Stenen Hoofd krijgt nieuwe uitbater

Op een steenworp afstand van het Centraal Station kan de verhitte reiziger binnenkort verkoeling vinden bij een nieuwe tent op het Stenen Hoofd. Tamara Jongsma (53) opent daar op 2 april Brandendzand. Haar idee werd gekozen uit 17 inzendingen.

Bien Borren
Het stadsstrand van het Stenen Hoofd Beeld anp
Het stadsstrand van het Stenen HoofdBeeld anp

Verleden jaar bestierde Kika Kooijman met haar foodtruck La Tête het rafelrandje van Amsterdam-West, vanaf 2 april is het aan Tamara Jongsma om de buurtbewoners en forenzen van de Houthavenveren te voorzien van dranken en spijzen.

"Ik ben totaal geen horecatijger," aldus Jongsma, die van huis uit beeldend kunstenaar is. Maar de afgelopen jaren deed ze ervaring op met een table d'hôte die ze vanuit haar atelier op Bickerseiland runde. Het smaakte naar meer. "Maar dat ik zou worden verkozen uit tal van inzendingen had ik niet verwacht."

Ze heeft haar toekomstige stukje aan het IJ vernoemd naar een lied van Anneke Grönloh: Brandend Zand. "Een knipoog naar mijn Indische roots. Ik ben 'een pinda'. Via mijn Javaanse moeder heb ik de Indonesische keuken leren kennen en die is straks ook op het Stenen Hoofd terug te vinden."

Jongsma is een bekend gezicht in de buurt. Met haar kleurrijke jurken en bloemen in het haar draagt ze de geuzennaam 'de Frida Kahlo van de eilanden' met trots. "Niet dat mijn voorkomen de garantie biedt voor een goed lopend tentje, maar het draagt misschien wel bij."

Het eten - ambachtelijk brood besmeerd met zelfgemaakte pindakaas, indische gerechten en gebak van collega-ondernemers - wil ze uitserveren vanuit een tentje dat ze opbouwt uit oude materialen.

"Het wordt geen uitdragerij, maar het geheel moet opgaan in de omgeving. Ik kijk dus naar de kleuren van het Stenen Hoofd. Veel grijs en blauwtinten."

Jongsma opent op 2 april haar deuren. "Ik hoop op een zachte landing."

Tamara Jongsma, 'de Frida Kahlo van de eilanden' Beeld Roberto Mantini
Tamara Jongsma, 'de Frida Kahlo van de eilanden'Beeld Roberto Mantini
Meer over