PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Pappardelle met tomaten, doperwten en ­buffelmozzarella

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: pappardelle. Met toch maar een vaderlandse witte.

Harold Hamersma
Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

Luc Zeebroek (beter bekend als Kamagurka) en ik vormen een enigszins geheim ­Belgisch-Nederlands gezelschap met als doel eet- en wijnmomenten met elkaar te delen. Onze vriendschap is ooit ontstaan in Leuven tijdens Het Culinair ­Tribunaal, een serie artikelen die ik met Ronald Hoeben schreef voor Esquire.

Eerst brachten we iedere ­provincie in Nederland gastronomisch in kaart door met lokale, voor het grote publiek bekende ­lekkerbekken aan tafel over eten te praten. Daarna belandden wij uiteindelijk ook in Vlaanderen. Om precies te zijn in restaurant De Spaanse Brabander van Dirk – God hebbe zijn ziel en de ­duivel zijn lever – Lambrechts. Wat ik mij goed herinner is dat ‘Kama’ had aangegeven dat hij vegetarisch wenste te eten. Nu het is dermate lang geleden dat ‘geen vlees of geen vis’ eten in een restaurant bij lange na nog niet zo ingeburgerd was als tegenwoordig. Kama’s order bleek dan ook of niet goed doorgekomen, of Lambrechts had er geen boodschap aan gehad: de entrecote die Kamagurka kreeg was enorm.

Echt memorabel is echter dat ik er daarna nooit meer eentje met zo veel graagte heb zien opeten. In de jaren daarna heeft de ontstane vriendschap geleid tot ons boek Waanzin & Wijnzin (een briefschrijver eiste vernietiging van de oplage vanwege het hoofdstuk over Adolf Hitler en zijn kwaaie dronk) en vele etentjes en drinkuitstapjes in Nederland, België en in den vreemde. En wanneer wij niet gezamenlijk konden tafelen, informeerden we elkaar via foto’s van bijzondere flessen die we opentrokken. ‘Lekker,’ plopt er dan op in het schermpje.

Aspirant-lid

We hebben ons beiden er zelfs een Whatsapp-alter ego voor aangemeten: Dorstman BE en Dorstman NL. Onlangs diende zich trouwens een aspirant-lid aan: de in Portugal wonen­de Arthur van ­Ame­rongen. Nu ben ik al fan van zijn columns waarmee hij HP/De Tijd en de Volkskrant onveilig maakt. Maar ik werd het nog meer toen hij mij schreef dat hij samen met Reggie Smith, een Nederlandse importeur van ­Portugese wijnen, ‘dé wijngids over de Algarve en Alentejo’ gaat maken.

Plengoffer

“Misschien moeten we dan de ballotage voor Dorstman POR hier doen?” suggereerde de immer hulpvaardige mevrouw Hamersma. “Dan maak ik uit de groene Shortlist dat gerechtje van Toscanini waar we met Kama zouden zijn gaan eten als het virus niet…” Ik begon meteen te mijmeren wat Dorstman POR zou meenemen als pleng­offer. Waarschijnlijk vinho verde, die dan lekker tegen de dop­erwtjes en tomaatjes aan kon knapperen.

Shortlist Amsterdam, Famke en Floor van Praag. € 32.00. Beeld RV
Shortlist Amsterdam, Famke en Floor van Praag. € 32.00.Beeld RV

Zelf had ik twee opties: een witte uit Campania, waar het gerecht spaghetti alla ­Positano zijn oorsprong vindt. Of zou ik proberen om Van Amerongen te verleiden tot een definitieve terugkeer naar het vaderland door hem een witte te schenken van een winkel die alleen in Nederlandse wijnen doet?

“Leg je je mobiel weg?” zei mevrouw Hamersma tijdens het proefeten en -drinken. “Even een foto aan Kama sturen,” ­antwoordde ik.

Pappardelle met tomaten, doperwten en ­buffelmozzarella. Beeld
Pappardelle met tomaten, doperwten en ­buffelmozzarella.

Pappardelle met tomaten, doperwten en ­buffelmozzarella (hoofdgerecht; 4 personen)

500 g cherrytomaatjes
2 tenen knoflook, in plakjes
2 + 1 el extra vergine olijfolie
200 g doperwten (koelvers of diepvries)
400 g pappardelle of tagliatelle
1 bol buffelmozzarella
½ bosje basilicum
1½ el kappertjes

Bereiding

Zet de oven op 200 graden. Doe de cherry­tomaatjes in ovenvaste schaal met de knoflook, 2 el olijfolie, peper en zout en meng. Zet in de voorverwarmde oven en rooster zo’n 8 min tot de velletjes van de tomaten beginnen te barsten, schep halverwege een keer om.

Kook ondertussen de doperwten in gezouten water zo’n 5 min. Giet af en spoel ze onder koud, stromend water. Zet het water voor de pappardelle op: minstens 2 liter met flink wat zout. Snijd de mozzarella in kleine stukjes en laat ze uitlekken. Scheur de basilicumblaadjes in grove stukken.

Kook de pappardelle al dente, giet het water af en doe de pasta terug in de pan. Schep de tomaatjes (met de olijfolie en knoflook), de doperwten, kappertjes en wat zout door de warme pasta. Voeg de mozzarella en de overgebleven olijfolie toe en schep voorzichtig om. Verdeel de pasta over de borden, maal er wat verse zwarte peper overheen en garneer met de basilicum.

Wijngoed Thorn 2019. Beeld RV
Wijngoed Thorn 2019.Beeld RV

De wijn

Wijngoed Thorn 2019
Auxerrois, Limburg, Nederland, €13,50 (wit)
Bob Wijn, Eerste van der Helststraat 41
www.bobwijn.nl

Meer over