PlusRecept van de dag

Salade met groene asperges en zoete tomaatjes uit de oven

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn
Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren
Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Wat is dat toch met Catharina de’ ­Medici? Schrijvers, bloggers, programmamakers: iedereen blijft herhalen dat zij in de renaissance de culinaire beschaving van Italië naar Frankrijk bracht. De dochter van de rijke Florentijnse bankiersfamilie trouwde in 1533 met de Franse koning Hendrik II en ze zou een heel gevolg aan koks hebben meegebracht met de bereidingswijzen voor roomijs, bladerdeeg, quenelles en pasta. Ook zou ze het gebruik van asperges, erwtjes, broccoli, sla, meloen, peterselie en artistjokken in Frankrijk hebben geïntroduceerd.

Het jammere – helemaal voor de Italianen – is: er is geen enkele bron die als bewijs kan dienen. Bovendien was ­Catharina een 13-jarig meisje dat in een vreemd land aan een 14-jarige prins was uitgehuwelijkt en blijkt ze helemaal niet zo rijk te zijn geweest: hovelingen klaagden dat Hendrik zwaar onder zijn stand was getrouwd. En die Hendrik was óók nog eens tot over zijn oren verliefd op zijn twintig jaar oudere maîtresse Diane de Poitiers, die een sterke politieke invloed had.

Pas toen Hendrik in 1559 overleed en Catharina Diane de deur uitbonjourde, kreeg de koningin macht, maar toen was ze al 25 jaar niet meer in haar thuisland geweest en waren eventuele koks vast ook al vervangen door Franse collega’s.

Het is een mythe die herhaald blijft worden omdat hij natuurlijk ontzettend tot de verbeelding spreekt. Maar vooral blijft de mythe in stand omdat iedereen hem van elkaar overneemt; ook in het onlangs uitgekomen Vrouwvolk staat ie weer. Verder overigens een gewéldig boek van twee Noorse kunstenaressen die de eetgewoonten van veertien beroemde vrouwen uit de geschiedenis beschrijven en nakoken. De foto’s zijn fantastisch: helemaal in stijl, mét de auteurs verkleed als Marie Antoinette, Frida Kahlo, Coco Chanel, Astrid Lindgren en meer.

Salade met groene asperges en zoete tomaatjes uit de oven

Ingrediënten
250 gram kerstomaatjes
½ el gedroogde oregano
5 el extra vergine olijfolie
350 gram groene asperges (of doe luxe en neem twee keer zoveel)
1 teen knoflook, fijngesneden
75 gram rucola
1 el azijn

Bereiding
Catharina bracht zelf geen culinaire beschaving naar Frankrijk, maar Italië was in de renaissance in Europa wél ontzettend in de mode, net als het nieuwe fenomeen salade: groenten aangemaakt met azijn en zout (sal, vandaar het woord) en allerlei Italiaanse groenten. Lodewijk XIV was een eeuw later dol op groene asperges. Laten we daarmee een zomerse salade maken.

Verwarm de oven voor tot 170°C. Halveer de tomaatjes en meng ze met de oregano, 2 el olijfolie en wat zout en peper. Spreid de tomaatjes over een bakplaat met de gesneden kant naar beneden. Zet de plaat een halfuur in de oven.

Snijd een paar centimeter van de onderkant van de asperges af (dat deel is te houterig om te eten). Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de asperges afgedekt op halfhoog vuur in zo’n 5 minuten beetgaar. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe. Bak de asperges nog een minuutje zonder deksel om ze een kleurtje te geven.

Maak de rucola aan met wat azijn, olijfolie en zout en leg op een grote schaal. Verdeel de asperges over de rucola en daarover de tomaatjes.

Meer over