Recept: Zeebaars uit de oven met olijven

Hoofdgerecht, 2 personen

Zeebaars is een heerlijke vis, maar de ene zeebaars is de andere niet is. Ze variëren niet alleen in grootte maar ook in soort. Er worden verschillende soorten aangevoerd van zó uit zee, tot gekweekt.

Het lekkerst is het om de hele vis te bereiden. Eigenlijk niet te veel aan doen, inwrijven met olie, insnijden en kruiden erin en zó in de oven.

De oventijd is wel afhankelijk van de omvang en kan variëren van 10-15 minuten tot een klein half uurtje voor een forse vis van meer dan een kilo. Vraag wel of de vis door de visman schoongemaakt kan worden.

Ingrediënten
2 kleine zeebaarzen
enkele kleine laurierblaadjes
enkele takjes dille
olijfolie
zeezout
3 eetlepels zwarte olijven
1 citroen
1 eetlepel gehakte peterselie

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 °C. Spoel de vis onder de stromende kraan af en dep droog. Maak met de punt van een scherp met enkele schuine insnijdingen in de vissen. Wrijf de vis in met olijfolie.

Stop in elke snede een stukje (of half blaadje) laurier. Leg takjes dille in de buikholte. Leg de vissen op een bakplaat of in een ovenschaal en strooi de olijven over de vis.

Bak de vis gaar in ongeveer 10-12 minuten. Neem uit de oven, verwijder de takjes dille. Verdeel de citroen in parten en geef deze bij de vis. Bestrooi de vis met peterselie en druppel er nog wat olijfolie over.

Lekker met gebakken krieltjes.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over