Aldus

Scholieren maken krant voor ouderen: ‘Zij kunnen vrolijk worden door onze verhalen’

Voor kwetsbare ouderen maakt groep 6 van de IJdoornschool in Noord De Blij Nederland-krant. Khalid (10) gaat hem zelf bezorgen.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Met de hulp van Bol.com en Stichting NL Cares maken jullie een krant. Ben jij dan bezig met het nieuws?

“Ik kijk heel vaak naar het nieuws. Op school, maar ook thuis. Er gebeuren zoveel dingen in de wereld. Die ­Chinese raket, bijvoorbeeld.”

In jullie blijnieuwskrant komen alleen positieve berichten te staan. Waar word jij blij van?

“Avonturen, buitenspelen met mijn vrienden en voetballen. We proberen de krant te vullen met stukken die oude mensen blij maken, zoals ­tekeningen en verhalen. We hebben geleerd dat zij vrolijk kunnen worden door te horen over wat wij beleven. Ik hoop dat zij ook leuke dingen gaan doen, want van veel achter de tv ­zitten word je chagrijnig.”

Waar gaat jouw artikel over?

“Ik wil er nog eentje maken over een opa-spel, waarbij zij in teams bijvoorbeeld moeten gymmen. Op een langzame manier dan. De prijs mocht ik zelf verzinnen, dus dat wordt een vlucht naar Mexico. Ik breng ze daar naartoe, want ik wil piloot worden.”

Over brengen gesproken: ga je de krant zelf bezorgen bij opa’s en oma’s?

“Ja. Bij mijn oma, maar ik wil ook langs opa’s van vrienden. Zij leren ons een hoop. Mijn opa heeft me ­geleerd hoe een schroevendraaier werkt en mijn oma heeft me geleerd om te koken. De beginnende dingen – zoals frietjes en rijst – zijn makkelijk. Kun jij ook koken?”

Misschien kun jij beter mij gaan ­interviewen.

“Ik doe dat soms voor de lol met mijn vrienden. Ik houd mijn vuist dan voor hun mond, alsof het een microfoon is. Maar nu ben ik druk bezig met de krant. Volgende week gaat hij naar de drukker.”

Meer over