Recept: Tweebonensalade

Bijgerecht, 4 personen
Deze salade die in het Spaans ensalade de dos alubias heet, kan ruim van tevoren worden gemaakt om 's avonds bijvoorbeeld bij gegrilde of gebakken vis of met een simpele karbonade met mosterd te worden geserveerd. Ook lekker om mee te nemen op een picknick. Als maaltijdsalade kan de salade worden aangevuld met reepjes ham, met tonijn uit blik of met uitgebakken spekblokjes.

Ingrediënten
400 g sperziebonen
2 eieren
1 pot witte bonen
1 kleine rode ui
1 flinke teen knoflook
ca. 125 g kerstomaten (1/2 bakje)
enkele takjes peterselie
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sherryazijn
mespunt mosterd

Bereidingswijze
Haal de sperziebonen af en kook ze in water met zout beetgaar. Giet ze af in een vergiet en overspoel ze direct met koud water (stopt niet alleen het kookproces, maar maakt de sperziebonen ook mooi helder van kleur).

Kook intussen de eieren hard. Laat de eieren schrikken en pel ze. Snijd ze in parten. Spoel de witte bonen in een zeef af tot het water helder blijft. Laat goed uitlekken.

Pel en snipper de rode ui. Pel de knoflookteen en hak deze fijn. Halveer de kerstomaatjes. Hak de peterselie klein.

Klop eerst sherryazijn en mosterd dooreen en voeg hier dan al roerend de olie bij. Breng op smaak met zout en peper en meng er de knoflook en gehakte peterselie door.

Meng de dressing door de afgekoelde sperziebonen en witte bonen en meng er de uisnippers en halve kerstomaten door. Breng op smaak met zout en peper en garneer met de parten ei. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over