Pop: The Fantômas Melvins Big Band - Live from london 2006 ***

Deze dvd toont de passage van deze hedendaagse supergroep in het Londense Kentish Town Forum. Deze uitgebreide bezetting bestaat uit twee drummers: Dave Lombardo van Slayer en Fantômas en Dale Crover van Melvins. Melvinsleider Buzz Osborne speelt gitaar en zingt. Trevor Dunn van Mr. Bungle speelt bas en componist/multi-instrumentalist Sir David Scott Stone speelt tweede gitaar en af en toe ook bas. Zanger Mike Patton staat achter een batterij effecten.

Het is een apart allegaartje: typische rockers in jeans en T-shirts naast Buzzo in pyjamabroek, Stone als professor literatuur en Patton, zonder haarnetje maar mét Disneyland T-shirt. Hun muziek is echter een zeer gefocust beestje, dat als een duivel in een wijwatervat tekeergaat, maar wel perfect afgemeten en minutieus georkestreerd is.

Zowel werk van Fantômas als van Melvins passeert lekker overdadig de revue, naast enkele opmerkelijke nieuwe coverversies: een vermassacreerd 'Sacrifice' van Flipper en een hilarisch streepje 'Low Rider' van War, waarin Patton de toetergeluidjes met zijn stem nadoet.

De muziek is speels, bombastisch, idioot en opwindend tegelijkertijd, met een duivels 'The Omen', een vol tekenfilmgeweld gepleurd 'Page 29' en een door Patton met overduidelijk genot gezongen 'Spider Baby' als hoogtepunten.

De commentaartrack wordt voornamelijk volgeluld door acteur Danny DeVito, die al eerder in Pattons buurt opdook. Wat er te zien valt op het scherm komt uiteraard aan bod, maar het gaat toch voornamelijk over backstagepasjes, Sesamstraat, Marlon Brando's gewoonte om online te chatten als een Chinees meisje en het feit dat acteur Martin Lawrence een enorme lul is.

King Buzzo laat zich echter ook niet onbetuigd en heeft het onder andere over Kurt Cobains productiewerk voor Melvins en waar Pattons plots opduikende pimp talk vandaan komt. Hoe goed het optreden ook is, de commentaartrack is zo mogelijk nog entertainender. En, dit is ongetwijfeld uniek, hij duurt bovendien een stuk langer dan het optreden zelf. (SID MEURIS)
(DVD: Ipecac/Bang!)

Meer over Fantômas Melvins Big Band op KindaMuzik.net

null Beeld
Meer over