PlusOuder & kind

Stijntje & Klaas: ‘Als ze vraagt of ik heb geblowd, is dat ongemakkelijk’

Klaas kan alles bespreken met zijn moeder Stijntje. Zodra hij zestien wordt, willen ze een door hem ontworpen tatoeage laten zetten. ‘Ik vind mijn ouders best los in vergelijking met andere ouders.’

Sara Luijters
Klaas & Stijntje. Beeld Harmen de Jong
Klaas & Stijntje.Beeld Harmen de Jong

Stijntje Bruijn (48)

“Klaas is heel avontuurlijk en creatief, hij doet aan freerunning, golfsurfen en skateboarden en houdt van ­tekenen, fotograferen en monteren. Als hij een nieuwe hobby heeft, stort hij zich daar een tijdje vol overgave op. Laatst was hij in de ban van de eiergerechten van Gordon Ramsay en schotelde hij ons iedere dag een ander recept voor. Na een paar weken is het dan weer tijd voor iets nieuws.

We delen ons gevoel voor ­humor en hebben veel lol. Als we ­gekke dansjes doen in de supermarkt vinden we vooral onszelf heel geestig. Klaas en ik zijn de levensgenieters van het ­gezin. Pre-corona zijn we samen een weekend naar Londen ­geweest. Daar dineerden we bij Nobu en ontbeten we in een vijfsterrenhotel.

Klaas’ avontuurlijke inslag en ­gebrek aan rem brengt hem soms ­helaas ook in de problemen. In de tweede klas nam hij een verkeerde ­afslag en kwam hij in aanraking met drugs. Zodra we het ontdekten, ­hebben we meteen ingegrepen. We hebben hem van school gehaald en zijn met hem naar Arkin gestapt, waar hij werd begeleid door een psycholoog. Drie maanden zat hij thuis, voor hij naar een andere school ging.

Hij moest toen iedere dag samen met mij de hond uitlaten. Tijdens die wandelingen hebben we veel met ­elkaar gesproken. Klaas is gelukkig heel open en een makkelijke prater. Inmiddels gaat het heel goed op zijn nieuwe school. Ik ben ontzettend trots op hem hoe hij zich heeft weten te herpakken.

Het verslavingsgen komt voor in mijn familie, ik weet er zelf ook alles van. Tot een paar jaar geleden rookte ik voor het ontbijt nog een sigaar over mijn longen en ik dronk meer dan goed voor me was. Vier jaar geleden ben ik gestopt met roken. Daarna heb ik een jaar geen alcohol gedronken en tegenwoordig drink ik nauwelijks nog. Ik ging veel sporten en lette op mijn voeding; in totaal ben ik dertig kilo afgevallen. Ook qua werk heb ik het roer omgegooid. Ik stopte met mijn salesbaan in de media en besloot ­personal trainer te worden.

Toen Klaas thuis zat, trainde ik hem en mijn man samen in de tuin: ze waren mijn eerste ‘klanten’. Daarna ging het als een lopend vuurtje op ­IJburg en anderhalf jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Voor het trainen van Klaas heb ik nu helaas geen tijd meer, gelukkig is hij van zichzelf al heel sportief.”

Klaas Rijnders (14)

“Ik kan alles bespreken met mama. Ik ben ook heel eerlijk tegen haar. Als ze weer eens honderd dingen tegelijk doet en daarover klaagt, zeg ik dat ze gewoon wat vaker nee moet zeggen. Ik vind mijn ouders best los in vergelijking met andere ouders. Ik hoef niet heel vroeg thuis te zijn, en als ik ga freerunnen of skateboarden in de stad vinden ze dat altijd goed.

Het enige wat mijn broer en ik af en toe moeten, is de hond uitlaten of met z’n allen een wandeling maken. Daar heb ik echt nooit zin in – ik spreek liever af met mijn vrienden – maar ik doe het wel. Ze maken zich er soms nog wel zorgen over of ik drugs gebruik, dan vragen ze opeens of ik heb geblowd. Dat voelt best ongemakkelijk, maar ik snap het wel. Ik vond drugs iets te leuk en ik had ­helemaal niet door hoe verslavend het was.

Tijdens de gesprekken bij Arkin heb ik geleerd hoe ik ermee om moet gaan als ik weer zin zou krijgen om iets te nemen. Dan moet ik mijn aandacht verleggen naar iets anders, door te gaan sporten, tekenen of iets anders te doen. Ze legden me daar ook uit dat ik hulp moet vragen, door vrienden te bellen of het met mijn ­ouders te bespreken. Ik heb er gelukkig helemaal geen behoefte meer aan, ik voel me ook lekkerder zonder te blowen.

Ik ben blij voor mama dat ze is gestopt met roken, gezonder is gaan ­leven en zo veel is afgevallen. Nu heeft ze een sportverslaving, maar dat is niet erg. Sinds ze werkt als ­personal trainer is ze heel moe als ze thuiskomt; ze gaat eerder naar bed dan wij, maar ze klaagt tenminste niet meer de hele tijd over haar werk. Ik zie dat ze veel gelukkiger is dan vroeger, en veel fitter. Als we op ­vakantie zijn doet ze met alles mee: canyoning, kanoën, golfsurfen, ze doet het allemaal gewoon.

We hebben afgesproken om samen een tatoeage te nemen zodra ik zestien word. Eentje die ik zelf heb ontworpen: een opwindbare klok met onze geboortedata erbij. Ik heb ook gespaard voor een tatoeagepen, om te kunnen oefenen met tatoeëren, bijvoorbeeld op fruit. Toen mama in de gaten kreeg dat het om een écht ­tatoeëerapparaat ging, schrok ze zich kapot. Ze is blij dat de bijbehorende inkt nooit is aangekomen, haha.”

Ook samen in Het Parool? ouderenkind@parool.nl

Stijntje Bruijn (48), personal trainer
Paul Rijnders (50), interim adviseur fietsparkeren
Gijs Rijnders (16), 4 vmbo-t, Vechtstede College in Weesp
Klaas Rijnders (14), 3 vmbo-t, Kiem Montessori

Het gezin woont in een koophuis op ­IJburg.

Meer over