Plus

The Curious Incident of the Dog is van beklemmende schoonheid

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time laat confronterend zien hoe een autist zich staande probeert te houden in een wereld die een en al drukte, chaos en onbegrip voor hem is.

Patrick van den Hanenberg
Joshua Jenkins als Christopher Beeld Brinkhoff/Moegenburg
Joshua Jenkins als ChristopherBeeld Brinkhoff/Moegenburg

De roze dode hond ligt al met de tuinvork dwars door het lijf op het podium als het publiek binnenkomt. Een horrormoment hoeft men dus niet te verwachten.

Het gaat hier om de vraag welke rotzak het beest heeft vermoord. De autistische, superslimme buurjongen Christopher krijgt aanvankelijk de schuld in de schoenen geschoven, en daarom gaat hij zelf op zoek naar de dader. Tijdens die zoektocht komt hij meer te weten over zijn eigen leven dan hem lief is.

Geweldige keuze
De theaterbewerking van de bestseller van Mark Haddon werd overladen met prijzen in Londen en New York en is nu het internationale cadeautje (met de Engelse cast) dat ­Carré jaarlijks uitdeelt in de serie Broadway aan de Amstel. Wat een geweldige keuze.

Zoals Hans Croiset bloedmooi en indringend in De Vader laat zien wat er in het hoofd gebeurt van iemand met alzheimer, zo laat de formidabele Joshua Jenkins heel confronterend zien hoe een autist zich staande probeert te houden in een wereld die een en al drukte, chaos en onbegrip voor hem is.

Als hij zich buiten zijn veilige omgeving met zijn speelgoedtrein bevindt, wordt hij constant geconfronteerd met snoeiharde techno, verwarrende lichteffecten en honderd indrukken per minuut.

Beklemmende schoonheid
Wat een prestatie om twee uur lang die afgemeten, vastberaden én verontwaardigde toon vast te houden omdat iedereen om hem heen zijn logica niet snapt.

Vooral de scènes na de pauze, als de jongen, die nog nooit in zijn eentje verder is geweest dan het eind van de straat, gek wordt van de drukte en agressie op het treinstation, zijn van een ongekend beklemmende schoonheid.

Daarbij leveren de acht spelers ook nog eens een superieur potje mime af en weet scriptschrijver Simon Stephens genoeg geestige, absurdistische momenten in te bouwen om het stuk de lucht te geven die het nodig heeft.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

Door National Theatre uit Londen
Gezien 21/9, Koninklijk Theater Carré
Te zien aldaar t/m 1/10
****

Meer over