PlusInterview

Streetlab is terug, maar dan wel vanuit huis, quarantaineproof

Vrienden Jasper Demollin, Tim Senders, Stijn van Vliet en Daan Boom, bekend van Streetlab, maakten Off the Streetlab, waarin ze elkaar via Skype challenges gaven om thuis uit te voeren. ‘Je moet juist nu lol blijven maken met je vrienden.’

Sara Luijters
Stijn van Vliet herontdekt het schilderen. Beeld Lin Woldendorp
Stijn van Vliet herontdekt het schilderen.Beeld Lin Woldendorp

Jasper Demollin (29) staat te klappertanden in zijn keuken in De Baarsjes. Hij heeft net de challenge gefilmd om een paar minuten in een ijsbad te zitten, zoals Iceman Wim Hof dat doet. “Dit was mijn laatste en meest intense uitdaging voor Off the Streetlab. Wim Hof heeft me er via Skype doorheen gepraat: ‘Kom op! Diepe teugen!’ Zonder zijn coaching weet ik niet of het gelukt was. Een ijsbad of elke ochtend een koude douche zijn bewezen goed voor het ­immuunsysteem. Daarom wilde ik het, juist nu, uitproberen.”

Op de keukentafel liggen zelfhulpboeken, voor de wekelijkse podcast die Demollin met Streetlab-collega en vriend Stijn van Vliet maakt. De pagina’s van Eckhart Tolles boek De kracht van het nu zitten vol ­gekleurde memo­stickers. “Dit boek zou iedereen moeten lezen, het laat zien hoe je gelukkig kunt zijn met jezelf als alles wegvalt. We hebben veel minder nodig dan we denken. Ik hoop dat dit ook de les is die we aan deze ­periode overhouden.”

Blonde pruik

Voor het online programma leerde Demollin zichzelf ­onder meer paaldansen, deed hij een eetwedstrijd met ­vegan frikandellen en had hij een webcamdate. “Ik was vooraf vreselijk zenuwachtig. Ik kookte voor haar en liet het eten per taxi bezorgen met een fles rode wijn van de ­lokale wijnwinkel erbij. Eerst nam Tim, die de date voor me regelde, me nog in de maling door in beeld te verschijnen met een blonde pruik op, maar uiteindelijk ontmoette ik mijn date en hebben we samen gedineerd voor onze laptop. Het voelde zo goed dat ik na een tijdje niet eens meer doorhad dat er een scherm tussen ons in zat.”

Of deze manier van ‘slow daten’ straks als de quarantaine voorbij is beklijft, daar gelooft Demollin niet in. “Ik denk eerder dat alle singles straks even flink de bloemetjes buiten zullen zetten.”

De vier vrienden Jasper Demollin, Tim Senders, Stijn van Vliet en Daan Boom werden aan het begin van de lockdown benaderd door KRO-NCRV of ze een online quarantaineproof versie wilden maken van het programma Streetlab, waarmee ze twee jaar geleden stopten.

Tim Senders viert vakantie op zijn balkon. Beeld Lin Woldendorp
Tim Senders viert vakantie op zijn balkon.Beeld Lin Woldendorp

Senders (29): “Ze hebben ons wel echt moeten overhalen. De chemie van Streetlab zit ‘m er nu juist in dat we samen dingen uitvoeren op straat. In alleen thuis in de camera praten, hadden we in eerste instantie weinig zin. Het leek ons een leuker idee om met elkaar in quarantaine te gaan en dat dan 24/7 vast te leggen. Ik ben nu héél blij dat ze dat idee niet zagen zitten; dat was veel te heftig ­geweest.”

Thuis vakantie

Senders’ laatste opname voor Off the Streetlab zit er na zes weken bijna op. “Ironisch genoeg gaat die over hoe je thuis vakantie kunt vieren, in mijn geval op mijn eigen balkon. De quarantaine is toch een soort gedwongen burn-out, maar dan zonder de fomo (fear of missing out, red.). Hoewel ik hoop dat het niet lang meer duurt, kijk ik er stiekem wel naar uit om even van de rust te kunnen genieten, want dat is er nog niet van gekomen.” Eerder maakte Senders een online programma over zijn negentigjarige opa, van wie hij de bucketlist laat uitkomen.

“De uitdaging voor Off the Streetlab die mij het meest raakte, was die waarin ik mijn opa op kon ‘opzoeken’ in het verpleeghuis. Ik heb hem een iPad gegeven, zodat we kunnen skypen. Dat heeft mensen aangespoord om ook meer contact te zoeken met hun opa en oma, dat is waar ik het voor doe. Het eerste wat ik doe als het weer is toegestaan, is mijn opa omhelzen.”

Voor het programma doneerde Senders ook het kaasplankje waarmee hij, fervent kaashater, dagelijks moest ontbijten, aan De Regenboog Groep. “Ik ontmoette er een dakloze straatartiest die het heel zwaar heeft nu. Het positieve aan deze periode is dat we meer oog hebben voor ­anderen en zorgzamer zijn voor elkaar. Ik hoop dat we dat vast kunnen houden met z’n allen.”

Een van de grootste complimenten die de vrienden krijgen, is dat jongeren zeggen dat ze met hun ouders naar het programma kijken en er samen om moeten lachen. Senders: “Het is geweldig om iets te maken wat zo’n verbindende functie heeft.”

Quarantaineconcert

Ook de concerten van Daan Boom (30) slaan aan bij jong en oud. Sinds de coronacrisis neemt hij nummers op vanaf zijn zolderkamer die al snel viral gingen. “Het begon met een lied voor de mensen in de zorg, dat werd zo ­enthousiast ontvangen dat ik ermee ben doorgegaan – van een lied voor de pubers, de vakkenvullers tot een voor de opa’s en oma’s.”

Boom was net bezig met zijn theatertour toen de lockdown werd afgekondigd. “Ik wilde toch blijven optreden en verplaatste de rook -en windmachine naar mijn zolderkamer.” De aanstekelijke nummers met autotune refreinen, raps, zelfbedachte TikTokdansjes, bizarre outfits, ­dito geluidjes en comments vol zelfspot, zijn te zien op Booms eigen YouTubekanaal.

De zolderkamer-concerten van Daan Boom slaan aan bij jong en oud. Beeld Lin Woldendorp
De zolderkamer-concerten van Daan Boom slaan aan bij jong en oud.Beeld Lin Woldendorp

“Inmiddels is een van de nummers ook uitgebracht bij Trifecta, het label van onder anderen Famke Louise. Als de theaters weer open mogen, zou ik wel een quarantaineconcert willen geven, met alle nummers die ik tijdens ­deze periode heb geschreven. Het liefste in Carré́, omdat het zo lekker allitereert: ‘Quarantaine Concert in Carré́’.”

Voor Off the Streetlab verfde Boom zijn blonde haren ­roze en zijn zolderkamer kanariegeel. Stijn van Vliet (29), die een paar huizen verderop woont, knipte voor het programma zijn eigen haren en schilderde een naaktportret van Demollin, liggend op zijn bank (met strategische ananas). Het schilderij werd geveild tijdens Serious Request en de 350 euro werd gedoneerd aan het Rode Kruis.

Van Vliet: “Ik schilder graag, maar altijd voor mezelf. Ik verkoop mijn doeken liever niet. Na het schilderen van Jasper heb ik de smaak wel weer te pakken.”

Lucht bieden

Van de vier lijkt Van Vliet nog het meest enthousiast over het filmen vanuit de eigen woonkamer. “Ik heb een nogal luie persoonlijkheid, dus dat ik nu niet van mijn woonplaats Utrecht naar Amsterdam hoef te reizen, bevalt me wel. Ook met het skypen hebben we onwijs veel lol en ik was vaak enorm verrast door de uitdagingen, juist omdat we nu niet samen kunnen komen.”

“Toch blijft het een raar concept, in je eentje tegen een camera praten, als een soort vlogger. Terwijl Streetlab ­bedoeld is als sociaal experiment, alles wat we doen, komt voort uit onze eigen nieuwsgierigheid. Wat we met het programma vooral willen laten zien is dat je uit je isolement kunt komen door lol met je vrienden te blijven ­maken. We willen wat lucht bieden in deze rare tijd.”

Maandag 11 mei om 15.00 uur is voorlopig de laatste uitzending van Off the Streetlab. Alle afleveringen zijn te bekijken op het YouTubekanaal van NPO3.

Jasper Demollin neemt een ijsbad. Beeld Lin Woldendorp
Jasper Demollin neemt een ijsbad.Beeld Lin Woldendorp
 
Meer over