Recept: Spinaziesalade met rode biet en sinaasappel

Voor- of bijgerecht, 4-6 personen

Kies mooie sappige handsinaasappels voor deze salade. Vooral navelsinaasappels smaken zoet en vol, laten zich goed pellen en hebben weinig of geen pitten. Bloedsinaasappels komen in dit gerecht ook goed uit en wie misschien meer van een 'bittertje' houdt, kan natuurlijk ook grapefruits verwerken in de salade. Wilde spinazie is niet overal even makkelijk te krijgen, maar ook erg lekker in plaats van jonge blaadjes 'gewone' spinazie. Wie er een maaltijdsalade van wil maken kan ook wat blauwaderkaas en pijnboompitten of walnoten toevoegen.

Ingrediënten
200 g spinazie
2 kleine (gare) rode bieten
2 sinaasappels
2 kleine sjalotjes
3- 4 eetlepels olijfolie
1 eetlepels citroensap
zout, peper

Bereiding
Was en droog de spinazieblaadjes. Breek de steeltjes eventueel van de blaadjes. Pel de bieten en snijd of schaaf ze in plakken. Pel de sinaasappels of schil de vruchten. Snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliesjes uit. Vang hierbij het uitlekkende sap op. Pel en snipper de sjalotjes zo fijn mogelijk. Klop in het kommetje waarin het uitlekkende sinaasappelsap is opgevangen olijfolie en citroensap door elkaar en meng er de sjalotjes door. Breng op smaak met zout en peper. Meng de sjalotdressing met de spinazieblaadjes. Verdeel hierover de plakken rode biet en partjes sinaasappel en meng nogmaals. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over