PlusRecept van de dag

Ramadanrecepten: Egyptische rokak met lamsgehakt

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en van eten dat mensen verbindt. Vandaag: Rokak met lamsgehakt.

Merijn Tol
Merijn Tol Beeld Oof Verschuren
Merijn TolBeeld Oof Verschuren

Het is nog altijd ramadan. En dus ben ik nog steeds op zoek naar verrukkelijke gerechten die deze periode voortbrengt, met de rituelen die erbij horen. Zoals filosoof Alain de Botton zegt: de gemeenschap is in religie een krachtig thema. Het idee van verbonden zijn met anderen in een heilig domein. Want we vragen ons allemaal dezelfde dingen af: wat betekent een goed leven? Wat zijn mijn verantwoordelijkheden tegenover anderen? Wat betekent de gemeenschap eigenlijk? Religie als inspiratiebron voor atheïsten.

Mijn columns beginnen meestal met een klein idee in mijn hoofd. Daarna ga ik researchen. Op die zoektocht met open vizier kom ik de leukste, gekste dingen tegen.

Zo stuitte ik vandaag op een mooi verhaal over een ­westers koppel, wonend in een voorstad van Caïro, dat ­tijdens de ramadan aanschoof bij een Egyptische familie voor een feestelijke iftar. Ik las hoe ze werden behandeld als koningen met tafels vol eten en met een vriendelijkheid zonder einde.

De vader en kostwinner des huizes vertelde deze wijsheid: “Mijn moeder leerde me één ding. Wat je in je glas doet, dat drink je. Doe je er suiker in? Dan drink je suiker. Thee? Dan drink je thee. Als je er iets goeds in doet, dan drink je dat. Hetzelfde geldt voor je kinderen en je leven.” Ramadan leek voor het westerse stel op deze manier een spiegel van totale menselijkheid.

Ik las het verhaal op Onbeing.org, een fantastisch platform dat als een van de eerste de kracht van podcasts begreep. Met gesprekken die gaan over de grote vraagstukken: wat betekent het om mens te zijn, hoe willen we leven en hoe willen we zijn tegen elkaar?

Dezelfde bezinning die ook een vastenperiode van mensen vraagt. En zitten we daar niet allemaal een beetje in? Kunnen we van elkaar verschillen en toch samenleven?

Met deze simpele Egyptische rokak – zalige laagjes ‘lasagne meets börek’ – hebben we in elk geval een perfect conversatiestuk om op tafel te zetten.

Rokak met lamsgehakt

Ingrediënten
250 ml kippenbouillon (pot, blokje of zelfgemaakt)
1 kaneelstokje
1 blaadje laurier
1 pak vierkante yufkavellen (Turkse winkel)
olijfolie
4 uien, fijngesneden
½ el kaneel
1 el komijn
500 g lamsgehakt
1-2 eidooiers
300 ml melk

Bereiding
Verhit de oven op 200°C. Verwarm de kippenbouillon op laag vuur met het kaneelstokje en de laurier. Bak de uien op laag vuur 15 minuten met de kaneel en komijn. Voeg daarna het gehakt toe met wat zout. Haal de yufkavellen los. In Egypte hebben ze speciaal rokakdeeg, maar dit komt goed in de buurt. De vellen zijn meestal groot, u kunt rechthoekige stukken loshalen, ter grootte van uw schaal (ca. 20-25 cm bij 15 cm). Het is niet erg als het scheurt, u kunt ook losse stukken gebruiken. Vet uw ovenschaal in met wat olie en leg er een vel in, besprenkel met 2-3 eetlepels hete bouillon.

Herhaal tot u een laag met 5, 6 vellen op elkaar heeft. Verdeel de helft van het gehaktmengsel erover. Leg er wederom 5 of 6 vellen met bouillon overheen en daarna de rest van het gehaktmengsel. Eindig met weer een laag van 5 tot 6 vellen. Klop het ei los met de melk en schenk eroverheen. Snijd het geheel met een scherp mes in vierkante stukken. Bak goudbruin in circa 20 minuten. Wij aten het met een salade van geroosterde aubergine, tomaat en peterselie. Bil hana wa shifa! (‘Eet je maaltijd in blijdschap en gezondheid’)

Meer over