Recensie

Straatkat Anouk: 'Wie is hier de baas? Nou?' (****)

De combinatie Anouk-symfonieorkest is een interessante, zeker omdat haar laatst verschenen album 'Sad singalong songs' een geheel orkestrale plaat is. Maar de boel komt écht tot leven als ook Anouks band zich op het podium meldt.

Peter van Brummelen
null Beeld Koen van Weel/ANP
Beeld Koen van Weel/ANP

Aan het einde van het concert richt ze het woord tot de strijkers van het orkest: 'Alles cool daarboven?' En tegen één lid in het bijzonder: 'Wat zit jij boos te kijken, joh. Ben je pro-Piet of zo?'

Oh jee, doet ze het toch. De hele avond is de kwestie Zwarte Piet onbesproken gebleven en dan begint ze er helemaal op het laatst toch over. Toen Anouk, moeder van vier gekleurde kinderen, zich twee maanden geleden onomwonden uitsprak tegen Zwarte Piet, leidde dat tot een bombardement van onversneden racistische haattweets.

In de Ziggo klinkt hier en daar ook meteen gemor zodra ze de pietenkwestie aansnijdt. 'Hé, wie is hier de baas? Nou?' reageert ze uitdagend. Straatkat. Dan: 'Laat ik mijn mond maar houden. Ik zeg niks meer.'

Vrijpartij
Maar natuurlijk ratelt ze gezellig verder. Zwarte Piet laat ze verder rusten, maar dat 'Wie is hier de baas?' brengt een vrijpartij in herinnering. 'Weet je dat iemand dat een keer in bed tegen me zei? Dus ik kijk zo achterom naar hem: meent ie dat nou?' En ja, hij meende het. En dat vond Anouk 'stiekem best wel geil'.

Twee avonden Anouk mét orkest in de Ziggo Dome. Het is de goedmaker voor een in oktober afgelast optreden in haar serie Symphonica in Rosso-concerten in de Arnhemse Gelredome. Dat het afgelasten van dat optreden, wegens griep, pas in een laat stadium bekend werd gemaakt, viel slecht bij sommige fans. Anouks verweer, bij 'Pauw & Witteman': 'Pleur op. Ik ben geen bloody robot.'

Bij aanvang van het Wiedergutmachungs-concert is ze niet zo brutaal. Stijf van de zenuwen, zoals bij elk optreden, spreekt ze na twee nummers het publiek aan. 'Blij dat jullie er allemaal zijn. Eindelijk hè? Ik dacht effe: zal ik een kogelvrij vest aandoen? Maar ik voel het: het komt goed.'

Gewaagd
En het komt goed. Helemaal goed. De combinatie Anouk-symfonieorkest is een interessante, zeker omdat haar laatst verschenen album 'Sad singalong songs' een geheel orkestrale plaat is. Het concert opent ze met vijf nummers daarvan. Gewaagd wel, want in weerwil van de album­titel zijn het bepaald geen meezingers.

Alleen 'Birds', haar bijdrage aan het Eurovisiesongfestival, kent iedereen. En het nummer klinkt hier, in een veel langere versie, aanzienlijk beter dan toen in Zweden. Anouk zelf is, vocaal flink uithalend, goed op dreef, maar Guido's Orchestra, een symfonieokest gespecialiseerd in popzaken, strijkt en tettert er ook indrukwekkend op los.

De boel komt écht tot leven als ook Anouks band zich op het podium meldt. Die rockers en al die klassieke muzikanten houden elkaar mooi in evenwicht. En de orkest­arrangementen voegen iets toe aan alle Anoukhits die voorbijkomen. Zelf schittert ze vooral in het lang uitgesponnen 'Modern world': is die rockchick ineens een overtuigende soulzangers.

Bootwerker
Maar wat een type is het ook. Als ze moet plassen, verdwijnt ze halverwege de show gewoon even achter het decor. Tuurlijk, joh. En als ze over het podium stapt, zien we af en toe een fluim door de lucht vliegen. Een bootwerker is het. Maar wel een sexy bootwerker. Hoewel ze zelf gelooft dat ze haar beste jaren allang achter zich heeft.

Ze laat de camera inzoomen op haar elleboog. Daar flubbert het vel een beetje. 'Met make-up kun je een hoop verhullen. Maar die ellebogen vertellen de shit, weet je. Ik geef het op, het is voorbij. Ik ben een oud wijf met vier kinderen. Als ik niet bekend zou zijn, zou niemand hem er toch meer willen insteken?'

Een optreden van Anouk is niet compleet zonder 'Nobody's wife', het nummer waarmee ze in 1997 doorbrak. In de Ziggo, waar het de afsluiter is, heeft het een zo uitgebreid orkestintro dat het publiek de song pas laat herkent. Maar dan gaat ook meteen iedereen, ook Anouk zelf, helemaal los. 'Bedankt dat jullie er waren,' zegt ze. 'Kan ik mijn kinderen weer te eten geven.' Aan toegiften doet ze niet. Pleur op.

Anouk
Gehoord: Ziggo Dome, Amsterdam, gisteravond
Herhaling: donderdag aldaar, nog niet uitverkocht

Meer over