Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Proost op de boer: salade van meloen, aardappel, kruiden en geroosterde feta

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: salade van meloen en aardappel. Met een rosé die meehelpt.

Meneer & mevrouw Hamersma

Normaal gesproken ontvangen we de berichten over de aangroei van ijs hartje winter uit het noorden van Nederland, maar half april dienden deze zich nota bene uit Zuid-Frankrijk aan. Nog opmerkelijker: ook in dit geval kwamen deze berichten via landgenoten.

Het nieuws dat Koning Winter nog even op zijn schreden was teruggekeerd en als nachtvorst de wijngaarden in Chablis en de Loire had aangedaan, had mij al iets eerder bereikt. Vervelend, maar ik keek er niet echt van op. De noordelijk gelegen regio’s krijgen het wel vaker voor hun kiezen. Maar nu kreeg ik een belletje van Daan van Dijkman die in Ventoux samen met zijn vrouw Domaine de Marotte bestiert. De ijskoude poollucht was ook neergeploft op de flanken van de Mont ­Ventoux om daar temperaturen tot 7 graden onder nul op de thermometer te zetten.

Salade van meloen en aardappel. Beeld -
Salade van meloen en aardappel.Beeld -

Vuurpotten

“In de ruim twintig jaar dat wij het domein hebben, heb ik dat nog nooit meegemaakt,” zei Van Dijkman. “Je kunt wel allemaal vuurpotten tussen de wijnranken neerzetten, maar die bieden alleen soelaas bij lichte vorst. Nu zag het er alleen maar heel feeëriek uit.”

Door het bevriezen van de knoppen vreesde hij dit oogstjaar 80 procent van zijn rood en rosé en 50 procent van zijn wit te verliezen. Met de gesloten horeca ten gevolge van de lockdown kon dat er ook nog wel bij. “Aan de ene kant is het verschrikkelijk, maar aan de andere kant hoort dit natuurlijk ook bij het boer-zijn,” probeerde hij nog opgewekt.

Een paar dagen later nam een landgenote persoonlijk de rol van Franse weervrouw op zich. Fleur de Groot kwam de oogst van 2020 van Domaine de l’Amaurigue brengen, een wijngoed dat zij samen met haar vader en moeder bestiert. Zelfs nog zuidelijker, in de Provence aan de Middellandse Zee, was er sprake geweest van bevriezing. Geschatte schade: min zeventig procent. “Klimaatverandering is het buzzword. Iedereen is bang dat dit nog maar het begin is en dat we de komende jaren er steeds vaker mee te maken gaan krijgen.”

Mevrouw Hamersma, die het ook allemaal aanhoorde, besloot meteen een handje te helpen. Niet door wollen sjaals en polsmofjes te breien, maar door een gerecht te maken dat in ieder geval de rosé van l’Amaurigue zou flatteren. Het kwam uit een boek van Anna Jones, een kookboekenschrijver die het niet alleen goed voorheeft met de inwendige mens, maar ook met onze aarde. In Eén pan, plaat, planeet geeft zij recepten die tot zo min mogelijk verspilling leiden.

Feta

Mevrouw Hamersma vond er een zuidelijke salade in, waarvan niet veel later zelfs geen kruimeltje feta meer op het bord was te vinden. Mede met dank aan de inderdaad naadloos aansluitende fles rosé die ook leeg ging. Kortom, wie een donatie ten behoeve van een Nederlandse wijnboer wil doen, kan daarvoor gewoon de glasbak gebruiken.

Recept: salade van meloen, aardappel, kruiden en geroosterde feta (4 personen)

1 kg kleine nieuwe aardappels, zoals krieltjes, 1 biologische citroen, 1 bol knoflook, 3 el extra vergine olijfolie + extra om te besprenkelen, 1 el verse oregano, 1 kg meloen (watermeloen, cantaloupe of honingmeloen; combineren kan), 200 g feta, 1 klein bosje basilicum, blaadjes ­geplukt, 1 klein bosje munt, blaadjes geplukt

Verhit de oven tot 200 graden. Hak grote aardappels doormidden en houd de kleinere heel. Verdeel ze over een grote bakplaat. Schil de ­citroenschil met een dunschiller in lange, dunne repen en leg die op de bakplaat. Kneus de knoflook tot de tenen openbarsten en voeg ze met de olijfolie en de oregano toe aan de bakplaat. Schep even door elkaar, kruid het mengsel met zout en peper en rooster het 20 minuten.

Schil de meloen en snijd in dunne repen, driehoekjes en/of blokjes. Verwijder de pitten.

Haal de aardappels na 20 minuten uit de oven en kneus ze met een aardappelstamper tot ze uit elkaar vallen en platgedrukt zijn. Verkruimel de feta erover en zet de bakplaat nog 20 minuten in de oven tot de feta aan alle kanten goudbruin en krokant is.

Haal de bakplaat uit de oven, meng het sap van de halve citroen door het mengsel en voeg de meloen, basilicum en munt toe. Maak het af met olijfolie en eventueel wat honing of agavesiroop.

De wijn

Domaine de l’Amaurigue 2020, Côtes de Provence, Frankrijk, €10,99 (rosé) Gall & Gall

Één Pan, Plaats, Planeet, Anna Jones, Fontaine Uitgevers, €29,99. Beeld -
Één Pan, Plaats, Planeet, Anna Jones, Fontaine Uitgevers, €29,99.Beeld -
Meer over