Straatstijl

Simone Frank: ‘Over mijn outfit is nagedacht, maar hij ziet er niet te bedacht uit’

Fotograaf Carly Wollaert portretteert mensen die met hun persoonlijke stijl de straten van Amsterdam kleur geven. Deze week: Simone Frank (27), ­fotograaf en ­co-owner Vert Creation.

Carly Wollaert
Simone Frank Beeld Carly Wollaert
Simone FrankBeeld Carly Wollaert

Wie Simone Frank (27), ­fotograaf en ­co-owner Vert Creation
Gespot Station Sloterdijk

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Minimalistisch, tijdloos en klassiek. Ik draag simpele items, maar wel van mooie stoffen. Over mijn outfit is altijd nagedacht, maar hij ziet er niet te bedacht uit. Je zult me niet in felle kleuren of prints zien lopen. Ik draag liever rustige kleuren, zoals als crème, wit, beige en camel.”

Wat draag je nu?

“Ik draag een broek en blouse van Uniqlo. De jas en het tasje zijn van Chanel. De schoenen zijn van Wandler.”

Hoe is jouw stijl met de jaren veranderd?

“Van kleins af aan trek ik al aan wat ik wil. Vroeger was die keuze misschien iets meer gebaseerd op trends en droeg ik iets hef­tigere dingen, zoals een velvet broek met print, maar ik kleedde me niet per se als de rest. Mijn stijl is nu niet te overdreven of uitgesproken. Er zit een bepaalde rust in, maar is wel creatief. Een beetje hoe ik ben als persoon. In de loop der tijd weet je steeds beter waar je voor staat en wat je mooi vindt. Met kleding kun je dat laten zien.”

Hoe gaat shoppen bij jou in z’n werk?

“Een dagje shoppen doe ik niet meer. Ik ga bewust op zoek naar bepaalde dingen op sites als Vestiaire, waarbij ik echt kan genieten van de zoektocht en het bemachtigen van een item. Naarmate ik ouder word, vind ik het leuk om te sparen voor en te investeren in iets wat ik mooi vind en lang meegaat. Fast fashion zou ik niet zo snel meer kopen.”

Wat inspireert jou?

“Iemand die er heel authentiek uitziet, met wat voor stijl dan ook. Ook kan ik veel inspiratie halen uit een mooi magazine als Unconditional waarin alles klopt, van de fotografie tot de styling. En uit een stad als Parijs, met zijn Franse iconen die een ­nonchalante en effortless stijl hebben. In die stad zit gewoon meer sjeu dan in Amsterdam.”

null Beeld Wollaert Carly
Beeld Wollaert Carly

Wie Francesco Musso (24), ­student fashion ­design en ­designer

Gespot In de Stopera

Wat heb je aan?

“Het shirt komt van de markt, het pak is tweedehands en heb ik gecustomized. Ik draag leren laarzen van Church’s. De veiligheidsbril heb ik ooit gevonden in mijn huis in Milaan, toen ik daar nog woonde.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Een perfecte balans tussen gekte en ­elegantie. Ik volg geen regels en hou van het creëren van contrasten. Aan een pak kleeft bijvoorbeeld een formeel-elegant imago. Dat doorbreek ik dan door er ­teksten op te schilderen en de stof te verknippen en vernaaien. Ik bedenk graag dingen ter plekke. Dat is de concreetste vorm van kunst: iets wat rechtstreeks uit je hersenen komt, zonder te hebben nagedacht wat een ander ervan zou kunnen vinden.”

Heb je je altijd vrij gevoeld om je te ­kleden zoals je wilt?

“In Milaan voelde ik me daarin een stuk minder vrij. Het was er verstikkender – er heerste een beeld waaraan voldaan moest worden. In Milaan gaat het ook meer om de esthetiek en het verdienen van geld dan om het verhaal achter de kleding. Ik koop liever een idee dan alleen een kledingstuk. Daarnaast staat duurzaamheid hier veel hoger op de agenda. Dat vind ik belangrijk. We moeten zorgen voor de wereld waarin we leven.”

Hoe maak je duurzame kledingkeuzes?

“Door te upcyclen. Er is al zoveel materiaal dat je voor een outfit niet echt iets nieuws nodig hebt. Oude items knip ik in honderd stukjes en maak ik tot iets nieuws. Ook zou ik graag in mijn volgende project eco-leer willen gebruiken, gemaakt van bijvoorbeeld ananas of paddenstoelen.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Je hebt de mogelijkheid jezelf uit te drukken in onze vrije wereld, dus geef niet om andermans mening. Angst is uiteindelijk het enige wat je echt tegenhoudt.”

null Beeld Wollaert Carly
Beeld Wollaert Carly

Wie Nayim Saddek Mracha (28), mede­werker incassoafdeling Nuts Groep

Gespot Langgewenst, ­Hilversum

Wat heeft u aan?

“De broek is van Uniqlo, het vest is van Obey en het shirt is van Butter Goods. De Converseschoenen zijn een Scooby-Doo-limited edition. De tas van leer komt uit Fez, Marokko, waar ik vandaan kom.”

Hoe belangrijk vindt u kleding?

“Heel belangrijk. Het bepaalt de eerste indruk die je van iemand krijgt. Als ik iemand uit bijvoorbeeld de muziekbranche zou tegenkomen die een wit shirtje en basic jeans draagt, zou ik daaraan niet kunnen aflezen of die persoon creatief is en zijn of haar eigen ding durft te doen. Bij mij zou er dan niet zo veel interesse zijn gewekt dat ik een gesprek zou beginnen.”

Wat voor reacties krijgt u op uw outfits?

“Soms zie ik mensen naar mijn kleding ­kijken of krijg ik een compliment, maar ik trek niet graag aandacht met mijn kleding. Sommige van mijn ­outfits matchen met die van mijn vriendin; dan worden we nog weleens nagestaard. Het liefst kleed ik me dan even om. Voordat ik mijn vriendin leerde kennen, was ik wat introverter en wist ik niet wat ik met een compliment aan moest. Ik ben in Zeeland opgegroeid, waar het een beetje ons kent ons is en onbekende mensen je niet echt aanspreken, zoals dat vaak gebeurt in Amsterdam of Hilversum. Voorheen reageerde ik dan niet, nu zeg ik gewoon dankjewel.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Ik draag graag kleur, ook in de winter. Ik voel me er blij, speels en levendig door. Als ik met sombere kleuren naar buiten ga, voel ik dat ik somberheid over mezelf afroep. Verder is mijn stijl casual en streetstyle, maar ook netjes – ik moet er ook mee kunnen aankomen op kantoor. Mijn looks bedenk ik niet echt van tevoren. Wat als eerste droog is aan m’n wasrek, daar werk ik mee.”

null Beeld Wollaert Carly
Beeld Wollaert Carly

Wie Isabelle van Manen (24), student en co-runner online vintagewinkel Nhỏ Girl
Gespot Nieuwe Hout­tuinen

“Clean en comfortabel, maar uitgesproken en altijd heel eigen. Mijn winter- en zomergarderobe verschillen amper van elkaar; ik verruil alleen mijn zwarte col voor een witte tanktop. Mijn stijl is de afgelopen tijd wel iets gewaagder geworden. Zo ben ik doorzichtige topjes gaan dragen, omdat ik nu helemaal content ben met mijn lichaam. Ik vind het niet meer erg als dingen te zien zijn.”

“Een vintage pak van Versace uit Italië, waar ik veel leuke, lange nachten in heb doorgebracht. De schoenen komen van de kringloop en hadden oorspronkelijk een viezige bronskleur. Ik heb ze wit overgespoten, Margiela-stijl. De tanktop is vintage en de bril is een vintage Prada.”

“Ik begon met het dragen van comfy kleding omdat ik mezelf vaak te dun vond. Zonder wijde of bedekkende kleding voelde ik me kwetsbaar. Ik kreeg vaak de vraag of ik wel genoeg at, wat best gek is aangezien je ook niet vraagt of iemand dikker is geworden. Nu ik ouder ben, gebeurt dat een stuk minder en ben ik zelf ook comfortabeler met mijn ‘dun-zijn’. Ik kleed me naar mijn lichaam. Een wijdere pantalon met een strakker middel en een blazer vind ik goed staan, omdat dit een mooi silhouet heeft van zichzelf.”

“Ik hou van dingen die een beetje kapot zijn, vooral als het gaat om vintage design. Die items repareer ik of pas ik zo aan dat ze meer eigen worden. Ik heb bijvoorbeeld een Guccitas die ik normaal gesproken snel zat zou zijn omdat hij te ‘perfect’ is, maar er zat een brandgaatje in van een sigaret. Dat heb ik zelf gerepareerd, waardoor ik op een andere manier waarde aan die tas hecht.”

Wie Tirino Yspol (23), stylist
Gespot Keizersbrug

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Een mix van tailored menswear en invloeden uit de hiphop- en punkmuziekscene. Maar ook mensen uit Kraaiennest en Ganzenhoef, buurten die een samensmelting zijn van verschillende straat­culturen, inspireren en beïnvloeden mijn stijl al van jongs af aan.”

Hoe is je stijl veranderd door de jaren heen?

“Het is volwassener geworden. Eerst droeg ik voornamelijk hiphop- en streetlooks, zoals tracksuits, wijdere broeken en sneakers. Nu bestaat mijn signature look voornamelijk uit getailleerde pantalons en herenschoenen. Ik heb me altijd gekleed hoe ik wilde, ondanks sociale druk die er soms kon zijn. Door deze instelling ben ik waar ik nu ben in mijn stijl en werk.”

Wat heb je aan?

“Ik draag, momenteel mijn favoriete, boots van Terra. De broek en het harnas zijn van 1017 ALYX 9SM. Het heuptasje en het vest zijn van C.P. Company.”

Wat vind je van het Amsterdamse straatbeeld?

“Het is aan het verbeteren. Wat vroeger als heel alternatief werd gezien, begint nu wat breder geaccepteerd te worden. Je ziet dit veel in de hiphopscene, waar het overheersende beeld heel mannelijk was met baggy broeken en sneakers. Grote spelers zoals rapper Young Thug laten een meer rockachtige, feminiene kant zien en maken deze stijl acceptabeler.”

Wie vind je er tof uitzien?

“Mijn vrienden, zoals Ray Fuego, Vincent van de Waal en Bonne Reijn. Zij zetten eerder trends dan dat ze die volgen. Ook punkmuzikanten als David Bowie en Iggy Pop. Ze hebben een bepaalde gewaagdheid en wat meer vrouwelijke elementen in hun stijl die me erg aanspreken.”

Wat zou je mensen willen meegeven?

“Draag kleding, laat het jou niet dragen.”

Wie Tisean ­Breeveld (22), heeft een ­oriëntatiejaar.

Gespot Nelson Mandelapark

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Als die van een vergeten kind dat een sterke vrouw probeert te zijn. Als kind had ik altijd het gevoel anders te zijn en dat is destijds niet genoeg aangemoedigd. Ik heb mezelf pas volledig kunnen omarmen toen ik mijn vrienden leerde kennen en zag dat ik niet de enige was. Vandaar dat ik twee vriendinnen ook mijn moeders noem.”

Wat heeft u aan?

“Ik draag een badpak en bril van een vriendin van mij, Dimke, een van die ‘moeders’. De boxer is van mijn vriend. De bodywarmer, oftewel mijn ‘Pokémonjasje’, heb ik bij de Nike Outlet gekocht, net als de schoenen. De finger sleeves zijn ook van Nike, maar die heb ik gekocht bij een kringloopwinkel in Zuidoost.”

Wie inspireert u?

“Mijn vriendin Dimke. Zij doet precies waar ze zin in heeft. Haar kapsel bestaat nu bijvoorbeeld uit een pony; de rest van het haar is weggeschoren, op een matje en twee losse plukjes na. Haar stijl is geïnspireerd op de hardcorescene en de dorpse, ietwat ‘foute’ stijl van Geldermalsen, waar ze is opgegroeid. Daarnaast haal ik inspiratie uit cartoons en anime, en het feit dat ik altijd arm ben geweest. Hierdoor leerde ik het te doen met wat ik had. Maar als iets comfortabel zit en ik erin kan dansen, ben ik eigenlijk al snel tevreden.”

Hoe is uw stijl veranderd door de jaren?

“Ik heb altijd al een obsessie gehad met felle kleuren en dierenprints, dat is niet veranderd. Maar mezelf bedekken doe ik niet meer. Vroeger werd me altijd verteld dat ik dat moest doen om niet te worden lastiggevallen op straat of door anderen te worden veroordeeld. Nu heb ik daar maling aan en voel ik me vrijer daarin. Ik vind het belangrijk om een veiligere plek te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich kan kleden zoals ie wil. Dat voorbeeld geef ik graag.”

Wie Zoé Zindzi van Halen (28), online editor bij Glamour
Gespot Rijksmuseum

“Ik hoop nooit saai – mijn vrienden zeggen in elk geval: altijd extra. In een simpele outfit, zoals jeans en een T-shirt zie je mij zelden, tenzij ik er iets bij draag wat eruit springt. Van huis uit heb ik meegekregen dat je er altijd tiptop uit moet zien; je weet maar nooit wie je tegenkomt.”

“De grootste verandering is dat ik mijn haar af moest knippen, door een kappersfout. Doordat ik toen geen verschillende kapsels meer kon creëren dacht ik eerst dat ik moest gaan compenseren met een opvallende make-uplook of sieraden. Daar ben ik nu vanaf gestapt en ik voel me meer mezelf dan ooit.”

“Een statement-jas. Ik ben zo iemand die zijn jas niet uit wil doen als die deel uitmaakt van de look. Zo ging ik eens naar een pers-event in een zwarte outfit met knalrode faux fur jas. Het was een kleine locatie en het was er superwarm, maar die jas ging niet uit, hij maakte de outfit.”

“Ik draag een top van Massimo Dutti, mijn rok is van Daily Paper en de muiltjes van & Other Stories. Ik heb oorbellen van Rosefield in, de gouden ketting was van mijn vader en de naamketting heb ik in een online boetiekje gekocht.”

“Mensen die een bepaalde aanwezigheid hebben waardoor je direct met ze wilt praten als ze een ruimte binnenkomen. Zulke personen zijn stijlicoon Oumayma Elboumeshouli en model Alton Mason voor mij. Hun stijl is best uitgesproken, maar alles klopt. Ook mijn vader was een voorbeeld voor mij. Hij had een heel specifieke stijl: Ralph Laurenoverhemden, custommade hoeden en schoenen van Church’s. Nooit zag je hem in jeans en sneakers, dat heb ik van hem overgenomen.”

Wie Lucas van Ee (25), muzikant en producer
Gespot Rozenboomsteeg

“De stijl die ik draag past bij bepaalde muziek uit de jaren vijftig tot en met zeventig, en dat lééf ik echt. Ik luister ernaar, ik maak het, ik speel het. Kleding van artiesten uit de begindagen van Blue Note Records, zoals Miles Davis en Dexter Gordon, vind ik geweldig.”

“De schoenen en de polo zijn van Bis!, een vintage winkel met mooie geselecteerde items uit de jaren twintig tot en met zeventig. Ik vind het leuk om oud en nieuw te combineren, dus draag ik een jasje van Weekday. Evenals de broek, die oorspronkelijk een soort baggy trainingsbroek is die ik heb laten innemen. Het Komonohorloge kreeg ik gesponsord. De bril is van Polette. Het petje is van The English Hatter. De tas is van Arket.”

“Toen ik klein was wilde ik al pakken dragen, maar op school durfde ik dat niet. Zeker op de middelbare school word je afgemaakt als je zoiets draagt. Ik droeg toen doorgaans sneakers, een spijkerbroek en een T-shirt. Na de middelbare school, toen ik muzikant werd, durfde ik aan te trekken wat ik wilde. Om te kunnen dragen wat jij echt vet vindt moet je zelfverzekerd zijn, en dat ben ik nu wel.”

“Ik word heel vaak uitgecheckt door oude opa’s en dat vind ik wel een compliment. Ook jonge mensen met een brede, algemene culturele kennis kunnen het waarderen. Anderen, die bijvoorbeeld alleen maar Gucci dragen, vinden dat ik eruitzie als een opa en snappen de stijl niet, maar dat vind ik prima want ik begrijp ook niet waarom je alleen Gucci zou willen dragen. Ik denk eigenlijk dat als je jong bent en je kleedt je zoals ik, je mentaal een stuk verder bent dan de rest. Daar kan je alleen maar trots op zijn.”

Wie Asimina Traka (20), ­barista, bartender en student ­European studies

Gespot Nieuwe Ridderstraat

Wat heb je aan?

“Ik draag laarzen en een tas van Gucci, die ik samen met de Roberto Cavalli-broek bij Vestiaire Collective heb gekocht. Het race jacket komt van het Waterlooplein, de top van Asos. De Chanel-bikinitop is van mijn moeder geweest, de Sergio Tacchini-bril was van mijn vader. De sieraden waren van mijn moeder en oma. Ik draag ook de verlovingsring van mijn moeder.”

Klinkt alsof jouw familie veel leuks in de kast heeft hangen.

“Met mijn moeder ben ik heel hecht, ze is een van mijn stijliconen. Mijn garderobe bestaat voor de helft uit oude spullen van haar, en ik blader veel door oude foto­albums om te zien wat zij vroeger droeg. Ik had graag in haar tijd willen opgroeien, de jaren tachtig en negentig. Dat was een heel pure tijd waarin men nog niet beïnvloed werd door sociale media. Mijn vader komt ook terug in mijn stijl. Hij is erg geïnteresseerd in motoren en auto’s. Als gevolg draag ik veel leer, race jackets en laarzen.”

Wanneer ziet iemand er tof ­uit?

“Ik zie een heleboel mensen die zich op een exceptionele manier kleden, maar dat als persoon helemaal niet zijn. Ze kopiëren van anderen, en dat vind ik niks. Eigenlijk maakt het niet uit wat je draagt; zolang het uit jezelf komt en je je er goed in voelt, staat het goed. Een voorbeeld van iemand die mij inspireert, is oud-basketballer Dennis Rodman, een van de grootste NBA-spelers. Hij droeg als een van de eerste mannen crop tops, had een navelpiercing, verfde zijn haar groen en rood – wat mensen van hem vonden, boeide hem niet. Hij liet zien dat hoe je je kleedt slechts je imago is, en dat het niet hoeft te definiëren wat je doet of wie je bent. Zelf krijg ik vaak te horen dat ik mode moet gaan studeren. Ik houd zeker van mode en laat dit ook zien, maar ik ben al waar ik moet zijn. Hoe ik eruitzie staat daar los van.”

Wie Henk den Os (70), huis- en tuinman, kok en kunstenaar
Gespot Het Stenen Hoofd

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Vrolijk oosters en elke dag geheel in het geel. Ik draag veel kleding van sportmerken omdat ik er graag beweeglijk in wil kunnen zijn. Wel moet de kleding een mooie stijl en pasvorm hebben.”

Wat heeft u aan?

“Het shirt is van O’Neill, het vest is van Columbia en de schoenen zijn van New Balance.”

Waar komt uw fascinatie voor geel vandaan?

“In 2003 was ik voor het eerst in India en raakte ik gefascineerd door het prachtige saffraangeel van de pijen van de ­monniken en de gehele atmosfeer. Geel is de kleur van de zon, het leven en het ­boeddhisme, en geeft mij rust. Mensen reageren er positief op zonder echt verbaal te reageren, en dit kaatst weer terug op mij. Sinds mijn reis is mijn ­garderobe geleidelijk veranderd. Nu draag ik alleen nog maar gele items, tot mijn onderbroeken en sokken aan toe. Het is niet altijd praktisch, want ik werk veel in de tuin en gele kleding wordt al snel smerig.”

Maakt dat het makkelijker om een outfit samen te stellen?

“Ik trek niet zomaar allerlei geels bij elkaar aan, ik ben eigenlijk ontzettend ijdel. Er zijn heel veel tinten geel en niet alles werkt met elkaar. Iets is ook niet per ­definitie mooi omdat het geel is, het ­kledingstuk zelf moet ook goed in elkaar zitten.”

Zijn er momenten dat het dragen van geel niet gepast voelt?

“Bij een begrafenis kan dit weleens het geval zijn, maar in principe kom ik gewoon zoals ik ben en zoals mensen mij gekend hebben. Als er specifiek gevraagd wordt om bijvoorbeeld in het zwart te komen, heb ik nog wel iets liggen, ergens achter in de kast.”

Wie Tessa Conijn (25), broedplaats-coördinator
Gespot Hoogoorddreef

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Casual, comfortabel en uniseks met een hint van grunge nineties. Ik heb een variatie aan stereotyperende looks waaronder de piratenlook, automonteurlook, boswachterslook en surflook. Ook houd ik ervan om met een terugkerend kleurenpalet van beige, crème, wit, mintgroen en grijs een geheel te maken, dat toch opvalt.”

Wat heb je aan?

“De plateauslippers en de top zijn van Asos, het broekje is tweedehands. De tas heb ik zelf gehaakt. Een van de kettingen is van Moon Feels, de andere heb ik op het strand gekocht.”

Bestaat er een verband tussen wie je bent en hoe je je kleedt?

“Zeker, niet per se qua karakter, maar het representeert mijn idealen. Ik gebruik ­kleding als middel om me af te zetten tegen de mainstream. Mijn stijl is altijd in ­ontwikkeling, net als ikzelf. Elke dag laat ik een andere versie van mezelf zien: een mengelmoesje van verschillende invloeden dat enigszins gelijk is gebleven door de jaren heen, met hier en daar een uitstapje.”

Voel je je daarin vrij?

“Als het gaat om de buitenwereld en wat die ervan vindt wel. Tegelijkertijd vind ik veel verschillende dingen leuk, maar voel ik me soms niet altijd even comfortabel dit ook te dragen omdat ik die delen van mezelf misschien nog niet wil laten zien.”

Wat is je favoriete kledingstuk?

“Een oud leren bikerjack van goede kwaliteit, waar je zo’n Amerikaans truckersgevoel van krijgt. Hij past bij alles en is stoer, maar toch sophisticated. De meeste inspiratie haal ik uit de jaren tachtig en negentig, en dan vooral herenkleding. Bruce Springsteen, Tupac en Freddie Mercury zijn daarin voorbeelden. Wat zij toen droegen, is vrij alledaags en casual, maar wel doordacht. En het heeft iets zwoels.”

Wie Quincy Ofosu (24), ­rapper onder de naam GHQST en ­kunstenaar
Gespot Dollardplein, Noord

Wat draagt u?

“Het shirt en de broek zijn van Obey ­clothing, de bodywarmer en het petje komen van de kringloop. De sandalen zijn van Dr. Martens, de tas van Eastpak en de bril kocht ik bij Time Machine Vintage. Sinds mijn geboorte heb ik de ketting met een Q, voor geluk. De andere ketting met wereldbol kocht ik op het Waterlooplein en staat voor mijn liefde voor de wereld.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Vrij. Een combinatie van zakelijk en street, en soms een beetje activistisch – iemand noemde mij eens een lopend ­canvas. Ik kleed me elke dag alsof het mijn verjaardag is en draag vaak kleding waarvan anderen misschien denken dat het hen niet zou staan.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“In de skatescene zijn veel mensen die zich heel sick kleden. Zelfs uit skatespellen als Skate 3 op Xbox, waarbij je je hele poppetje kunt aankleden, haal ik inspiratie. Ook uit de muziekscene, en dan vooral reggae, waar men van weinig toch iets moois maakt.”

Hoe is uw stijl veranderd door de jaren heen?

“Dat had vaak met geld te maken. Omdat ik niet veel geld had, creëerde ik outfits met de dingen die ik had en probeerde daarmee zoveel mogelijk mijn eigen stijl te laten zien. Nu ik wat kledingsponsors heb, benader ik steeds meer de stijl die ik in mijn hoofd heb. Het is nog steeds niet helemaal wat ik wil – ik zou elke dag wel in een pak willen lopen – maar ik ben ­tevreden.”

Wat vindt u een onmisbaar kledingstuk?

“Toen ik nog geen dreads had, was ik wat onzekerder over mijn haar en kon ik niet zonder een pet. Af en toe werd ik er zelfs mee wakker als ik bij vrienden sliep, het was een extensie van mezelf. Nu vind ik een hoody onmisbaar. Ik kan niet skaten zonder, het voelt als een helm voor me.”

Wie Noko (11), zit op de basisschool
Gespot Jan van Galenstraat

“Schattig en cool. Voorheen droeg ik veel retrojurkjes, waar mijn moeder gek op is, maar nu ik wat ouder ben past fast fashion meer bij me. Ik hou van K-pop en van wat die muzikanten dragen. Wel vind ik het leuk om er volwassen en anders dan anderen uit te zien. Mijn vader is tattoo artist, waardoor ik allerlei mensen ontmoet die mij inspireren. Helaas ben ik nog te jong voor tattoos, maar ik doe graag tattoo­stickers op om er toch apart uit te zien. Bloemen zijn mijn favoriet. Die passen bij iedereen en bij elke outfit.”

“Een vriendin van mijn vader en tattoo artist, Sasha Unisex. Ze is mooi en modieus en draagt allerlei soorten kleding: ­formeel, casual, meisjes- of jongensachtig. Alles staat haar even goed. Ik heb het liefst zwart aan, maar sinds ik haar roze en pastelkleuren heb zien dragen, hou ik daar ook erg van. Eerst vond ik dat maar niks.”

“De top is van Shein, het rokje en de bril komen uit een Japanse winkel met tweedehands kleding en de schoenen zijn van Dr. Martens. De tas is van Ahcahcum en de tattoostickers zijn van @sashaunisex op Instagram.”

“Ik ben heel verlegen. Tegen vreemden praat ik niet veel tot ik aan ze gewend raak, ook al zou ik eigenlijk zo snel mogelijk vrienden willen worden. Toen ik van Japan naar Nederland verhuisde, duurde het even voor ik gewend was aan alles. Het was heel moeilijk voor mij. Maar mijn lange haar, kleding en tattoostickers wekten de interesse van mijn klasgenootjes. Daardoor kon ik contact met ze maken. Op mijn tattoostickers reageren mensen vaak verrast, maar zodra ze weten dat het niet echt is, lachen ze en vinden ze het cool. Ik krijg ik er veel complimenten over.”

Wie Lisette Ros (28), performance­kunstenaar

Gespot WG-terrein

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Eigen. Ik kleed me vanuit de binnenwereld, mijn gevoel – vandaag is dat ondeugend, eigenzinnig en seksueel – en probeer dat te reconstrueren naar de buitenwereld. Ik kan overal wat van maken en er elke dag compleet anders uitzien, maar er is altijd een rode draad. In mijn dagelijkse creaties en in mijn kunst speelt humor een grote rol, al is er ook een serieuze ondertoon.”

Wat heeft u aan?

“De robe is van een seksshop. De boksbroek van Twins heb ik op straat gevonden. Het shirt is van het Stedelijk Museum en heb ik gekregen van een vriendin. De sokken zijn van Nike, de nep-Balenciaga’s heb ik gekocht in Tokio en de bril is van een vintage­markt.”

Wat zegt uw stijl over uw identiteit?

“Identiteit zie ik als constructie, als vloeibaar. Daarmee speel ik. Er zijn verschillende ‘ikken’, die ik ook in mijn werk onderzoek. Daarin ben ik vaak uitgekleed, omdat er te veel betekenissen en associaties kleven aan kleding. Alles wat ik draag, heeft een doel: diepgang in mezelf ontdekken. Ik vind het enig het ‘lelijke’ op te zoeken. Vanuit ongemak ontstaan interessante dingen.”

Hoe is uw stijl in de loop der tijd veranderd?

“Het grootste verschil is dat ik vroeger het dragen van bepaalde merken belangrijk vond en dat ik toen winkelde. Op een enkele keer na doe ik dat al jaren niet meer. Ik krijg kleding, vind dingen op straat en koop weleens wat in een feestwinkel of bij mijn geheime adresjes voor tweedehands kleding. Doelloos een dag shoppen vind ik niks. Ik weet altijd wat ik wil en koop altijd spullen met een ­verhaal.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“Ik laat me inspireren door mensen die creatief zijn met de middelen die ze hebben of die zich kleden vanuit functionaliteit: opa’s, zwervers of bouwvakkers, bijvoorbeeld.”

Tim Wes: ‘Een van mijn grootste stijliconen is Miles Davis’

Wie Tim Wes (26), artiest
Gespot Nicolaas Ruychaverstraat

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Mijn stijl is net als mijn muziek en eigenlijk alles wat ik maak: het valt niet in een hokje te plaatsen. Ik heb verschillende stemmingen waar verschillende identiteiten bij passen. Hoe ik mij kleed is gelinkt aan een bepaald moment, maar definieert mij zeker niet. Ik kan er van de ene dag op de andere compleet anders uitzien.”

Wat heeft u aan?

“De witte tanktop is van de Zeeman. De pantalon is vintage. De westernlaarzen van New Rock heb ik in Londen gekocht. De totebag is van 1/OFF Paris. Het horloge van Junghans heb ik geërfd van iemand die mijn moeder verzorgde en mij zag als een kleinzoon. De boei-armband komt uit Suriname en staat voor mij in verbintenis met mijn familiegeschiedenis. De bril is van Ace & Tate x Olaf Hussein.”

Waar shopt u zoal?

“Aan stijl hangt geen prijs. Ik ga vaak naar kringloopwinkels en zoek in de grote hoop naar pareltjes. Los van dat ik graag iets van alle aanwezige kleding op de wereld hergebruik, haal ik veel vreugde uit het vinden van net dat ene unieke ding. Ik kan uren zoet zijn met zoeken.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“Ik kijk heel veel documentaires over mensen die me inspireren en absorbeer sowieso veel op visueel gebied. Hoe meer je in bepaalde hoeken kijkt, hoe meer dat blijft hangen in je onderbewustzijn en het je stijl beïnvloedt. Zo kan ik bijvoorbeeld helemaal opgaan in een film als Blow met Johnny Depp, en vervolgens zitten die outfits dan in mijn hoofd.”

Wie vindt u een toffe stijl hebben?

“Een van mijn grootste stijliconen is Miles Davis. Die man is de belichaming van stijl en klasse, op een manier die tijdloos is en niet te koop.”

Nanny de Bruin: ‘Het gevaar is dat je het ‘oude jonge meisje’ wordt’

Wie Nanny de Bruin (63), stylist en art-director
Gespot Havenstraat

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Het moet niet te veel kloppen, dan vind ik het saai. Om me niet te veel een mevrouw te voelen, zorg ik dat er altijd een soort grap in mijn outfit zit: een contradictie. Bij een nette outfit draag ik een stoere tas, of onder een mooi jurkje Dr. Martens.”

Wat heeft u aan?

“De schoenen van Bronx en de Acnebroek zijn van Marktplaats. Het shirt en de jas van Levi’s heb ik tussen de grote hoop kleren van Willem Blootvoets stal op de Noordermarkt gevonden. De ‘Chaneltas’ heb ik voor zes gulden op Samos gekocht.”

Waar shopt u zoal?

“Eigenlijk koop ik alles tweedehands. Kleren zijn maar kleren. Ik vind het pervers een tas van 2000 euro te kopen terwijl je bij de Kiloshop in de Havenstraat en op de Noordermarkt ook pareltjes kunt vinden.”

Is kleding een vorm van zelfexpressie voor u?

“Ja, ik kan niet anders. Ik geef er een signaal mee af, straal een bepaalde kracht uit. Daarentegen ben ik een gevoelig persoon en kom door mijn kleding soms anders over.”

Voelt u zich vrij om u te kleden hoe u wilt?

“Ja, maar als ik een etentje heb van de club vriendjes van mijn man, vind ik het wel een uitdaging om binnen mijn eigen stijl iets leuks aan te trekken. Als resultaat draag ik dan iets elegants als een zwart jarendertigjurkje met een mooi hakje, maar dan wel met een enorm lelijk, veel te groot, Michael Kors-horloge.”

Wie vindt u er stijlvol uitzien?

“Mijn grote stijlicoon is ontwerpster Vivienne Westwood. Ze is erg stijlvast en als vrouw van in de tachtig zegt ze dat zolang je de juiste delen maar bedekt, je alles aan kunt trekken. Dat vind ik ook. Het gevaar is, daar ben ik zelf heel alert op, dat je het ‘oude jonge meisje’ wordt als je dat niet doet. Dat vind ik echt heel treurig.”

Wie Ramon Ginton (28), producer en gitarist van o.a. Ronnie Flex

Gespot Westerpark

Wat draagt u nu?

“Het shirt is van Adidas, gekocht in Tel Aviv, en mijn zwembroek is van Nike. De tie dye-trui vond ik bij Zipper. Het kralenkettinkje met het woord ‘Dad’ is gemaakt door mijn vriendin, omdat we net ouders zijn geworden. De ­ketting met nepdiamantjes is van By Lolita, een merk uit New York.”

Hoe is uw stijl veranderd?

“Voordat ik mijn vriendin leerde kennen gaf ik iets minder om hoe ik eruitzag; het was allemaal wat meer verslonsd. Ik had mooie vintage jasjes, maar die droeg ik dan met een te wijde spijkerbroek, vissershoedjes en ­grove skateschoenen. Nu draag ik wat meer ‘normale’ broeken en schoenen, op advies van haar.”

Doet u weleens een miskoop?

“Ja, best vaak. Meestal impulsaankopen van heel bijzondere items, die ik vervolgens bijna niet draag omdat ik ze snel zat ben. De mening van mijn vriendin weegt zwaar. Als zij iets lelijk vindt, raakt dat mijn gevoelige snaar en zal ik het niet snel weer dragen.”

Wie vindt u er tof uitzien?

“Rapper A$AP Rocky, zijn kleding klopt gewoon precies. Veel gekke accessoires en goeie baggy broeken. Maar ook een oude legende als Sly Stone, die vaak trainingspakken droeg op een epische manier. Naar een serieus interview ging hij bijvoorbeeld in een compleet rood Adidaspak en met allemaal gekke kettingen om. En Jimi Hendrix, door zijn opvallende jasjes waar ik zelf ook heel erg van houd.”

Wie Lenny Moeskops (79), freelance creatieve duizendpoot

Waar Jacob Obrechtstraat

Wat heeft u aan?

“De schoenen van Bassotto komen uit een winkeltje ergens in Amsterdam. De glazen oorbellen komen uit Venetië, de ring heb ik gekocht bij de IJhallen. De jas heb ik gemaakt in ‘coronatijd’, van een oude stof van mijn moeder. Er zit een hoedenband opgestikt uit de tijd dat ik hoeden en tassen ontwierp. De baret komt uit een winkeltje op de Zeilstraat. De jurk is vintage en de onderjurk is van de Albert Cuypmarkt. De ketting komt van de Westermarkt.”

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

“Heel gevarieerd en altijd creatief. Ik zou nooit zomaar wat aantrekken en houd erg van kleur en het combineren van stijlen. Het leven kan een inspirerende trip zijn, zolang je er maar voor openstaat. Ik ben bijvoorbeeld een keer geïnspireerd geraakt door een doos champagnekurken. Dat materiaal intrigeerde mij en toen begon ik daar dingen van te maken. Vooral na de reizen die ik heb gemaakt, kwam ik rijk van alle nieuwe indrukken thuis. Als er geen avontuur in het leven is, houdt het voor mij op. Dat avontuur moet je wel zelf najagen, het komt je niet aanwaaien.”

Vindt u andermans mening belangrijk?

“Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan en wilde nooit met de meute meelopen. Soms voel ik me bekeken, maar ik haal veel energie uit de complimenten die ik krijg. Naarmate ik ouder werd, werd ik alleen maar zekerder van mijzelf en gaf ik steeds minder om andermans mening. Ik heb, samen met anderen, Kleurrijk 60plus opgericht: een platform dat vrouwen boven de 60 wil inspireren zichzelf te zijn en meer te durven. Je kunt erover inzitten dat je ouder wordt of beseffen dat het leven nog veel te bieden heeft. Stijl draagt uit wie je bent, maar veel mensen zijn onzeker, bang voor wat de buurvrouw of haar man ervan vindt. Zo jammer.”

Wiens stijl bewondert u?

“Die van mijn moeder. Ze was coupeuse en had een ongelooflijke liefde voor stofjes en naaien, die via haar ook mij bereikte. Ze maakte alles zelf en als ze in deze tijd had geleefd, had ze zo ontwerper kunnen zijn.”

Kleedt u zich anders in tijden van corona?

“Niet echt, maar ik kleed me wel naar de activiteiten die ik doe en die zijn nu iets veranderd. Ik ga graag naar het theater en musea, maar omdat de coronatijd mij dit heeft verboden, stort ik mij op de lapjes stof die ik nog heb en maak ik daar dingen van. Tijdens het maken draag ik een makkelijke broek en iets comfortabels eroverheen. Vandaag ga ik voor het eerst weer bij vrienden eten, voor die gelegenheid heb ik dit aangetrokken.”

Meer over