The Butcher’s Tears, Jan van Galenstraat 10.

PlusNet open

Proeflokaal Tears: een Berlijnse, minimalistische bar

The Butcher’s Tears, Jan van Galenstraat 10.Beeld Jakob Van Vliet

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Tears.

Louis Bollee

De Febo naast de Markthallen was voor de ­bewoners van West decennia niet minder dan een icoon in een bar stukje niemandsland vol ronkende vrachtwagens. Als een glimmende vuurtoren vol bergen geelgouden frietjes gidste het glazen snackpaleis de ploeterende fietsers veilig naar het westen, met beslagen trekmuurtjes als veilige schuilplek tijdens gemene novemberbuien.

Dit jaar verdween de Febo plots, en nu is er iets nieuws: een proeflokaal van het Amsterdamse brouwerijtje The Butcher’s Tears.

Het is geen volgepropte, bruine kroeg met sfeerlicht en eitjes op de toog, maar een minimalistische, lichtgrijze rechthoek met slechts vier grote tafels en een uit beton gegoten bar. Aan het roer staan Felicia Ljusteräng en Felicia von Zweigbergk, twee dames die dat lege juist fijn vinden.

Zelfgebouwde jukebox

Von Zweigbergk: “De gezelligheid komt van de mensen die hier gaan drinken en dansen.” Dat dansen kan op muziek uit hun zelfgebouwde jukebox, die experimentele versies van muzikale klassiekers door de ruimte knalt.

De Felicia’s zijn ook trots op hun ‘rookruimte’: een piepklein binnenplaatsje, geflankeerd door de dichtgetimmerde ramen van de Marktkantine. Beduimeld pershout, gebroken glas, slordige graffiti: de beoogde clientèle zal er een rauwe, Berlijnse gemoedelijkheid in herkennen.

Overigens is niet alles anders: in het proeflokaal zijn nog steeds gouden frietjes te bestellen. Von Zweigbergk lacht en zegt: “Dat is onze ode aan de oude Febo.”

Tears

Jan van Galenstraat 10
butchers-tears.com

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl.

Meer over