Recept: Spaanse mosselen met chorizo

Hoofdgerecht, 4 personen

Lekker met (grof bruin) brood om in de saus te dippen. Serveer er een Spaanse wijn of ook heel lekker, een koel glas sherry bij. De saus is mild. Wie van pittig houdt kan ook nog een in reepjes gesneden Spaans pepertje toevoegen.

Ingrediënten
2 kg mosselen
1 flinke ui
3 tenen knoflook
olijfolie
1 blikje tomatenblokjes (400 g)
1 eetlepel tomatenketchup
1 takje tijm
zout, peper
125 g chorizo (plakjes)
enkele takjes (platte) peterselie

Bereidingswijze
Spoel de mosselen onder de stromende kraan af en verwijder zware of geopende exemplaren die zich niet sluiten na een tikje tegen het aanrecht. Zet koel.

Pel en snipper de ui en tenen knoflook Fruit in een koekenpan eerst de uisnippers een minuut of 5 in wat olie aan en voeg dan de knoflook toe. Fruit de knoflook 1-2 minuten mee en doe dan de tomatenblokjes met vocht, de ketchup en tijmblaadjes in de pan.

Breng op smaak met zout en peper en laat 5 minuten pruttelen.

Halveer de plakjes chorizo en fruit ze kort in een grote mosselpan in een scheutje olijfolie. Voeg de mosselen toe en laat ze op hoog vuur al omscheppend enkele minuten koken. Voeg de tomatensaus toe.

Leg een deksel op de pan en kook de mosselen in ca. 4 minuten verder gaar (tot ze zich allemaal geopend hebben). Hak de peterselie fijn en strooi over de mosselen. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over