PlusOpen tijdens corona

Tai Chi Ecouture maakt nu ook houten zwaarden en supboards

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Peter Vriens (61) van Tai Chi Ecouture, die nu in plaats van ecologische tai chi-gewaden, houten zwaarden en supboards maakt.

Ella Santhagens
Peter Vriens. Beeld Susanne Stange
Peter Vriens.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijk ­lockdown voor uw zaak?

“Het is desastreus. Doordat alle sportlessen tegenwoordig online zijn of niet meer doorgaan, wil niemand nu een handgemaakt tai chi-pak ­aanschaffen. Ook gaan onze opmeetsessies niet door. Die zijn cruciaal voor het op maat maken van onze pakken; je wil niet dat het pak je ­tijdens het bewegen belemmert.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Ons plan was om een huurcontract te tekenen voor een atelier in Zuidoost. Daar wilden we mooie kleed­kamers maken, waar klanten pakken konden passen en wij hun maten konden opnemen. Door corona hebben we dat niet gedaan. Nu werken mijn vrouw en ik vanuit huis. Marina heeft een mooie naaitafel en ik een goede werkplek.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Enkele maanden geleden maakten wij kennis met een vorm van tai chi waarvoor je een zwaard nodig hebt. Toen ben ik de schuur ingedoken, heb ik een oefenzwaard van hout gemaakt en dat op Instagram gezet. Nadat ik veel goede reacties had gekregen, besloot ik de houtwerkerij op te richten. Nu maak ik verschil­lende houten voorwerpen: zwaarden, maar ook holle houten supboards waarmee je op de grachten kunt suppen. Zolang mijn handen bezig zijn, denk ik niet aan negatieve ­dingen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Veel mediteren. Mijn vrouw en ik doen taoïstische gezondheidsoefeningen waarbij we onze ademhaling reguleren. Voor mij werkt dit heel goed; ik heb nu meer een ‘so be it’-houding. Ook helpt het dat ik met de houtwerkerij ben gestart: ik ga niet zitten miepen in een hoekje, maar maak nieuwe dingen.”

Wat is het eerste dat u gaat doen als de boel wordt versoepeld?

“De sportscholen informeren. Wij hebben erg veel zin om sportscholen op te zoeken voor een opmeetsessie, afspraken te maken met klanten en onze handgemaakte, ecologische pakken te laten zien.”

Tips? open@parool.nl.

Tai Chi Ecouture

Clarissenhof 11, Duivendrecht
020-2213946
www.taichishop.nl

Meer over