Aldus

Thuiswerkstress? ‘Blijf sporten, ga naar buiten’

Het is de week van de werkstress. Psychiater Willem van der Bend (47) geeft in zijn boek
Voel je beter tips om mentale overbelasting te herkennen en te verhelpen.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U heeft een praktijk in Amsterdam. Druk, zeker?

“Ik kan nu een heel juicy antwoord geven, maar het is altijd druk en nu niet drukker door Covid-19. Ik merk wel dat de tweede golf zwaarder valt bij mensen. Het duurt lang, het is herfst, de dagen zijn korter, er is ­minder zonlicht.”

Neemt de stress toe door het ­thuiswerken?

“Dat is afhankelijk van veel factoren. Sommige mensen vinden het fijn om thuis te werken, zonder prikkels en geroezemoes van het kantoor. Je hebt ook mensen die het kantoor juist prettig vinden en daar goed functioneren. Belangrijk is of je kinderen hebt. Als je hele gezin thuiszit, kan dat behoorlijk stressvol zijn.”

Wat kun je tegen stress doen?

“Je moet het eerst herkennen. Veel mensen hebben het niet door. Die associëren een depressie of burn-out met huilend onder de deken liggen, maar er zijn wel honderd grijstinten. Mijn doel: mensen bij de derde grijstint al alert maken. Slaap je minder, heb je moeite met je concentratie? Check dan of je voldoende sport. Even inventariseren hoe het met je mentale gezondheid is.”

Is dat genoeg, af en toe sporten?

“Het is heel eenvoudig, zo lijkt het, maar als mensen iets zakken in hun batterij, vergeten ze de dingen die goed voor hen zijn. Ze negeren het, doen er niets aan en dan kun je uiteindelijk door het ijs zakken. Blijf ­bijvoorbeeld sporten. En geef een duidelijke structuur aan je dag. Hang een schema op de koelkast met hoe de dag eruit gaat zien. Stop om zes uur echt met werken en ga af en toe even naar buiten. Of rij desnoods, zoals een cliënt van me doet, met de auto een rondje om de A10.”

Meer over