Recept: Salade Niçoise

Maaltijdsalade, 4 personen

De hoeveelheden in de salade kunnen onderling variëren. De tonijn wordt gegrild, maar kan uiteraard ook gebakken worden. Geen verse (of diepvries) tonijn? Maak de salade dan met tonijn uit blik. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan tonijn op water en niet de vis die ingemaakt is in olie.

Ingrediënten
1/2 krop ijsbergsla
300 g haricots verts
4 eieren
300 g krieltjes
4 stukken tonijn
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels Balsamico azijn
3 eetlepels zwarte olijven
1 kleine rode ui

Bereidingswijze
Maak de sla schoon en verdeel de blaadjes in grove stukken. Haal de puntjes van de boontjes en kook ze in licht gezouten water beetgaar. Giet af en overspoel met koud water om t kookproces te stoppen. Laat uitlekken. Kook de eieren halfzacht, laat ze schrikken en pel ze. Halveer de eieren.

Kook of stoom de krieltjes gaar. Bestrijk de tonijn met wat olie. Grill de stukken tonijn rosé van binnen en met een streepjespatroon aan de buitenkant. Kruid met zout en peper. Meng olie en azijn tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Halveer de olijven.

Pel de ui en snijd er enkele mooie plakken uit. Haal de plakken in ringen uiteen. Meng sla-stukjes, gare boontjes en aardappelen met de dressing. Verdeel over 4 borden. Schik hierop de tonijn en halve eieren en garneer met de olijven en uiringen. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over