Aldus

Save The Cave: ‘Rockclub The Cave mag niet verdwijnen’

Rockclub The Cave bestaat 25 jaar, maar heeft het zwaar. Marcel van Twuijver (56), zanger van Iron Fist, organiseert daarom Save the Cave.

Noor Lagendijk
The Rock Club Cave
 Beeld -
The Rock Club CaveBeeld -

U bent een van de organisatoren van Save the Cave: drie avonden rock­optredens, om de club te redden.

“Ook The Cave heeft het zwaar. De eigenaar – Aram, de Cave-lord – is een goede vriend van mij. Ik zei tegen hem: laten we iets doen om de club weer op de kaart te zetten. Dat is Save The Cave geworden: drie avonden lang één uurtje spelen, voor dertig man. Een kaartje kost vijf euro, dus laat de rockers maar komen. The Cave mag niet verdwijnen.”

Amsterdam is al niet rijk aan plekken voor de rockfanaat.

“Als jij een avondje heavy metal wilt horen, kun je zonder The Cave nergens meer naartoe. Het is een plek waar je vroeger gewoon met band­leden van Metallica een biertje stond te drinken tot een uur of vijf.”

U speelt zelf ook.

“Ik speel mijn hele leven al punk en metal, maar ook jazz. Na het overlijden van Lemmy van Motörhead in 2015, hebben we Iron Fist opgericht. Elk jaar spelen we in The Cave, maar ik ga zelf niet zo vaak uit.”

Is de sfeer dan veel veranderd?

“Nee, maar als halve pensionado maak je toch minder connectie met de twintigers die er komen. Er lopen jongens met haren tot hun knieën en lange baarden, die blijken te studeren aan de universiteit. Of meiden die vol getatoeëerd zijn met gruwelijke dingen, maar een keurige baan hebben. Fantastisch.”

Voor hen is het misschien meer een levensstijl dan een genre?

“Dat is het ook. Je komt types van mijn leeftijd tegen; nog steeds in hun leren jasje en met een spijkerjas er bovenop. Mannen én vrouwen, die van hun twintigste tot hun zeventigste zo blijven. Juist daarom zeg ik: save The Cave.”

Meer over