Uitagenda

Tips voor deze week, de lockdownversie: muziek, theater, film, expo en jeugd

Het Parool
Dit jaar vind je door de hele stad kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. Beeld Janus van den Eijnden
Dit jaar vind je door de hele stad kunstwerken van het Amsterdam Light Festival.Beeld Janus van den Eijnden

Muziek: Podcast, Top 2000 a Gogo

Ter verhoging van de voorpret voor de jaarlijkse ‘hoogmis van de popmuziek’ (dixit Matthijs van Nieuwkerk) is Leo Blokhuis al enige tijd bezig aan het tweede seizoen van de podcast Top 2000 a Gogo. Daarin bespreekt Blokhuis, vanaf eerste kerstdag als altijd naast Van Nieuwkerk te zien op televisie, de verhalen achter enkele Top 2000-klassiekers. In de nieuwe aflevering bespreekt hij popmuzikanten die afscheid nemen op plaat. Zo gaat het onder anderen over David Bowie, George Harrison en Leonard Cohen.
In alle podcast-apps en via top2000.nl

Muziek: Livestreamconcert, Fleet Foxes

In de donkerste nacht van het jaar treedt Fleet Foxes-frontman Robin Pecknold solo en akoestisch op in de Holy Trinity Church in New York. Pecknold, dit jaar met de Fleet Foxes in topvorm op het album Shore, is de meester van de melancholieke folksong. Zijn livestreamconcert heeft hij toepasselijk A Very Lonely Solstice (zonnewende) Livestream genoemd.
Dinsdag 22 december, 03.00 uur, www.fleetfoxes.co

Dutch Musical Night. Beeld Robin Kamphuis
Dutch Musical Night.Beeld Robin Kamphuis

Theater: Dutch Musical Night

Musicalprofessionals als Renée van Wegberg, Esmée Dekker en Tessa Sunniva van Tol staan samen met amateurs op het podium tijdens de Avond van de Nederlandse Musical. Nummers uit klassiekers als The Wiz, 3 Musketiers en The Sound of Music maar ook een voorproefje van een nieuwe productie, Staying Alive Disco Fever. Eric Brey presenteert de online avond.
19 december, 20.00 uur

Theater: Kerstgala, Het Nationale Ballet

Het is inmiddels een klassieker, Notenkraker & Muizenkoning van Toer van Schayk en Wayne Eagling, met de betoverende plaatjes van schaatsers op de Amsterdamse grachten. De kerstvoorstelling moest dit jaar worden afgeblazen, maar Het Nationale Ballet komt met een waardig alternatief: een uitbundig, feestelijk kerstgala. Volop genieten van een exclusieve avond vol beroemde pas de deux en nieuwe werken, met een overvloed aan Broadway-glamour en winterse sneeuwvlokjes. En je hoeft er de deur niet voor uit: online te bekijken.
19 december, 20.15 uur, operaballet.nl/nl/online/kerstgala

Refresh Amsterdam. Beeld Tyna Adebowale
Refresh Amsterdam.Beeld Tyna Adebowale

Expo: Refresh Amsterdam

Wat maakt een buurt jouw buurt? Wat is ‘kwaliteit van leefomgeving’? Hoe spreekt het koloniale verleden door in de straatstenen van vandaag? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen tijdens de tweejaarlijkse manifestatie Refresh Amsterdam, die deze keer als thema Sense of Place heeft. Meer dan 25 kunstenaars(collectieven), werkend in verschillende media, laten zien hoe zij naar de stad kijken.

T/m 28 maart, Amsterdam Museum, refresh.amsterdam

Expo: Amsterdam Light Festival

Dit jaar geen uitgestippelde route die je langs verschillende lichtkunstwerken door de stad leidt. De negende editie van het Amsterdam Light Festival vindt in een andere vorm plaats. Tot januari worden er zeven kunstwerken door heel Amsterdam geplaatst. Waar en wanneer dat precies gebeurt – een paar staan er al – wordt niet bekendgemaakt om drukte te voorkomen. Wel worden de verhalen van de kunstenaars en hun kunstwerken online en op Facebook en Instagram belicht in zowel tekst, video als audio. Je kunt het festival steunen door middel van een Tikkie. Als dank krijg je een uitnodiging voor een exclusieve meet & greet met kunstenaars.
T/m januari, gratis, verspreid door de stad en via amsterdamlightfestival.com

Overig: Het liefdesvaccin, Boek en Bed-in

Het Belgisch-Nederlandse schrijverskoppel Geert Kimpen (bekend van De kabbalist) en Michelle Shanti (Godin op hoge hakken) heeft een boek uitgebracht met als titel Het liefdesvaccin. Hierin laat het duo zien dat liefde, intimiteit en seksualiteit ons kunnen redden in deze moeilijke tijd. Het boek is online te bestellen, en sinds gisteren zijn Kimpen en Shanti een week lang te zien tijdens hun Bed-in: in bed, in de etalage van Café de Pels. Voor de deur staat een mand waarin voorbijgangers ‘een lief cadeau­tje’ kunnen leggen, dat door het bedlegerige stel weer wordt uitgedeeld aan anderen. Zo willen ze in deze donkere tijden niets dan liefde verspreiden.
T/m 24 december, café de Pels, Huidenstraat 25

Overig: SemiFest Live, Online vertier

Gisteravond vond, vanaf de tiende verdieping van de A’DAM Toren, de eerste uitzending van digitaal platform SemiFest Live plaats. Omdat de evenementenbranche nu volledig stilligt, is SemiFest bedacht om mensen tijdens de kerstvakantie met elkaar te verbinden, door middel van interactieve kookworkshops, meet & greets, optredens en dj-sets online. Vanaf 23 december gaat de online zender los en kun je meekoken, gamen, zingen en dansen voor €2,50 per uur of €6,50 voor een hele avond.
23 december t/m 2 januari, dagelijks van 18.00 tot 1.00 uur, semifest.com

Film: Dag van de Korte Film

Op de kortste dag van het jaar wordt de korte film in het bleke winterzonnetje gezet – helaas niet in de gesloten filmtheaters, maar het programma is alsnog online te zien. In de vijf shorts komen alle filmische vormen langs: animatie, fictie en documentaire.
Te zien via Picl

Film: Shannon Murphy, Babyteeth

Dit heerlijk springerige speelfilmdebuut is bepaald niet de film die je verwacht bij de beschrijving ‘terminaal ziek tienermeisje wordt voor het eerst verliefd’. Dat zit hem in de springerige stijl van de film, wars van gebaande paden. En het zit in Murphy’s vertrouwen dat de kijker niet elke emotie voorgekauwd hoeft te krijgen.
Te zien via o.a. Kpn, Picl en Ziggo

Film: Nieuws uit Iran

Twee nieuwe films uit Iran tonen deze maand de uiteenlopende manieren waarop filmmakers ondanks de strenge censuur in het land toch maatschappijkritische films weten te maken. Son-Mother van Mahnaz Mohammadi is sociaalrealisme van het soort waar de Iraanse cinema patent op lijkt te hebben. In dit aangrijpende drama wordt een weduwe om te kunnen hertrouwen gedwongen om afstand te doen van haar 12-jarige zoon.
Mohammadi werd in Iran diverse malen gearresteerd vanwege haar films en activisme. Zoals veel makers kan zij haar films zelden officieel vertonen in haar thuisland. Dat was anders voor het verslavingsdrama Just 6.5 van Saeed Roustayi, die in Iran een miljoenenpubliek bereikte. Maar deze misdaadthriller bevat een subtiel commentaar op het grote aantal drugsgebruikers in het land (‘slechts’ 6,5 miljoen op een inwoneraantal van 85 miljoen) en het falende overheidsbeleid om dat tegen te gaan.
Te zien via Picl

Jeugd: Knutselworkshops

Het Thuismuseum van het Zaans Museum zit vol met leuke, creatieve workshops die je gratis kunt doen. Maak je oude kleding bijvoorbeeld mooier door het te upcyclen. Kies een kledingstuk om te versieren, zorg voor naald, draad, een schaar en potlood of uitwasbare stift en volg de stappen van de workshop. Of ontwerp je eigen koekjesmachine met spullen die je thuis kunt vinden, zoals wc-rollen, satéprikkers, aluminiumfolie, tape en elastiekjes.
Zaansmuseum.nl/thuismuseum-doen

Abeltje bij Cinekid Play. Beeld
Abeltje bij Cinekid Play.

Jeugd: Online universum

Hoe houd je je kinderen bezig nu scholen en kinderopvang gesloten zijn? Bijvoorbeeld met Cinekid Play, een online universum waar kinderen tot 12 jaar hun eigen astronaut kunnen customizen en maar liefst dertig planeten kunnen ontdekken. Het universum zit verder vol met games, films en tutorials die kinderen kunnen zien en doen. Zo staat planeet Zoodiak voor alles wat met dieren en films te maken heeft, draait Nostalgalactus om klassieke films die opa en oma nog keken, en valt er op Schuddebuikje genoeg te lachen met de meest grappige films.
Cinekidplay.nl, €4,99 per maand (maandelijks opzegbaar)

Meer over