Recept: Opperdoezer slastamppotje

Hoofdgerecht, 2 personen
Ik ben een groot fan van de Opperdoezer ronde. Niet zo maar een pieper, maar een koninklijke aardappel, die met de hand gerooid wordt, vanwege de delicate schil. De 'ronde' bevat relatief weinig zetmeel en heeft een bijzondere en verfijnde smaak.
Ze zijn lekker zó, simpel gekookt als bijgerecht, verwerkt in een salade, of zoals hier in een stamppotje met boter en reepjes malse sla: al het goede van het Hollandse land.

Overigens hoorde ik laatst iemand die de aardappels kookte in witte wijn, het kookvocht vervolgens bewaarde om er met boter en créme fraîche een romige intense puree van te maken, op smaak gebracht met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Persoonlijk vind ik een glas wijn naast de aardappels even lekker, denk ik.

Ingrediënten
400 g Opperdoezer ronde aardappels
1 krop (boter)sla
zout, peper
boter
scheutje melk
sprietjes bieslook
150 g garnalen

Bereidingswijze
Schil de aardappels en kook ze in licht gezouten water gaar. Neem intussen het gele hart uit de krop sla, was en droog deze blaadjes en snijd ze in repen. Giet de aardappels af, stoom ze kort droog en maak een mooie puree onder toevoeging van melk en boter naar smaak.

Meng de reepjes sla door de puree. Zet voor een mooie presentatie een (bak- of uitsteek-)ring op elk bord en schep de puree hierin, strijk glad en trek de ring omhoog. Knip de bieslook boven de garnalen klein en schep dit op over de stamppot.

De variaties zijn natuurlijk onbeperkt: neem in plaats van garnalen, gebakken zalm, of spekblokjes, meng zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten door de stamppot. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over