Recept: Gravad lax

Voorgerecht, 8 personen
De Scandinavische gemarineerde zalm wordt gegeten met een mosterd-dillesaus (2 eetlepels witte wijnazijn en 3 eetlepels suiker kort verwarmen en af laten koelen, hier 2 eetlepels mosterd en 2 eetlepels gehakte dille doorroeren en vervolgens al kloppend enkele eetlepels olie in een dun straaltje). Laat voor dit gerecht een hele zalm van ca/ 1,5 -2 kg fileren zodat er 2 filets met vel over blijven van ca. 600- 750 gram. Onnodig te zeggen dat de vis supervers moet zijn.

Ingrediënten
2 mooie zalmfilets met vel
1 grote bos verse dille
100 g grof zeezout
75 g suiker
1- 1 1/2 eetlepel grof gestoten peperkorrels

Bereidingswijze
Hak de dille en meng de dille met het zeezout, de suiker en de gekneusde peper.
Leg een zalmfilet met de velkant naar beneden op een groot vel plasticfolie. Verdeel het kruidenmengsel over de zalmfilet en druk licht aan. Leg hierop de tweede zalmfilet (velkant naar boven) en pak de zalm in drie lagen folie in.

Leg de zalm in een grote ondiepe schaal en leg een snijplank, verzwaard met gewichtjes op de vis. Laat de zalm nu twee dagen marineren in de koelkast. Keer de vis hierbij elke 12 uur zodat het vocht dat zich ontwikkeld in het pakketje zich goed over de vis verspreid. Leg hierna de plank met gewichtjes telkens weer op de vis.
Snijd de gravad lax in mooie dunne plakken en serveer met de saus. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over