Sapori del mondo

Italiaanse kwaliteit op kleine schaal

Johannes van Dam

Weer een 'pappa en mamma'-restaurantje, ditmaal met een klassiek Italiaanse kaart. Niet ingesteld op een stroom nieuwe klanten, maar u kunt er ook terecht voor een ontbijt of lunch.

Ingekneld tussen een Turk en een Chinees, op een steenworp afstand van Artis, vinden we Sapori del mondo, een vriendelijke Italiaan, weer een 'pappa en mamma'-zaakje, waar je er niet genoeg van kunt hebben. Modi hadden we al eens ontmoet en Briton (mamma), die met veel zwier 'voor' staat (al maakt zij de voortreffelijke tiramisu) bedient ons in haar met Spaanse pepertjes bedrukte schort. Zelf is ze ook als een Spaanse peper, al komt ze uit Florida en heeft ze Siciliaanse wortels. En ze confronteert ons - niet voor het eerst - met een probleem. Ze vreest een te grote toevloed van gasten, waardoor de rust en aandacht uit de zaak kunnen verdwijnen. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor, want ze verdienen enige coulance, van mij en van u.

Dat gezegd hebbende: er is een klein terrasje en er staan een aantal tafeltjes op begane grond en ook nog wat op de entresol (waar ook de toiletten zijn).

De kaart is klassiek Italiaans, al doen ze ook traditionele ontbijten vanaf acht uur en lunches met panini, ciabatta's en warme gerechten en veel vegetarische mogelijkheden. Wij komen dineren en beginnen met de gevarieerde antipasti met vis. Daarvoor krijgen we een plateautje met vier bakjes: grote garnalen, gerookte wilde zalm, baby-octopusjes en gemarineerde sardines. Misschien dat we het brood liever wat knapperiger gebakken hadden gezien, maar deze combi van €10, meer dan voldoende voor twee, is een goed begin. We krijgen er zelfs wat gedroogde Spaanse pepertjes bij, om er naar smaak over te kruimelen.

Als primi bestellen we de kleine porties van de lasagne met wilde zalm (€9), en de klassieke pappardelle ragu (€8,50), beide goed van smaak en precies de juiste gaarheid en trouwens helemaal niet zo klein (normale porties doen €13 respectievelijk €12,50).

De vijf secondi (hoofdgerechten zouden we zeggen) zijn gevarieerd. We hebben al lang geen ossobucco meer gegeten en deze gigantische, langzaam gegaarde kalfsschenkel - gelukkig met bot en merg! - is mals en sappig en de saus vol van smaak. In plaats van gremolata (peterselie, knoflook en citroenrasp) alleen krulletjes citroenschil, wat ook heel goed gaat (€13,95). Je vraagt je trouwens af hoe ze dat voor die prijs kunnen doen. Ongelooflijk!

Daarnaast bestellen we de twee parelhoenboutjes, gevuld met zwarte olijven, sjalotten en rozemarijn. Voor droog vlees hoef je hier niet bang te zijn; de boutjes zijn, ook al door de vulling, mals en sappig (€13,95).

Wat het garnituur betreft gaat het hier ook op zijn Italiaans: dat bestel je (en betaal je) apart. Maar de ovengebakken aardappelkwarten met knoflook en rozemarijn zijn zo'n beetje de beste die we ooit kregen (€4,25) en de groente van de dag - haricots verts met weer een vleugje citroen, wat weer eens iets anders is dan de afgezaagde nootmuskaat - bevallen mijn nieuwe tafelgenoot zo goed dat hij me het recept probeert te ontfutselen (€4,25).

De desserts zijn ook klassiekers: de panna cotta is recht toe recht aan, maar met de juiste vastheid en romigheid (€5) en de tiramisu van Briton is een echt kunstwerkje: precies goed van smaak en structuur, romig en pittig (€5).

Ze hebben een speciaal kindermenu (tot 12 jaar), doen ook aan catering in alle maten en ze verkopen wat producten los, als in een winkel.

De wijnkaart is klein, maar aardig, met per wijnsoort steeds maar één die per glas gaat. Kleine drinkers moeten daar wel op verdacht zijn, maar de tram stopt voor de deur, dus je hoeft nooit aangeschoten achter het stuur.

De prijs-kwaliteitverhouding is hier dus uitstekend; juist in een pappa-mammazaakje is dat mogelijk, maar dat is natuurlijk afgelopen als de zaak elke avond bomvol zit. Dat is niet de bedoeling. Mijn (en Britons) verzoek is dus heel kalm aan te doen en deze zaak niet te overstelpen met belangstelling. Ik zou niet gr

aag op mijn geweten willen hebben dat het wegens succes misgaat, want dat kan ook. Mogen ze nog lang en in alle rust met hun geprezen werk door kunnen gaan.

9,5

Meer over