Meneer en mevrouw Hamersma Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw HamersmaBeeld Sjoukje Bierma

Thaise salade met biefstuk (en fris rood)

PlusMeneer en mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: Thaise salade met biefstuk.

Harold Hamersma

Buiten was het dertig graden, maar in de kookboekwinkel was het plots eind december. Niet qua temperatuur, overigens: ik hoorde mevrouw Hamersma tegen een klant over Week Light van Donna Hay praten. En dat er vanwege haar nieuwe boek afgelopen kerst toch zo’n leuk filmpje bij haar in de winkel was opgenomen.

En ja hoor, Donna Hay was ondanks haar wereldberoemd zijn heel gewoon gebleven. En zeker, ook haar recepten waren lekker, eigentijds en snel te maken. Na haar verslaggeversrol voor het culinaire sterrenjournaal schakelde mevrouw Hamersma vervolgens moeiteloos door naar die van voedingsadviseur.

EDH-dieet

Er is geen dieet waar niet al eens naar geïnformeerd is. Van het mediterrane tot vega. Van paleo tot keto. Van glutenvrij tot pioppi. Aan wie geen levens­bedreigende allergieën heeft, adviseert ze echter om toch vooral eens het EDH-dieet te proberen, Eet De Helft. En de recepten daarvoor staan in alle kookboeken bij haar in de ­winkel.

Toen wij zelf wat kilootjes wilden kwijt raken, zijn wij ook die halve maatregelen gaan nemen. We bleven lekker door-eten en doordrinken, alleen minder. En daar had de weegschaal niet van terug. Aldus ging deze mevrouw met Week Light de winkel uit terwijl ze eerst toch nog meende om het twee-dagen-per-week-vastendieet eens te proberen. Daar had ze onlangs ook iets over gelezen. “Dat kan altijd nog, maar dan eet je de rest van de week in ieder geval wel lekker,” zei mevrouw Hamersma terwijl ze het boek inpakte. “En bovendien met veel groenten.”

Week Light, Donna Hay, Spectrum €32,99. Beeld
Week Light, Donna Hay, Spectrum €32,99.

Hay had haar verteld dat ze zich de laatste tijd helemaal had verloren in haar biologische groentetuin. Wie niet? hoorde ik mezelf denken. Enfin, mevrouw Hamersma ging die week ook weer eens met Donna de keuken in. Dat was sinds kerst niet meer het geval geweest.

Vegafundamentalist

Omdat Hay geen vega­fundamentalist is – en wij evenmin – koos zij een recept bij de ossenhaas die zij ’s middags had gehaald. Ik geef onmiddellijk toe dat ik enigszins had aangedrongen omdat ik al een paar dagen koeler te drinken rood op de proeftafel had. Inderdaad, gezien de weersomstandigheden niet geheel toevallig.

Liefdevol onthaald

Een van de koelkastkandidaten kwam uit Coteaux d’Ensérune, een piepklein wijngebiedje in de buurt van Béziers. Daar vandaan trof ik een rouge onder andere gemaakt met aramon, een vergeten, bijna verloren gegane druif. Ooit bulkmateriaal. Saaie hap. Weg ermee dus. Maar niet heus.

Liefdevol onthaald, afgestoft en gereanimeerd voor Vila Voltaire door de families Garidou en Yerle. Wilde wijnboeren die ook de andere druif, de cinsault, tot opwinding wisten te verleiden, terwijl dat normaal gesproken toch een notoire saaipiet is.

Nu echter trakteerden ze ons via dit een-tweetje op wilde bessen, ongetemde kersen, onstuimige frambozen, dartelzuren en fluitekruid dat vrolijk floot. En wij floten ook, van bewondering vooral. Bij een dergelijk Thais gerecht smaakt niets beter dan koel te drinken rood.

Thaise salade met biefstuk (4 personen)

Ingrediënten
400 g ossenhaas
2 tl olijfolie
2 kleine koolrabi’s of venkelknollen (350 g; geschild, in dunne reepjes)
2 kleine groene appels, in dunne plakjes
4 handen (Thaise) basilicumblaadjes
250 g rucola
4 babykomkommers, in de lengte, in vieren

Dressing
2 rode chilipepers, zonder zaad, grof gehakt
1 teen knoflook, grofgesneden
2 el limoensap
2 el water
1½ el bruine basterdsuiker
1 el vissaus
50 g geroosterde cashewnoten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel het vlees met de olie, wrijf het rondom in en bestrooi met grof zeezout. Schroei het vlees in een anti-aanbakpan op hoog vuur aan elke kant 2 minuten dicht. Leg het op een bakplaat met bakpapier en zet 10 minuten in de oven voor medium rare. Laat 10 minuten rusten en snijd in dunne plakjes. Draai voor de dressing de chilipepers, knoflook, limoensap, water, suiker en vissaus in keukenmachine tot een fijne massa. Voeg de noten toe. Puls tot ze fijn zijn. Verdeel vlees, kool­rabi, appel, basilicum, rucola en komkommer over de borden. Besprenkel met de dressing.

De wijn

Vila Voltaire 2019
‘Gros Grains’, Coteaux d’Ensérune, Frankrijk, €11,80 (rood; biologisch)
Chabrol Wines, Haarlemmerstraat 7, Overtoom 444-446
chabrolwines.com

null Beeld
Meer over