Plus

Semai (7,5)

Verstopt aan de Papaverhoek vinden we Semai, een aardig Ethiopisch en Eritrees restaurant. De uitbaters zijn zéér vriendelijk en de gerechten prima geprijsd.

Hiske Versprille
Semai Beeld Eva Plevier
SemaiBeeld Eva Plevier

De Van der Pekbuurt mag de afgelopen jaren grondig zijn opgeknapt, de Papaverhoek ­achter het Mosplein is een ouderwets reepje shabby Noord.

Schuin tegenover de coffeeshop, verstopt tussen bezorgservice Pizzaphone en Bandenkoning Ali, vinden we Semai. Je moet een trap op - beneden is een bar, die gesloten is - en loopt een verrassend grote ruimte binnen vol fleurige schilderijen, Afrikaanse stoffen en mesobs - zo heten de ronde mandtafeltjes van gevlochten riet - en lage driepootkrukjes die barchuma worden genoemd.

Er zijn ook gewone tafels en stoelen. Je eet overal wel van hetzelfde (enorme) bord.

Over de speakers klinkt de hypnotiserend huppelige, instrumentale synthesizer­muziek, die je in Ethiopië op elke straathoek hoort.

Alfa en omega in deze keuken is de injera, een zachte, friszure pannenkoek, die wordt gemaakt door een gefermenteerd beslag van teffmeel te bakken op een grote plaat (mitad). Vaak, ook bij Semai, wordt er tarwebloem doorheen gemengd. Gerechten worden geserveerd op een gemeenschappelijke injera, gegeten met stukjes injera en bij sommige gerechten zitten er ook nog stukjes injera doorheen. De pannenkoek is zo bord, bestek en maaltijd ineen.

De zijdezachte bodem en poreuze bovenkant maakt 'm uitstekend geschikt voor het opscheppen van sauzige gerechten zoals wot (stoofpot), tibs (een kruising tussen een stoof en een roerbakschotel) of een van de vele vegetarische mengsels. De orthodoxe kerk van Ethiopië kent gigantisch veel vasten­dagen, waardoor vleesmijders in dit soort restaurants altijd heel goed aan hun trekken komen.

Karakteristiek
Zeer karakteristiek zijn het gebruik van cayennepeper (bijvoorbeeld in het baksteenrode kruidenmengsel berbere met knoflookpoeder, kardemom en soms ook kaneel, basilicumzaad en zwarte komijn) en de onweerstaanbare, geklaarde specerijenboter die in Ethiopië niter kibbeh en in Eritrea tesmi wordt genoemd.

Om te beginnen bestellen we ieder een sambusa (€3). Dat is eigenlijk een samosa; de Indiase invloeden in de keukens van de Hoorn van Afrika hebben te maken met de eeuwenoude handelsrelaties tussen de landen. Het knapperige deeg is gevuld met gehakt, pittig en warm van een fijn, citrusachtig pepermengsel.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren
Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

De loempiaplaksaus had weggelaten mogen worden, maar we vinden de flapjes heerlijk bij ons Habeshabier. Er is ook Ethiopische wijn (een syrah die oké is, maar wat te warm), honingwijn en de verraderlijke Eritrese anijsdrankje araki (net zoiets als arak/raki/ouzo).

Vlees- en vegamenu
Het menu is beknopt: vijf vleesgerechten van €12 of €13 en vijf vegetarische voor €10; ook kun je er drie kiezen voor €17,50 (vlees) of €15 (vega). Wij bestellen van elk één, en dat blijkt bijna dubbel zo veel als we op kunnen.

En we waren nog zo gewaarschuwd: "Rustig aan met de injera," adviseert de innemende, enthousiaste eigenaar ons als hij de grote schaal op tafel zet. "Anders raak je te snel vol, en dat is zonde van de sauzen. Gewoon lekker rustig eten, dames, en geniet ervan!" Hij is de hele avond erg voorkomend en aardig, en legt alles uitgebreid uit.

Daar komt ie, onze injera, met daarop de kleurige gerechten in hoopjes. Kitfo is rauwe rundertartaar in pittig gekruide, warme boter, je krijgt er gomen bij (groene bladgroente, vaak bladkool of spinazie, hier boerenkool) en verse witte kaas. Steak tartare met pit, specerijen, boter en pannenkoek: dat is precies zo fantastisch als het klinkt. Helaas is de boter hier te hoog verhit, waardoor het vlees gaar en ­korrelig is geworden. Jammer!

Best
De injera is uitstekend. Ook de knapperige ­sambusa (samosa), gevuld met heerlijk gekruid gehakt en groenten, bevalt goed.

Minder
De kitfo – Ethiopische steak tartare en een van onze lievelingsgerechten– is helaas te hoog opgewarmd in de gekruide boter. Het magere vlees wordt dan korrelig.

Opvallend
De vrolijke, vriendelijk eigenaar (“Lekker eten, dames!”) is half-Ethiopisch en half-Eritrees.

Doro wot is een bruiloftsgerecht met kip en ei in een zoete, verleidelijke saus van gestoofde uien, tomaat, pittige kerrie. Héérlijk. Ook de zigni, het nationale gerecht van Eritrea met tomaat, uien, kibbeh en berbere is erg goed gelukt.

Aan de vleesloze kant van de pannenkoek vinden we silsi - een wat soepige saus met ui, gekruide boter en peper - en hamli: weer boerenkool, met knoflook en kruiden.

Geen hummus
In een apart bakje, bubbelend van de hitte, wordt de shiro geserveerd. Die wordt op de kaart aangekondigd als gemalen kikkererwten, maar wie een soort Afrikaanse hummus verwacht, zal op zijn neus kijken. Eerder is shiro een gele pap van kikkererwtenmeel; daarvoor worden de kleine, donkere, notig geroosterde kikkererwten gebruikt die we uit de Indiase keuken kennen. Ook hierin komen we weer knoflook, kardemom en kaneel tegen. Lekker.

Als dessert kunnen we een banana split of baklava bestellen. We zien ervanaf; als we de helft minder hadden besteld, hadden we alsnog vol gezeten. Semai is een vrolijke, sympathieke plek, waar je voor heel weinig geld prima kunt eten.

Vorige Proefwerken
Ace (6)

The Fat Pie (8+)
Arc (7,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Semai

Papaverhoek 35
1032 JZ Amsterdam
ma-zo 12.00-00.00 uur
020 7866625
www.semai.nl

Meer over