Mijnheer en mevrouw Hamersma artikel Beeld Sjoukje Bierma
Mijnheer en mevrouw Hamersma artikelBeeld Sjoukje Bierma

Romeinse sla met munt en Hollandse ­mulfilet

PlusMeneer & Mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: ­Romeinse sla en Hollandse ­mulfilet.

Harold Hamersma

Elke week kijk ik uit naar WeeklyWrap van Wine Business, een ­internationale online nieuwsbrief die vanuit de ­Verenigde Staten wordt ­verzorgd. Deze trakteert op een mengeling van marktberichten, human interest en shownieuws. De nadruk ligt daarbij op Californië. Niet ­verwonderlijk: zou The Golden State een wijnland zijn geweest, dan had het op de wijnwereldranglijst de vierde plek bezet, achter Italië, Frankrijk en Spanje.

Coronapiek

Met de populariteit hier wil het overigens nog niet erg lukken. Van de voordelige uitvoeringen noteerde ik eens uit monde van een sterrenkok ‘dat hij de kwaliteit niet eens goed genoeg vond om er stoofpeertjes in te maken’. En aan het hogere segment hangen vaak prijskaartjes die de beste bordeaux en zeldzame bourgognes van kleur doen ­verschieten.

De Californische ­wijnmakers zitten er niet mee: meer dan 90 procent van de productie vindt in de VS een baasje. Anyhow, dankzij de WeeklyWrap weet ik dat in de stad Napa de wineries hun deuren weer hebben moeten sluiten voor bezoekers, vanwege een piek in coronabesmettingen.

Ook vanuit Frankrijk kwamen alarmerende berichten. Maar voor de verandering nu eens niet covid-gerelateerd. Onder het kopje ‘Shock Blind Tasting!’ las ik dat bij een blindproeverij Chinese bordeauxblends beter scoorden dan ­topwijnen uit Bordeaux. Waar moet het heen met deze wereld? vraag je je dan af.

Aan onze dochter die in San Francisco werkt, vroeg ik of zij overigens al wat had meegekregen van een onderwerp dat in de nieuwsbrief de gemoederen ­eveneens bezighoudt. Salades worden in Californië niet als volwaardige maaltijd beschouwd. Volgens de richtlijnen van ABC, Alcohol Beverage Control, mag daar zodoende geen wijn of een andere alcoholische drank bij geleverd worden in het geval van ophalen en bezorgen.

Zonder morren

Mevrouw Hamersma schrok daar een beetje van toen ze mij daar met onze dochter over hoorde via Facetime. “Wij mogen toch wel wat bij mijn salade drinken? Ik zet er net de mulletjes voor in de oven.” Ik kon haar geruststellen. Welke wijn ik erbij zou schenken, zou een abc’tje zijn. Als een kleuter die aan tafel tevreden gehouden moet worden, kleurt het visje zonder ­morren mee. Met rood van pinot noir en Siciliaanse frappato gaat zijn bordje probleemloos leeg.

Zo ook bij droge rosé. Van wit verschiet de mul evenmin van kleur. Opmerkelijk is dat ie dan een breed scala aan smaken blieft, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Van krakend frisse sauvignon blanc met hoge zuren tot veel milder wit, bijvoorbeeld uit het Franse ­zuiden.

Nu koos ik voor zacht-kruidig wit uit de Provence. Aan de ene kant sloot deze aan bij het stevig smakende visvlees en de zuidelijke ingrediënten olijfolie, munt en tijm. En aan de andere kant combineerde het verfijnde bittertje in de afdronk lekker bij het bittertje van de sla. “Zouden ze in Californië weleens van maaltijdsalades hebben gehoord?” vroeg mevrouw Hamersma zich hardop af.

De wijn: Domaine Naïs 2019 ­Coteaux d’Aix-en-­Provence, Frankrijk, €8,50 (wit)
Wijnhandel Slijterij ­Topido, Bellamystraat 14 
­topido.com Beeld
De wijn: Domaine Naïs 2019 ­Coteaux d’Aix-en-­Provence, Frankrijk, €8,50 (wit)Wijnhandel Slijterij ­Topido, Bellamystraat 14 ­topido.com

Romeinse sla met munt en Hollandse ­mulfilet (2 personen)

4 Hollandse mulfilets, met huid
2 el olijfolie
4 takjes tijm
75 g kerstomaatjes
2 radijsjes
2 el citroenmayonaise
50 g Romeinse sla
2 takjes munt

Verwarm de oven tot 200 graden. Leg de mulfilets op een met bakpapier beklede ­bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Verdeel de takjes tijm over de vis. Bestrooi met zout en peper. Rooster de mulfilets in 12-15 minuten goudbruin en net gaar. Halveer intussen de tomaatjes en snijd de radijs in dunne plakjes. Verdun de mayonaise met 2 el water.

Was en droog de sla en snijd in brede repen. Verdeel deze met de blaadjes munt over twee borden. Leg de tomaat en plakjes radijs erbij.

Lepel de verdunde mayonaise over de salade en bestrooi met peper naar smaak. Leg de mulfilets op de salade.

Salade, ­Janneke ­Philippi, Nijgh Cuisine. €24,99 Beeld
Salade, ­Janneke ­Philippi, Nijgh Cuisine. €24,99Beeld
­Romeinse sla en Hollandse ­mulfilet. Beeld RV
­Romeinse sla en Hollandse ­mulfilet.Beeld RV
Meer over