PlusMijn Amsterdam

Rosa da Silva: ‘Ik sta straks als eerste voor de deur van Kef’

Rosa da Silva (33) is actrice, zangeres en cabaretière. De try-outs van haar show Daar moet je heen staan nog in de agenda van Bellevue. Mooiste herinnering? ‘De eerste kus met mijn vriend, op een ijskoude winternacht.’

Floor Meijs
Rosa da Silva. Beeld Jakob van Vliet
Rosa da Silva.Beeld Jakob van Vliet

Mijn buurt

“Ik woon nu anderhalf jaar met mijn vriend in de Bloemenbuurt in Noord. Eerst dacht ik: shit, ga ik mijn vrienden aan de andere kant van het IJ nog wel zien? Dat valt reuze mee, we wonen dicht bij het pontje en de Noord/Zuidlijn. De rust hier is heerlijk, en ik heb voor het eerst in mijn leven contact met mijn buren, zo leuk!”

Favoriet vervoermiddel

“Ik deed al alles op de fiets, maar door een lichte blessure fiets ik nu nog meer, omdat ik even niet kan hardlopen. Normaal ben ik van de categorie plankgas, maar nu fiets ik veel rustiger. Af en toe stoppen, je omgeving goed opnemen, heerlijk!”

Monument

“Het stille Begijnhof vormt een mooi contrast met de megadrukke Kalverstraat er vlakbij. Tien jaar geleden had ik bijna in de Begijnensteeg gewoond, boven een kroeg. Toen leek dat me heel tof, nu ben ik ontzettend blij dat ik niet in die drukte woon.”

Het Begijnhof. Beeld Jakob van Vliet
Het Begijnhof.Beeld Jakob van Vliet

Restaurant

“Toen het nog open was: Keppler in de Van der Pekstraat. Het eten is er simpel en lekker. Ik eet wel vlees, maar ga daar meestal voor iets vegetarisch. Er is veel kaarslicht en bij elk meubelstuk denk ik: o, dat wil ik hebben! Je mag er niet meer met je laptop zitten en dat vind ik een goede regel. Als je gezellig uit lunchen bent, wil je niet dat iemand naast je zit te typen en te bellen.”

Mooiste brug

“De Koekjesbrug, tussen de Bosboom Toussaintstraat en de Marnixstraat. Eigenlijk is het een beetje een kutbrug, omdat ie best steil is. Ik ben er een keer heel hard met de fiets gevallen toen het ijzelde. Maar omdat ik er ontelbare keren overheen ben gefietst toen ik er in de buurt woonde, is die brug toch speciaal.”

Koekjesbrug. Beeld Jakob van Vliet
Koekjesbrug.Beeld Jakob van Vliet

Speciaalzaak

“Fromagerie Kef. Je kunt er zelf een kaasplankje samenstellen, waarbij je uitleg krijgt over hoe de kaas gemaakt is, en advies krijgt welke wijn er lekker bij is. Op dit moment doen ze geen proeverijen, maar als het straks weer mag, sta ik daar als eerste voor de deur.”

Dit kan veel beter

“Parkeerregels voor artiesten. Na elf uur ’s avonds kun je niet meer met de auto bij Theater Bellevue komen. Met als gevolg dat mijn muzikant en ik na mijn voorstelling een heel eind moesten sjouwen met een contrabas en een piano. Niet te doen.”

Mijn kapper

“Bij The Graduates zijn ze supergoed in high- en lowlights. Nu de kappers dicht zijn, ben ik nogal blij dat ik mijn haar daar heb laten kleuren: het oogt natuurlijk, dus ik heb geen lelijke uitgroei.”

Ergste horeca-ervaring

“Een vriend die zich kleurrijk en origineel kleedt, kwam Bourbon Street niet in omdat hij volgens de uitsmijter een pyjamabroek aan had. Uiteindelijk mocht hij naar binnen, maar ik vond het zo stom dat ik dat bij vertrek nog eens tegen die vent zei. Zijn reactie: ‘Stomme trut, loop niet zo te zeiken, heb je niets beters te doen?’ Vreselijk, daar kom ik voorlopig niet meer.”

Plein

“Het Javaplein. Het is een beetje rommelig, met tig leuke eettentjes, ’t Badhuis is prachtig, er zijn weinig toeristen, juist veel mensen uit de buurt en je kunt er lekker lang in de zon zitten. Ik heb een tijd in Oost gewoond en voel me op het Javaplein nog steeds thuis.”

Javaplein. Beeld Jakob van Vliet
Javaplein.Beeld Jakob van Vliet

Uitgaan

“Bij Noorderlicht kan ik de perfecte avond beleven. Eerst borrelen, dan eten, en op een gegeven moment gaan de tafels opzij omdat er een bandje optreedt. De avond eindigt met een dj en iedereen die danst.”

Museum

“Ik bezoek vaker buitenlandse musea op vakantie dan in Nederland, maar als ik ga, kies ik voor het Stedelijk. Installaties vind ik meestal tof, die nemen me mee naar een andere wereld.”

Beste plek om te relaxen

“Het Noorderpark. Vorig jaar, op een supermooie dag, had ik daar een heel grasveld voor mij alleen, terwijl half Amsterdam hutjemutje in het Vondelpark zat. Hier in Noord heb je de ruimte.”

Mooiste herinnering

“De eerste kus met mijn vriend, op een ijskoude winternacht in februari 2018. Het was op de Prinsengracht, we stonden op straat en precies toen onze lippen elkaar raakten, sloeg de Westertoren vier uur. Echt zo’n Alles is liefde-moment.”

Standbeeld

“Het beeldje van Eberhard van der Laan op de gevel van Paradiso vind ik supermooi. Het is niet het eerste gebouw waar je voor een standbeeld aan denkt, maar ik vind het tof omdat dit echt een plek is voor jonge mensen.”

Het beeldje van Eberhard van der Laan. Beeld Jakob van Vliet
Het beeldje van Eberhard van der Laan.Beeld Jakob van Vliet
Meer over