PlusNet open

Rondleidingen en lokale samenwerkingen bij het Stadsherstel Winkeltje

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: in het Stadsherstel Winkeltje weten ze alles over historische Amsterdamse panden.

Sanne Dekker
null Beeld Daphne Lucker
Beeld Daphne Lucker

Naast de Amstelkerk vind je Stadsherstel in een hoekpand mét een nieuw winkeltje. Op het raam staat in sierlijke krulletters Stadsherstel Winkeltje. De zaak heeft veel lichtinval en witte muren.

Het oog valt gelijk op de 19de-eeuwse kast met pilaren en vergulde kapitelen, die er door banketbakkers is neergezet. Stella van Heezik (50), hoofd communicatie en fondsenwerving: “Na kleuronderzoek bleek dat de kast ooit ‘gehout’ is, die techniek hebben wij opnieuw toegepast.” Deze schildertechniek laat materiaal eruitzien alsof het hout is. De grenenhouten kast heeft daardoor het uiterlijk van een eikenhouten kast. Deze winkelkast was de inspiratie om een winkel te beginnen.

In het winkeltje worden producten verkocht van Stadsherstel, zoals bouwplaten (€5) en de Stadsherstelboekjes (€5). Daarnaast doen ze ook aan samenwerkingen, zoals met theaters en bierbrouwerijen, die gevestigd zijn in door Stadsherstel gerestaureerde panden. Zo verkoopt het winkeltje biertjes en mosterd van bierbrouwerij De Prael.

Vanaf april ontvangt Stadsherstel hier ook groepjes voor rondleidingen langs gerestaureerde panden, waarbij bezoekers van alles leren over de geschiedenis van de stad. Van Heezik is ooit begonnen als stagiaire, na haar studie bouwkunde, en wilde nooit meer weg. Ze heeft bij Stadsherstel aan veel restauratieprojecten meegewerkt. “Het pandje aan de overkant was mijn eerste restauratieproject. Elk pand heeft een eigen verhaal.”

Stadsherstel Winkeltje

Reguliersgracht 67

Tips? open@parool.nl

Meer over