Tips

Tips voor deze lockdownweek: van theater tot muziek

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Het Parool
Expo: The Warp Unloomed #1. Beeld The Warp
Expo: The Warp Unloomed #1.Beeld The Warp

Muziek: Air Supply

Ah, Valentijnsdag. De tijd dat de heren van het Engels-Australische Air Supply een geparfumeerd briefkaartje verzonden, ligt vermoedelijk ver achter hen. Maar de softrockers, die in de jaren tachtig ieders tandglazuur geselden met hartenkreten als All Out of Love en Making Love Out of Nothing At All, hebben hun gevoel voor romantiek niet verloren. Inmiddels zijn songschrijver Graham Russell en zanger Russell Hitchcock 70 en 71 jaar, maar hun klassiekers vinden nu ook hun weg naar de livestream.
Zondag 14 februari, 21.00 uur, airsupplyloveletters.com

Muziek: Benefiet voor Tibet

Een sterrenensemble komt woensdag bijeen voor het jaarlijkse benefietconcert voor Tibet. Bij de viering van Losar, het Tibetaanse nieuwjaar, treden onder anderen Iggy Pop, Eddie Vedder, Angélique Kidjo en Phoebe Bridgers op. De artistieke leiding is in handen van componist Philip Glass.
Donderdag 18 februari, 02.00 uur, tibethouse.us, vanaf 25 dollar.

Muziek: Concert DeWolff

Memorabele uurtjes waren het afgelopen september. In het interbellum tussen de eerste en tweede lockdown trad rockband DeWolff in Carré op met het Metropole Orkest. Met 450 man publiek op bankjes voor de bühne deinde het drietal – gestoken in blinkend wit rock-’n-rollkostuum – knap mee op de stuwing van het orkest. Een welkome injectie livemuziek die nu op televisie wordt uitgezonden.
Vrijdag 19 februari, 20.30 uur, NPO2 EXTRA

Theater: Romeinse Tragedies - Shakespeare/ITA

Als één voorstel zich leent voor een livestream, dan is het wel de theatermarathon Romeinse Tragedies van ITA. Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra werden door regisseur Ivo van Hove virtuoos vervlochten tot een liveshow waarin politici met elkaar in de clinch gaan. Een ‘magistrale krachttoer’, oordeelde deze krant toen de voorstelling in 2007 door Toneelgroep Amsterdam werd gespeeld. Chris Nietvelt werd voor haar rol als Cleopatra bekroond met de Theo d’Or 2008. Hans Kesting en Frieda Pittoors ontvingen nominaties voor respectievelijk de Louis d’Or en de Colombina.
zondag 14 februari, 15:00-21:30 uur, ITA.nl

Theater: Monuments in Solitude - Conny Janssen Danst

Een danserslichaam is niet gemaakt voor thuisisolatie, moet choreograaf Conny Janssen hebben gedacht toen de lockdown inging. Het moet en wil bewegen, idealiter samen en in contact met andere dansers. Samen is nu lastig, maar individueel kan wel. Zo ontstond het idee voor Monuments in Solitude. Wekenlang werkten de dansers alleen in de studio. Drie van de solo’s die dat opleverde, destijds voor maar veertien bezoekers per keer te zien, zijn adembenemend mooi gefilmd in de openlucht, op daken van hoge Rotterdamse gebouwen.
connyjanssendanst.nl

Expo: Ontmoet & Groet

Een gesprek met de maker kan je ogen openen voor de diepere lagen van een kunstwerk. In een virtuele meet & greet vertelt Fatima Barznge over haar jeugd in Iraaks Koerdistan, de geschiedenis van de Babylonische beeldcultuur en hoe patronen uit haar moeders jurk of het vloerkleed van de moskee terugkomen in haar geometrische werk Study of Square/Zamzam. Kunsthistoricus Anissa Foukalne, expert op het gebied van islamitische kunst, geeft ook haar interpretatie.
13 februari, 14.00-15.00 uur, Zoom, aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Expo: Diego Diez &Pam Virada, The Mirror

Plan B is een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam-Noord. De verplichte sluiting is opgelost met een 24/7 te bezichtigen etalage­tentoonstelling. Kunstenaar Pam Virada en curator Diego Diez reageren op het leven buiten Plan B, dat ze al weken moeten missen: de middagjes bij brouwerij Oedipus, ontmoetingen met vrienden, pizza eten om de hoek en zondagmiddagpannenkoeken.
Hamerstraat 22

Expo: Pinguïns in het Nelson-Atkins Museum

Niet alleen musea zijn leeg, ook dierentuinen mogen geen bezoekers ontvangen. In Kansas City bedachten een museumbaas en een bestuurder van de Zoo dat ze dan maar troost bij elkaar moesten zoeken. De pinguïns uit de lokale dierentuin gingen op excursie naar het Nelson-Atkins Museum of Art en hun reacties werden vastgelegd in een YouTube-filmpje. Verwacht werd dat de dieren vooral zouden aanslaan op de vijver met lelies van Monet, maar ze waggelden liever door naar Caravaggio.
Via YouTube

Expo: The Warp Unloomed #1

De nieuwe installatie van het multimediale gezelschap The Warp heet voluit: An Installation for Strings and Certain Sketchy Objects of String Theory. Aan het plafond van het Glazen Huis in het Amstelpark zijn 1001 snaren bevestigd, die door een laserinstallatie worden bespeeld. De performances worden live gestreamd via speakers op de ramen, waardoor de compositie buiten hoorbaar is. Bezoek vindt het beste plaats na zonsondergang omdat dan de lichteffecten optimaal tot hun recht komen.
Tot eind februari in het Glazen Huis, Amstelpark

Expo: Belasting & Douane Museum @ Home

Digitale museumrondleidingen hebben als voordeel dat je eerder een instelling bezoekt die je normaal niet op de radar hebt. Het Belasting & Douane Museum in Rotterdam is zo’n plek. Vanachter de laptop word je langs de geschiedenis van het Nederlandse belastingstelsel geleid, van de middeleeuwen tot nu. Interessant om te zien waar de opbrengsten door de eeuwen heen aan zijn besteed. En hoe de fiscus heeft bijgedragen aan de inrichting van ons land zoals we het nu kennen.
bdmuseum.nl/museumhome/

Film: Paul Greengrass, News of the World

Greengrass, bekend om zijn hyperrealistische actiescènes en aan de hedendaagse actualiteit ontleende onderwerpen, pakt het klassiek aan in deze statige western. Kort na de Amerikaanse Burgeroorlog ontfermt een nieuwslezer (ja, hij reist letterlijk van dorp naar dorp om de krant voor te lezen aan de ongeletterde cowboys) zich over een Duits weesmeisje, dat opgroeide onder de indianen.
Te zien via Netflix

Film: Ian Samuels, The Map of Tiny Perfect Things

Het Groundhog Day-concept, waarin een personage dezelfde dag keer op keer herbeleeft, krijgt een young adult-variant in deze speelse romcom. Tieners Mark en Margaret maken het beste van hun time loop: ze zoeken naar momenten van perfectie en schoonheid.
Te zien via Amazon Prime Video

Film: Christian Petzold, Undine

Al zijn hele carrière maakt Christian Petzold, een van de meest intrigerende Duitse regisseurs van het moment, verkapte varianten op Hitchcocks klassieker Vertigo, met zijn thema’s van obsessieve liefde en geestverschijningen. Ook in zijn nieuwste film Undine keren die weer terug, in een klassieke mythe gevat in hedendaags realisme. Perfecte kost voor het Valentijnsweekend, dacht streamingplatform Picl, waar de film deze zondag een dag lang in voorpremière gaat (de film gaat hopelijk in mei de bioscopen in). Undine draait om de titelfiguur, wier naam verwijst naar een waternimf uit oude Europese sprookjes. Dat wezen kon leven als mens zolang ze de liefde van een man had; wanneer hij haar dumpt, neemt ze wraak. Petzold draait die mythe om en bekijkt haar vanuit het perspectief van de nimf die van oudsher altijd als monster is weggezet.
Te zien via Picl, alleen op zondag 14 februari

Jeugd: Scheepvaartmuseum

Rondlopen in een museum gaat natuurlijk nu niet, maar met de vlogs van de museumdocenten in het Scheepvaartmuseum kun je toch een beetje cultuur snuiven thuis. Leer bijvoorbeeld hoe een branderschip werkt, word opgeleid tot matroos of maak een schattenbuidel voor je mooiste vondsten. Normaal werken deze ‘museumdocenten’ als gidsen in het museum, die groepen van alle leeftijden rondleiden. In deze miniserie vlogs vertellen ze over een onderwerp uit het museum dat zij interessant vinden. De ene gids vertelt een verhaal, met de ander voer je samen een opdracht uit. Samen laten ze de collectie van Het Scheepvaartmuseum zien.
hetscheepvaartmuseum.nl

Jeugd: Taartrovers Thuis

Taartrovers, bekend van onder meer het jaarlijkse Taartrovers Film Festival, heeft in coronatijd het online platform Taartrovers Thuis gelanceerd. Op het gratis platform zijn korte kunstzinnige kinderfilms te vinden met activiteiten voor peuters en kleuters. Iedere dinsdag en donderdag wordt een nieuwe film met activiteiten aan het programma toegevoegd. Voor kinderen vanaf 3 jaar.
taartrovers.nl

Meer over