af: is de onzekerheid over de toekomst niet van alle tijden? In de groepstentoonstelling die zij samenstelden, reflecteren ze op de fundamentele gevaren van het leven en de mogelijke antwoorden erop. In de setting van een surrealistische tuin is werk te zien van onder anderen Elspeth Diederix, Niek Hendrix en Joana Choumali.
t/m 17 januari, @Droog
Expo: Should All Wounds Be Healed?
De onderwerpen die Ronald Ophuis aansnijdt zijn heftig: zijn concentratiekampschilderijen met gevangenen die even wreed zijn als de beulen waren jaren geleden stof voor verhitte discussies. In zijn nieuwe werk zit meer compassie. Bijvoorbeeld met de vrouwen van Srebrenica, die alleen achterbleven in het kale winterlandschap. Kijk ook naar Ophuis’ stofuitdrukking. Gestreepte stof lijkt te wapperen en van het vlak los te komen door een paar raak geplaatste schuine vegen.
t/m 17 oktober, Upstream Gallery
En ook: Tegeltje eruit, plantje erin
Amsterdam wordt een groene stad genoemd, maar pleinen en tuinen liggen vol tegels, asfalt en beton. Al die stenen zorgen voor problemen, zoals verdroging van de bodem, wateroverlast, en temperatuurstijging in de zomer. Daarom is Jungle Amsterdam, samen met buurtmoestuinen in Oost, een project gestart waarbij bewoners hun tuintegels en -stenen kunnen inleveren tegen groene planten. Het omruilen kan de komende weken op woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur en op zaterdag tussen 15.00 en 17.00 uur bij buurtmoestuin Oost Indisch Groen (op de hoek van de Insulindeweg en de Kramatweg). Van de stenen worden nieuwe plantenbakken en borders gemaakt.
t/m 23 oktober, iedere woensdag en zaterdag, buurtmoestuin Oost Indisch Groen
En ook: Afrovibes
Het jaarlijks terugkerende festival Afrovibes, met theater, dans, muziek en vormgeving uit Afrika, gaat dit jaar in aangepaste vorm door. De Balie is het centrum voor een grotendeels onlineprogramma met presentaties, talkshows en livestreams van voorstellingen. Ook zijn er livevoorstellingen in Podium Mozaïek, het Bijlmer Parktheater en is er een programma in de openbare ruimte: Future for the Past, een theatrale reis door de tijd, naar het koloniale verleden van Nederland en Zuid-Afrika.
t/m 10 oktober, diverse locaties
Film: Buladó
Het magisch-realistische Buladó, openingsfilm van het Nederlands Film Festival, draaide vorige week al in meer dan honderd zalen. Vanaf deze week is hij ‘echt’ uit.
Op 4 oktober is er in Rialto en Het Ketelhuis een nagesprek met respectievelijk acteur Felix de Rooy en scenarist Esther Duysker.
Te zien in: Cinecenter, Euroscoop, Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis, Pathé Arena/De Munt/Tuschinski, Rialto, Studio K
On the Rocks
Zeventien jaar na Lost in Translation herenigt deze verraderlijk gemoedelijke film regisseur/scenarist Sofia Coppola en acteur Bill Murray. Net onder het zachtkomische oppervlak rekent de film genadeloos af met precies het type man dat Murray in die eerdere film speelde.
Te zien in: Euroscoop, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, Pathé Arena/City/Tuschinski, Rialto, Studio K
Camera Japan
Festival Camera Japan viert dit jaar zijn vijftiende editie, in enigszins gereduceerd coronaformaat. Na een midweek in Rotterdam strijkt het festival voor een lang weekend neer in Lab111. Op het programma staat niet alleen een greep uit de beste en vreemdste cinema uit Japan, maar ook allerlei activiteiten, zoals een workshop misosoep maken. Dit weekend zijn negen films te zien, zeer uiteenlopend in genre en toon. De op een na laatste film, die zondagavond draait, is Romance Doll, waarmee het festival in Rotterdam twee weken geleden opende. Deze nieuwste film van regisseur Tanada Yuki, aan wie Camera Japan in 2015 al eens een retrospectief weidde, vertelt een teder liefdesverhaal in de wereld van een sekspoppenbedrijf.
Te zien in: LAB111, t/m 4 oktober