PlusOde tijdens corona

Ruim 17.000 euro voor eetcafé De Oceaan: ‘Actie is hartverwarmend’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: voor eetcafé De Oceaan van mede-eigenaar Parel Voerman (55) loopt een inzamelingsactie. Er staat al ruim 17.000 euro op de teller.

Anna Livia de Kort
Parel Voerman (55) van eetcafé De Oceaan. Beeld Nina Schollaardt
Parel Voerman (55) van eetcafé De Oceaan.Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Normaal gesproken ontvangen mijn man René Poortman en ik gasten die hun verjaardag bij ons vieren en organiseren we activiteiten, zoals een pubquiz of een dansavondje. Nu hebben we alleen een afhaal- en bezorgservice. We hadden het tijdens de kerst erg druk, maar er zijn helaas ook zat dagen dat we het verschrikkelijk rustig hebben.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Ik hoop dat we in het voorjaar weer gasten mogen ontvangen, al is het alleen maar buiten op het terras. Dat zou al zo fijn zijn.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Twee buurtgenoten zijn een aantal weken geleden een crowdfundingsactie voor ons begonnen onder het motto ‘Laat De Oceaan niet verdrinken’. Het is bizar dat er nu al ruim 17.000 euro is opgehaald. Dat kunnen we heel goed kunnen gebruiken, omdat we dit jaar veel minder inkomsten hebben. Zo’n groot geldbedrag, dat hadden we nooit durven dromen. Omdat ik nu tijd over heb, ben ik begonnen met het verkopen van zelfgemaakte bonbons. Ook maak ik hapjes die mensen makkelijk kunnen meenemen, zoals muffins en minicheese­cakes.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Het is hartverwarmend dat buurtgenoten zo’n inzamelingsactie op touw hebben gezet. Daarnaast zijn de reacties die mensen onder de crowdfundingspagina zetten fijn om te lezen. Je ziet dat vrienden, familie en vaste gasten met je meeleven. Mensen schrijven bijvoorbeeld dat De Oceaan echt moet blijven bestaan en dat we ons taai moeten houden.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Het liefst wil ik twee dagen vrij nemen om even rustig aan te doen. We zijn steeds druk bezig geweest met de afhaal- en bezorgservice, ook hebben we veel klusjes gedaan in het eetcafé. We missen de gezelligheid enorm; we kijken ernaar uit om weer uitgebreid te kunnen praten met onze gasten.”

Eetcafé De Oceaan

R.J.H. Fortuynplein 29
oceaan.amsterdam

Tips? open@parool.nl.

Meer over