Pop: Loudon Wainwright III - Recovery ***

Talentvolle kinderen hebben is natuurlijk geweldig, maar dat acteur én singer-songwriter Loudon Wainwright III in veel ogen inmiddels alleen nog maar vader van Martha en Rufus is, is toch een tikkie overdreven. Zeker aan de status van Rufus, die door menig popjournalist is gekroond tot de koning van de camp-barok, kan Loudon al jaren niet meer tippen.

Maar sinds hij in 1970 zijn eerste plaat opnam, heeft hij toch heel wat mooie songs-in-de-marge opgenomen. Simpel, kale liedjes vaak, die hij met de tong in de wangen zingzegt, en die het vooral moeten hebben van zijn gevoel voor ironie en de nodige scherpe, sarcastische oneliners. Meer een komiek met een gitaar dan een briljant zanger. Maar wel een geestige komiek.

Na een plaat of 23 duikt hij op Recovery in dat rijke verleden door met topproducer Joe Henry dertien liedjes van zijn eerste vier platen opnieuw op te nemen. En al zijn ze niet allemaal geweldig, er zitten fijne (her)ontdekkingen tussen. En sommige liedjes krijgen zelfs een heel andere lading. Een ode aan een groupie als Motel blues klinkt toch ietsjes droeviger als een 61-jarige het zingt. En Saw your name in the paper, ooit een ironisch pesterige tekst over de tol van de roem, klinkt hier ineens als een melancholieke waarschuwing aan zijn kinderen. (Yep Roc)
(DIRKJAN ARENSMAN)

www.lwiii.com

null Beeld
Meer over