Tip

Rijksmuseum komt met overzichtstentoonstelling Willem Diepraam

In het Rijksmuseum zal dit najaar een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Willem Diepraam (1944) te zien zijn. De Nederlandse fotograaf, die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie, droeg een deel van zijn werk in 2011 over aan het museum.

ANP/Het Parool
Willem Diepraam en zijn echtgenote Kempadoo poseren bij een foto van collega-fotograaf Weegee.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Willem Diepraam en zijn echtgenote Kempadoo poseren bij een foto van collega-fotograaf Weegee.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Diepraam was volgens het Rijks in de jaren zeventig baanbrekend op het gebied van de journalistieke fotoreportage. Hij werd een van de bekendste fotografen van ons land en wist vervolgens de fotografie als een vorm van kunst verder te ontwikkelen.

Diepraam werkte voor Vrij Nederland en had een neus voor actualiteit. Voor hulporganisaties Novib en Artsen zonder Grenzen maakt hij in de jaren tachtig fotoreportages in meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Hij reisde naar Suriname vlak voordat het onafhankelijk werd in 1975 en was een van de eersten die vluchtelingenkampen in de Sahel te fotografeerde.

In 2011 schonk de fotograaf achthonderd van zijn eigen foto’s aan het Rijksmuseum. De foto’s uit die selectie behoren naar eigen zeggen tot zijn beste werken.

De tentoonstelling Willem Diepraam. 50 jaar fotografie zal hoogtepunten uit zijn oeuvre tonen. Bij de expositie, die van 9 oktober 2020 tot 10 januari 2021 te zien zal zijn, verschijnt een door Diepraam zelf samengesteld boek met daarin werk dat hem dierbaar is.

Meer over