Aldus

Romy Beck wint de Johanna Naberprijs voor beste scriptie

Romy Beck (30) heeft de Johanna Naberprijs gewonnen, voor de beste Nederlandstalige afstudeerscriptie op het gebied van vrouwengeschiedenis.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Gefeliciteerd.

“Dank je. Het is even geleden, ik heb de scriptie in juli 2019 afgerond.”

Weet u nog waar die over ging?

“Ik zit er wel weer lekker in nu. Tijdens m’n studie ben ik veel bezig geweest met vrouwengeschiedenis. Het gaat namelijk vaak over mannen. Plus: mannen hebben het grootste deel van de geschiedenis opgetekend. Dat geeft dus een dubbel vertekend perspectief. Want vrouwen waren ook belangrijk binnen de politiek. Alleen is het heel moeilijk terug te vinden wat ze nou precies deden.”

Over welke tijd hebben we het?

“Ik deed onderzoek naar de 18de eeuw, en dan specifiek naar regentenvrouwen in Amsterdam. Politiek werd in die tijd door mannen bedreven. En daarvoor was familie en een netwerk van kennissen en vrienden heel belangrijk. Vrouwen speelden daarin vaak een belangrijke rol.”

Hoe dan?

“Ik heb onderzoek gedaan naar een specifieke familie. Anna Elisabeth van den Bempden, de vrouw van Jan Six II, schreef over politiek, had veel kennis en bemoeide zich actief met de loopbaan van haar man. Ze ging zelfs met hem mee naar Den Haag. Ze was bezig met de sociale structuur en organisatie van de familie, hield de sociale samenstelling van het regentenpatriciaat in het oog, verzorgde de communicatie en correspondenties en ontmoette ambassadeurs. Vrouwen uit de elite stonden dus dicht bij de politiek in die tijd, en waren niet alleen maar thee aan het drinken.”

Wat gaat u nu doen?

“Ik mag een artikel schrijven voor het wetenschappelijke tijdschrift Historica over mijn scriptie. Ik ben blij dat ik dit onderwerp daarmee nog eens onder de aandacht kan brengen.”

Meer over