Producten speciaalzaak sneller duurder dan in supermarkt

Brood en gebak van de bakker zijn de afgelopen 5 jaar ruim 22 procent duurder geworden, meer dan twee keer zoveel als vergelijkbare producten in de supermarkt. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP/Redactie
Een bakkerij in Hoofddorp. © ANP Beeld
Een bakkerij in Hoofddorp. © ANP

Ook het vlees van de slager werd tussen 2006 en 2011 een stuk duurder vergeleken met dat in de supers. Bij de slagers gingen de vleesprijzen gemiddeld 13,6 procent omhoog, bij de supermarkten was dit 4,4 procent. Ook verse groenten, aardappelen en vers fruit zijn het meest in prijs gestegen in de speciaalzaak, met 11,6 procent.

Joop Holla van marktonderzoeksbureau GfK denkt dat de speciaalzaken zichzelf uit de markt prijzen. De bakkers berekenen de duurdere grondstoffen volgens hem door aan de consument; supermarkten doen dit in veel mindere mate omdat ze steeds harder moeten concurreren met discounters als de Lidl. Dat geldt tegenwoordig ook op het gebied van verse producten en vlees.

'De consument is aan het bezuinigen, er wordt minder uitgegeven in de speciaalzaak', aldus Holla. Ook kopen mensen minder luxeproducten. 'Ze kiezen minder vaak een biefstuk en vaker een gehaktbal', aldus de onderzoeker. Luxebrood zoals croissants moet vaker plaatsmaken voor het goedkopere brood.

undefined

Meer over