PlusRecept van de dag

Salade met grapefruit en pistachenoten

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw
Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Tijdens een grote schoonmaak van mijn besteklade vond ik van de week een lepeltje met aan een van de zijkanten kartels. Alsof er een klein zaagje aan is bevestigd. Ik moest even nadenken wat het ook alweer was. Ik had dat ding al jaren niet gezien, maar kreeg een flashback naar de ontbijttafel van mijn ouders. Dat was het, een grapefruitlepel! In mijn ouderlijk huis hadden we allemaal een eigen exemplaar. Het was goed gebruik om iedere ochtend een halve grapefruit te eten. Rode grapefruits waren populairder omdat die wat minder bitter zijn dan de witte.

De grapefruit wordt in de culinaire literatuur rond 1750 voor het eerst beschreven door iemand die er een in de Caraïben at. Er zijn voor consumptie twee belangrijke soorten: de Duncan, die veel smaak maar ook veel pitjes heeft, en de Marsh. De laatste is zaadloos, maar heeft ook minder smaak. Ik dacht altijd dat de ene rood en de ander wit was, maar beide varianten zijn er inmiddels in twee kleuren.

Aan onze keukentafel was het traditie dat mijn vader voor iedereen een grapefruit doormidden sneed. Wij gingen dan met die lepeltjes zitten pielen tot ieder stukje loskwam en je het eruit kon wippen. Sinds ik als jonge kok ooit leerde hoe je een citrusvrucht kunt uitsnijden, heb ik dat lepeltje nooit meer aangeraakt. Wie weet hoe je een sinaasappel of grapefruit kunt ontdoen van de bittere velletjes heeft een veel aangenamer leven. Het enige dat je nodig hebt is een scherp mes. Nog zoiets wat levensvreugd brengt.

Snijd de boven en onderkant van de grapefruit. Je scalpeert de citrusvrucht als het ware. Je moet de plek zien waar alle partjes samen komen. Snijd nu met je mes van boven naar beneden de schil met de ronding van de vrucht weg. Inclusief die vieze vellen. Wat je overhoudt is een schilloze grapefruit waar je met datzelfde scherpe mes precies tussen de witte velletjes de partjes uit kan snijden. Het is even oefenen, maar als je het onder knie hebt, wordt het maken van een citrussalade zoveel leuker.

Salade met grapefruit

Ingrediënten

50 gram pistachenoten
2 rode grapefruits
4 el olijfolie
2 bossen waterkers
1 stronk witlof
1 bosje dille
1 handje munt
100 gram feta

Bereiding

Rooster de pistachenoten kort in een pan met een klein beetje olijfolie. Snijd de rode grapefruits uit zoals hiernaast beschreven. Leg de partjes opzij en pers het achtergebleven sap uit in een kommetje. Klop hier de olijfolie doorheen en breng dit op smaak met een snuf zout. Was de waterkers en snijd de witlof in fijne ringen. Snijd de dille grof en pluk de blaadjes munt van de steeltjes. Meng nu de waterkers met witlof, grapefruit en groene kruiden tot een salade. Maak deze aan met de dressing, verdeel de pistachenoten en kruimel de feta over de salade.

Meer over