Recept: Salade met tonijn in sesamkorst

Maaltijdsalade, 4 personen

Het is beter om de tonijn pas na het bakken in de sesamzaadjes te díppen dan de vis te bakken met de sesamzaadjes. De zaadjes verbranden dan snel en worden bitter en blijven bovendien minder makkelijk 'plakken'. Wasabipasta, gemaakt van de pittige groene Japanse mierikswortel, is te koop in de supermarkt bij het delicatessenschap bij de Oosterse producten.

Ingrediënten
4 dikke stukken tonijn
2 eetlepels Japanse sojasaus
4 eetlepels sesamzaadjes
olijfolie om te bakken
200 g gemengde sla met rucola
3 takjes basilicum
3 takjes koriander
ca. 6 sprietjes bieslook
voor de vinaigrette:
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel wijnazijn
mespunt wasabipasta
1 theelepel poedersuiker

Bereiding
Bedruppel de tonijnfilets op een bord met sojasaus en laat dit een minuut of 15 intrekken. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Laat ze uitdampen. Maak de vinaigrette door azijn, wasabi en poedersuiker door elkaar te roeren en hier beetje bij beetje de olie bij te schenken. Meng sla en kruiden. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan. Dep de tonijn met keukenpapier af. Schroei de tonijn in de hete olie snel aan alle kanten dicht en bak 1-2 minuten per kant. Druk de tonijn direct na het bakken in de sesamzaadjes. Laat even rusten. Maak de sla aan met de vinaigrette en schik op 4 borden. Snijd de tonijn in plakken en leg ze op de salade. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over