Aldus

Scouting Sarto in Nieuw-West is op zoek naar leiders

Leren knopen leggen of fikkie stoken? Volgens Maartje Lammers (25) van Scouting Sarto is het nooit te laat. De club zoekt leiders in spe.

Noor Lagendijk
Maartje Lammers: ‘Wij zeggen altijd: bij scouting is iedereen van 1 tot 99 jaar welkom.’ Beeld Getty Images/EyeEm
Maartje Lammers: ‘Wij zeggen altijd: bij scouting is iedereen van 1 tot 99 jaar welkom.’Beeld Getty Images/EyeEm

Is er veel animo voor scouting in de stad?

“Wat betreft leden enorm. Het wisselt per stadsdeel, maar het afgelopen jaar zijn er veel kinderen bij­gekomen. Bij scoutleiding is dat anders. Voor onze groep in Nieuw-West met kinderen van elf tot zestien jaar hebben we geen vast leidingteam, waardoor we bijeenkomsten moeten afzeggen.”

Zijn er in Nieuw-West zo weinig scoutfanatiekelingen?

“Het blijft vrijwilligerswerk. Al heb je nog zo’n passie voor scouting, het neemt wel een zaterdagmiddag in beslag. Maar ik denk vooral dat scouting hier nog niet zo bekend is, terwijl het dat wel mag worden.”

Wat moet iemand in zijn mars hebben om scoutleider te zijn?

“Als jeugdlid leer je dingen als zeilen, houthakken, vuur maken en knopen leggen. Als leiding leer je EHBO, of hoe je voor een groep kinderen moet staan. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om kinderen wat bij te brengen.”

Leiders hoeven niet al giftige van eetbare paddenstoelen te kunnen ­onderscheiden?

“Die skills leer je gaandeweg. Jezelf uitdagen en goed met kinderen kunnen omgaan: daar gaat het om.”

Ben je ooit te oud om scout te ­worden?

“Wij zeggen altijd: bij scouting is iedereen van 1 tot 99 jaar welkom. Mannen én vrouwen. De oudste scout van Nederland was 95 jaar.”

Nog alle tijd voor toekomstige scoutleiders om insignes te verdienen.

“Het heeft voor veel mensen iets oubolligs, maar die insignes krijgen we nog wel. Ik heb inmiddels een kampdeken vol. En als mijn vrienden een kampvuur willen maken, roepen ze mij. Zo oubollig is het dan niet.”

Meer over