Spaanse schonen

Sherry, rioja en sangria. Spanje dankte zijn reputatie als wijnland tot voor kort vooral aan dit supertrio. Lekker overzichtelijk, dat wel, maar het land met het grootste wijngaardenareaal ter wereld heeft inmiddels veel meer wijn te bieden.

Alleen: welke precies is niet bepaald duidelijk. De liefhebber die geen beschikking heeft over een wijnnavigatiesysteem maakt goede kans te verdwalen in de eindeloze hoeveelheid nieuwe denominaciónes de origen (DO's) die de laatste jaren het levenslicht hebben gezien: Yecla, Bierzo, Alicante, Somontano, Rias Baixas, Costers del Segre¿.

Soms gaat het om oude wijnbouwgebieden die gereanimeerd worden, soms ook om nieuwe. En om één en ander nog wat overzichtelijker te maken, wordt intussen ook naarstig gespeurd naar de nieuwste troeven in de wereld van de wijnmarketing: autochtone druiven.

De ongekroonde wijnkoning van Spanje, Miguel Torres, is doende te onderzoeken of een aantal eeuwenoude Catalaanse druivenvariëteiten commercieel te exploiteren valt. In Rioja - Spanjes belangrijkste wijnbouwgebied en tevens thuisland van de druif tempranillo - heeft wijnmaker Juan-Carlos Sancha de maturana uit de dood laten herrijzen.

Bovendien wordt in de streek, die in Amerika is uitgeroepen tot 's werelds beste wijnproducerende regio van 2007, een zeldzame witte variant van de tempranillo gekoesterd. Wie dus denkt dat hij er is als hij zijn boordnavigator 'bestemming bereikt' hoort beweren, ziet verderop al weer een wijnstreek opduiken die wellicht toch ook interessant is.

Spanje doet kortom denken aan zo'n bordje dat vroeger wel in winkeletalages stond: 'Onze collectie is groter dan wij kunnen etaleren'. Wijnschrijver Hugh Johnson noemt het land - terwijl het de derde producent van de wereld is, achter Frankrijk en Italië - nog 'Europa's sluimerende reus'. Maar de Spaanse regering is er veel aan gelegen deze flink wakker te schudden.

Eén oog is al open. Zo is aangekondigd dat Spaanse wijn - alleen wijn - nationaal en internationaal gepromoot zal worden als een onmisbaar onderdeel van het mediterrane dieet. U weet wel, het gastronomische regime dat een schier eeuwig leven in het vooruitzicht stelt aan wie zich houdt aan het nuttigen van de juiste dagelijkse hoeveelheden olijfolie, groenten, vis en¿ wijn. Prima vooruitzicht natuurlijk.

Maar met welke Spaanse schonen wens ik dan de rest van mij langere leven te slijten?

Wit en rosé laat ik afvallen. Inmiddels zijn er voldoende wetenschappelijk onderbouwde artikelen geschreven waarin staat dat vooral rode wijn een keur aan ingrediënten bevat die extra goed zijn voor geest, lijf en leden. Bovendien biedt Spanje dan nog steeds keuze te over. Van de week kreeg ik twee tinto's aangereikt waarmee ik graag oud wil worden zonder berooid te hoeven sterven.

De eerste komt uit die oude, vertrouwde Rioja, DO sinds 1926; de tweede uit het vrij prille Yecla, DO sinds 1975, zijnde tevens het jaar dat Franco stierf, waarna wijnland Spanje aan zijn tweede leven kon beginnen. Enfin, de Rioja luistert naar de naam Señor de Lesmos (¿ 8,80). Een crianza uit 2003 die niet voor honderd procent uit tempranillo bestaat, maar die wat hulp heeft gekregen van de carignan, een druif die zich in Spanje van het alias mazuela bedient.

Heerlijke wijn.

Alsof je een satijnen kussen aflikt waarop iemand heeft gelegen die naar rijpe kersen, kaneel en vanille smaakt. Elegant, beschaafd en opwindend. Wellicht een prinses geweest? 'De Prinses en de Sluimerende Reus'. Klinkt als een sprookje en zo smaakt deze Rioja ook.

De Casa del Canto 2005

(¿ 7,20) uit Yecla is wat minder fijnzinnig. Dat is er eentje die aan armworstelen doet. Gemaakt van de monastrell (alias mourvèdre) die geblend is met flink wat syrah, plus - daar zijn we weer! - de tempranillo. Stoer, krachtig, bramen, zwartebessig, bittere chocola en vol in het kruidenrek, maar toch nergens over the top. Kan bovendien nog jaren mee. (HAROLD HAMERSMA)

Evenals zijn drinker dus...

Señor de Lesmos 2003 Wijnkelder Brouwersgracht
Brouwersgracht 202
020 - 624 39 69
www.wijnkelder-brouwersgracht.nl

Casa del Canto 2005 Wijnhandel Van Krimpen
Frans Halsstraat 67
020 - 671 61 30
www.vankrimpen-wijn.nl

The Art of Wines
Arent Janszoon Ernststraat 665/A1
020 - 644 67 67
www.theartofwines.nl

undefined

Meer over