Sean Doolittle - De perfecte buren ****

De perfecte buren valt onder het subgenre stadje-waar-het-niet-pluis-is. Mits goed uitgevoerd kan dit een spetterende thriller opleveren, en in zijn Nederlandse debuut toont Sean Doolittle zich een begeesterde verteller. Paul en Sara Callaway verruilen Boston voor het provinciestadje Clark Falls. Sara heeft een bestuurlijke functie bij de universiteit aangenomen, Paul een professoraat in de Engelse letterkunde.

De verhuizing begint tumultueus. Terwijl Paul een sixpack bier haalt, probeert een zwarte insluiper Sara aan te randen. Paul weet hem met een golfclub te verjagen. De buurtbewoners laten geen middel onbenut om de geschrokken nieuwkomers op hun gemak te stellen. Overbuurman Roger Mallory is niet alleen voorzitter van de buurtvereniging, maar ook oprichter van de Organisatie voor een Veiliger Leefomgeving. Vanwege het incident roept hij de vereniging in spoedvergadering bijeen. Zo iemand is hij wel.

Nee, geen kwaad woord over Clark Falls. Paul gaat met de mannen golfen en wordt zelfs lid van de buurtwacht. Dan zorgt de dertienjarige Brit Seward, dochter van de buren Pete en Melody, onbedoeld voor de eerste rimpel in de vijver. Brit is een voorlijke boekenwurm en de schoolmeester in Paul beijvert zich haar wegwijs te maken in de volwassenenliteratuur. Als Roger hem waarschuwt dat dit 'het soort situatie is die verkeerd kan worden opgevat', neemt Paul zich voor wat meer afstand te nemen van de bemoeizieke potentaat. Te laat dringt het tot hem door dat vrienden van Roger weinig te kiezen hebben. En dat, als iemand het bij hem verbruid heeft, zijn leven een verrassende wending kan nemen.

Doolittle goochelt vaardig met flashbacks en -forwards en de lezer vraagt zich soms af hoe het komt dat een bepaalde passage hem zo bekend voorkomt. Een extra pluspunt is de galgenhumor die de hoofdpersoon in zijn vele benarde ogenblikken goed van pas komt. (HANS KNEGTMANS)

Sean Doolittle: Safer,
Delacorte Press, €21,99
(Imp. Van Ditmar). Vertaald door Ellis Post Uiterweer als
De perfecte buren,
Boekerij, €18,95.

null Beeld
Meer over