Aldus

Romig en vooral niet te zuur: waar vind je de beste decaf van de stad?

Een slap aftreksel van het origineel of een smakelijk alternatief? Koffiefanaat Emma Kemp (27) zocht en vond het beste kopje decaf in West.

Jessica Kuitenbrouwer
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

En de beste decaf bestel je bij…?

Uit mijn rapport blijkt bij Bendito in de Jan van Galenstraat. Lot61 heeft dan weer de beste prijs-kwaliteitverhouding. En buiten West raad ik Rum Baba en BROOD aan.”

Hoeveel koffie drinkt u op een dag?

“Nou, ik ben aan het verhuizen en mijn decafbonen en French press zitten al in dozen, helaas. Dus op dit moment soms niet eens een kopje per dag. Maar ooit dronk ik zeker wel vier koffie op een dag – normale koffie dan – daar werd ik toch altijd een beetje bibberig van.”

Waarom dan niet gewoon stoppen?

“Ik vind koffie heel erg lekker, en ’s ochtends echt koffie zetten, dus niet alleen op een knopje drukken, is zo’n heerlijk ritueel. Maar het eerste waar ik ’s ochtends aan dacht was cafeïne en aan het einde van de dag voelde ik me ellendig, dat moest stoppen.”

Maar dat decaf, dat is toch een soort culinair taboe?

“Zeker, maar dat vind ik onterecht. Om koffiebonen decaf te maken worden de bonen vaker gewassen dan voor normale koffie. Men zegt dat de bonen daardoor hun smaak verliezen, maar ik geloof dat dat wel meevalt. Sommige cafés geven dat zelfs als reden waarom ze geen decaf schenken, maar ik denk dat het onzin is. Wel verliezen de bonen hun smaak als ze te lang liggen en decaf blijft vaak te lang liggen, omdat de vraag ernaar kleiner is.”

Kunt u de perfecte decaf beschrijven?

“Die is niet te heet en heeft een mooie crèmelaag waardoor hij lekker romig smaakt. Niet te bitter, niet te zuur. Precies een heel lekker kopje koffie.”

Meer over