Plus

Smaaktest: wijn uit de thuistap

Wijn in een pak roept beelden op van Franse campings en knallende katers. Waarom verovert die sfeerloze 'bag-in-box' toch langzaam het schap? Ons wijnpanel proeft zeven thuistaps.

Matthijs Meeuwsen
Smaaktest: wijn in een pak Beeld Rein Janssen
Smaaktest: wijn in een pakBeeld Rein Janssen

Voor wijnliefhebbers is er eigenlijk geen betere verpakking denkbaar dan de bag-in-box, ook wel BiB genoemd: een kartonnen pak met daarin een vacuümgezogen plastic zak. Want zelfs na gebruik van het schenkkraantje blijft de binnenzak luchtdicht, waardoor de wijn na opening makkelijk vier tot zes weken goed blijft.

Een BiB is bovendien algauw 35 procent goedkoper dan wijn in een fles, weegt minder in de boodschappentas, kan niet per ongeluk in scherven vallen en bespaart een loopje naar de glasbak. De productie en het transport van wijn in zakken of pakken is ook milieuvriendelijker: er wordt ruim acht keer minder CO2 uitgestoten dan bij gebottelde wijn.

Stigma van bulkwijn
Toch wegen al die voordelen voor puriteinse wijnliefhebbers niet altijd op tegen die ene 'smet': zo'n pak wijn is ­visueel niet bepaald het toonbeeld van elegantie. "Het ­begint er al mee dat je dat schenkkraantje uit dat gat in de kartonnen doos moet pulken," ­zegt wijnjournalist Harold Hamersma. "En kijk wat je daarna voor sneue vertoning krijgt: van die beteuterde kraantjes die op half elf staan."

"Ik denk dat veel mensen nog altijd de associatie hebben met campingwijn," vult wijnjournalist Esmee Langereis aan. "Ik herinner me hoe we vroeger op vakantie met vriendinnen zo'n pak openscheurden om bij de laatste restjes wijn te kunnen ­komen."

Ook het derde panellid, sommelier Bette Hamersma, nichtje van Harold Hamersma, loopt niet over van ­enthousiasme. "Ik durf zo'n pak niet zo snel op de band van de supermarkt te zetten," erkent ze. "Laat staan op ­tafel."

Ondanks het hardnekkige imago­probleem is de BiB qua verkoopcijfers al jaren voorzich­tig in opmars. In Frankrijk vind je wijnwinkels die de fles compleet verbannen hebben en in Scandinavië zijn veel koelkasten standaard uitgerust met een bredere deur om onderdak te bieden aan de populaire wijntap. Ook Nederland loopt warm, zij het minder snel. "In de meeste supermarkten staan de BiB's nog tussen de zwenkwieltjes," zegt Harold Hamersma. "Maar steeds vaker verhuizen ze naar een hogere plank."

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Albert Heijn heeft sinds afgelopen zomer in veel vestigingen een volledig schap ingeruimd voor dit soort drankdozen van meestal drie liter. In dat uitdijende aanbod moeten ook kwalitatief betere wijnen komen. De BiB zal langzaamaan het stigma van bocht en bulkwijn van zich af moeten schudden.

Smaakbalans en afdronk
De panelleden nemen de proef op de som met BiB's van ­zeven bekende ketens en tappen het glas vol. De zakken-in-pakkenwijn van Lidl en Aldi belooft weinig goeds: het gebrek aan smaakbalans en de te korte afdronk zal geen twijfelaar over de streep ­trekken. Die van Jumbo wordt nog slechter beoordeeld.

De rokerige pinotage van Hema's Zuid-Afrikaanse Zonhoek houdt ­beter stand in plastic en karton. En ook de Spaanse druiven van Plus en Albert Heijn komen buiten hun dubbele harnas prima tot hun recht: pretentieloos, in balans en toegankelijk. Geen van alle kunnen echter tippen aan de Kumala Pinotage Cinsault van Gall & Gall: de meest serieuze wijn van het stel, maar met zijn zwarte en rode fruit toch zeer laagdrempelig.

Het oogt visueel nog steeds wat armetierig. Maar daarvoor heeft Langereis zo haar adviezen. "Tap gewoon buiten het zicht van de visite een karaf vol."

Proefpanel

Harold Hamersma (62)
'Wandelende encyclopedie' met uitgebreide wijnkennis, onder meer opgetekend in De Grote Hamersma

Esmee Langereis (45)
Proeft als coauteur van De Grote Hamersma zo'n honderd wijnen per dag

Bette Hamersma (27)
Sommelier van Amsterdams restaurant Arles, bekroond met een Bib Gourmand

BiB-wijntest

Gall & Gall, Kumala Pinotage Cinsault
€15,99, 3 liter, 12,5%
De meest serieuze wijn van het stel, maar zeer vriendelijk en aangenaam. Een veelbelovende geur vol Zuid-­Afrikaans zwart en rood fruit, gevolgd door een gebalanceerde, tikje kruidige smaak zonder bekkentrekkende tannines.

Albert Heijn, biologische Merlot
€10,49, 2 liter, 13,5%
Een prima basismerlot die hele volksstammen zal plezieren. Een ietwat behaagziek zoetje, maar geflankeerd door fijne zuren, een hint van laurier en (met name koud gedronken) het groenige palet van de onrijpe druiven.

Plus, huiswijn rood
€11,69, 3 liter, 11,5%
Deze melange van Spaanse druiven dringt de neus binnen met een bouquet van aardbeien. Op de tong een friszure, soepele slobberwijn met tonen van kersenlimonade, bosvruchtenthee en de chianti van weleer. Prima op de buurtbarbecue of in het eetcafé. Ook te koop bij Coop, Vomar, Dirk van den Broek, Deen en Hoogvliet.

Hema, Zonhoek rode wijn
€12,00 3 liter, 13,5%
In dit Zuid-Afrikaanse triootje van ­cinsault, ruby cabernet en pinotage, voert het rokerige kampvuurkarakter van die laatste druif de boventoon. Verder veel rood fruit, een kus van pruimen en zonnig zoet. Warmbloedig, maar niet al te spannend.

Aldi, Valgrande Tempranillo Cabernet Sauvignon
€8,99, 3 liter, 12,5%
De geurassociaties van natte douchemat en zuurkool beloven weinig goeds in dit Spaanse een-tweetje. Ook de smaak stelt teleur: een uppercut aan zuur die daarna ­direct weer het licht uitdoet. Fabriekswijnniveau.

Jumbo, huiswijn rood
€11,19, 3 liter, 11%
Soepel? Allerminst. Deze mengelmoes van Europese bulkwijn faalt op vele fronten. Muffig en onfris in de neus. Kortaf en medicinaal (denk: aspirinebitters) in de mond. Rammelt aan alle kanten.

Meer over