PlusProefwerk

Thúskomme (8,5)

Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend.

Hiske Versprille
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als we binnenkomme bij Thúskomme slaat de staartklok aan de muur juist acht.

Aan de bar, waar doorlopers en een schouw (een houten scheepje) boven hangen, staat de lange, blonde chef net in zijn moerstaal de ­vorderingen van Cambuur te bespreken. Ik wil maar zeggen: bij een oprjochte Fries zou op zo'n moment zomaar het bloed kunnen gaan bruisen van overweldigend thuisgevoel.

Ondanks mijn voornaam en bakermat (het Antoniusziekenhuis in Sneek) groeide ik met mijn Zeeuwse vader en Drentse moeder op in de Randstad, dus ik heb in Friesland bloedbanden noch jeugdherinneringen liggen.

Maar hoewel we inderdaad aan twee tafels Fries horen spreken, zijn bij Thúskomme zowel noorderlingen met heimwee als niet-Friezen welkom. We zien ook buurvrouwen gezellig borrelen en een heer die een stuk taart met koffie komt nuttigen - bovenal een buurtrestaurantje dus.

De buitenkant van het pand is opgefrist, maar binnen zie je nog de contouren van buurthuis 't Karrewiel: discolampen, salsaworkshops; dat lichtkneuterige, padvindereske krijg je maar moeilijk uit de ­gordijnen. Ik vind het juist wel charmant als een zaak niet zo nodig hip wil zijn.

'Ho!'
Bij Thúskomme kun je terecht voor koffie of een lunch (bijvoorbeeld met een Croque Grutte Pier of Croque Mata Hari) en ­borrelen met Friese worst, kaas of garnalenkroketjes. 's Avonds is er een simpel menu van soep, sla, een hamburger en drie hoofd-gerechten die op het krijtbord als 'thúshap' worden aangeprezen. Die zijn €15, al zit op de biefstuk met wortels en tijmjus vandaag een supplementje van €2,50.

De bediening is uitermate hartelijk, en de chef geeft uitgebreid uitleg bij alles wat hij serveert. Hij kookt met vooral ­biologische producten en rijdt, ­vertelt hij, wekelijks naar het noorden om er spullen te halen: geitenkaas uit Jubbega; charcuterie bij slager Blom; paling bij Ale de Jager; waddenoesters bij de Goede Vissers in Lauwersoog.

Ook de drankenkaart is goedgesorteerd en Fries: bier uit Harlingen, Lemmer, Dokkum en Leeuwarden; whiskey uit Bolsward en allerhande beerenburgen en likeuren.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Onze Wieringer garnalenkroketjes (4 voor €7) liggen zonder versiering op een ouderwets fonduebord, wijnglazen worden zo vol geschonken dat je de neiging krijgt om 'ho!' te roepen.

De geroosterdevenkelsoep, een lunchwaardige kom vol (€4,50), vinden we een beetje doorschieten in z'n bonkige huiselijkheid. Wat gehakte kruiden of een kneepje citroen hadden op de nogal brijige, vrij bruine soep niet misstaan. Hij zit ook nogal stevig in z'n komijn.

Fryslandaise
Het vegetarische hoofdgerecht (€15) bestaat uit vier smakelijke, dikke asperges met huisgemaak-te aardappelkroketjes, 'fryslandaisesaus' (een lekker zure hollandaise met wat Fries bier erin) en een salade van ijskruid en raapstelen.

Ik vind dat je de liefde waarmee in een restaurant gekookt wordt vaak het beste kunt afmeten aan de kwaliteit van de salade. Waar bestaat die uit? Waarmee is hij aangemaakt? Is de dressing er liefdevol doorgehusseld, of er liefdeloos overheengespoten? (Zie ook Het Eetwezen op pagina 36). Deze salade is kraakvers, geïnspireerd en gul, en bij elkaar is het een heerlijk gerecht zonder getrut.

Best
Drie malse stukken bakpaling uit de boter met Friese woudboontjes, gestoofde prei en ­klaverzuring.

Minder
De soep van geroosterde venkel is ons te dik en zit ook nogal stevig in z’n komijn.

Opvallend
Voormalig buurthuis ’t Karrewiel is opgefryst (haha) met staartklokken, doorlopers, woordgrappen en een scheepje boven de bar.

Dat geldt in nog grotere mate voor het visgerecht (€15): gebakken paling met Friese boontjes, prei en klaverzuring. Het zijn drie flinke stukken van een polsdikke bakaal, op goedgekookte witte boontjes en in veel boter gestoofde prei. Bovenop ligt van die prachtige, ijzerfrisse klaverzuring - niet één blaadje, maar een handvol. Doodeenvoudig en verschrikkelijk lekker.

Als dessert nemen we de 'Frysamisu' (€7, er is vrij veel waar je 'Frys' voor kunt zetten, al neemt het humoreffect wel significant af). Het is een trifle met verkruimelde dúmkes, mascarpone, advocaat, trappistenbierlikeur uit Pingjum en espresso. Het is boozy en heftig en lijkt in de ­verste verte niet op een tiramisu, maar we eten het helemaal op.

Suikerbrood
De 'Fryske dream' (€7) is een dikke snee in de pan goudbruin gebakken suikerbrood met kaneelijs en bitterzoete bloed­sinaasappelsaus. Ook weinig verfijnd, maar lekker. Erg sympathiek: op de desserts zitten zelfgeschraapte chocoladeversiersels (de takken munt hadden mogen worden weggelaten).

Bij de koffie komt de trommel op tafel, met pompeblêden erop en dúmkes erin. Thúskomme creëert een thuisgevoel en kookt zonder opsmuk met goede spullen weldoordachte gerechten. En twee keer drie gangen met bier, wijn en koffie voor nog geen 75 euro - dat zien we maar zelden. Een plek om heel vrolijk van te worden.

Vorige Proefwerken
Café Américain (4)

212 (9)
Mama Kelly (7+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Thúskomme

Batjanstraat 1A
1094 RC Amsterdam
di-vr & zo 11-00
vr & za 11-01 uur
ma gesloten
020 239 7925
thuskomme.nl

Meer over