Recept: Saffraanrisotto met coquilles

Hoofdgerecht, 4 personen
De saffraandraadjes moeten altijd eerst even weken voor ze aan een gerecht toegevoegd worden. Alleen zo komen kleur en aroma's vrij.

Ingrediënten
1 ui
1 knoflook
flinke scheut olijfolie
1 envelopje saffraandraadjes
ca. 3 dl witte wijn
300 g risottorijst
6 dl kippenbouillon
500 g coquilles
2 eetlepels boter
zeezout, versgemalen peper

Bereidingswijze
Pel en snipper uien en knoflook. Verhit in een grote pan met dikke bodem een flinke scheut olijfolie en fruit hierin de uisnippers ca. 2 minuten, voeg knoflook toe en roerbak nogmaals 1 minuut. Week intussen de saffraan in ongeveer 1,5 dl witte wijn.
Voeg de rijst aan de pan toe en bak al omscheppend de rijstkorrels glazig zijn. Voeg al roerend de wijn met saffraan en een scheut bouillon toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen.

Schenk opnieuw een deel van de bouillon en de wijn in de pan en roer weer tot het vocht is opgenomen. Voeg telkens een flinke scheut bouillon en witte wijn toe tot alle vocht gebruikt is.

Laat de rijst het vocht al roerend opnemen en gaar koken (ca. 20 minuten). Bestrijk de coquilles met een beetje olie en grill ze in een grillpan gaar (of bak ze kort in een koekenpan in weinig boter) Bestrooi met zout en peper.
Maak de risotto af door er de boter door te roeren. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de gegrilde coquilles bij de risotto. Lekker met zeekraal! (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over