Aldus

Overvolle kledingkast? Met een capsulegarderobe niet meer

Overvolle kledingkast? Met een capsulegarderobe niet meer. Volgens stylist en schrijver Leoni Huisman (48) heb je aan 36 stuks kleding genoeg.

Alice Boothby
null Beeld Ingrid Bockting
Beeld Ingrid Bockting

Dat is niet veel.

“Bij een capsulegarderobe ga ik uit van 36 kledingstukken per seizoen. Stel: je hebt zeven broeken en veertien tops. Dan heb je al 98 mogelijke combinaties. Het is een beetje als je vakantiekoffer inpakken: je weet ­precies wat je hebt.”

Worden schoenen ook bij die 36 stuks gerekend?

“Jazeker, net als jassen. Feestkleding, sportkleding en lingerie tel ik niet mee. Ook de oude joggingbroek wordt buiten beschouwing gelaten.”

We waren eerder massaal in de ban van Marie Kondo, is de capsule­garderobe de volgende opruimhype?

“Zelf ben ik ook enorm fan van Marie Kondo. Maar het grootste verschil tussen Marie Kondo en mijn methode is: je kunt gelijk beginnen en hoeft nog niets weg te doen. De focus ligt op wat je draagt, de rest bewaar je ergens anders. Als je weet wat je draagt, kun je het na twee seizoenen alsnog wegdoen.”

Hoe ziet uw eigen kledingkast eruit?

“Ik draag nu al zo’n vijf jaar capsulegarderobes. Net als mijn man en twee dochters. De oudste van 13 jaar zei nog: ‘mama, ik ga écht jouw methode niet doen hoor’, maar nu zit ze ook trouw aan de 36 stuks.”

En hoe was het daarvoor?

“Vijf jaar geleden had ik een enorme uitpuilende inloopkast. Dat is natuurlijk ook inherent aan mijn vak als stylist. Toen ik opeens ziek werd en kort in een rolstoel belandde, ben ik begonnen met schrijven. Dat is nu het boek De capsulegarderobe geworden. Zo kan ik hopelijk ook anderen inspireren, zonder dat ze een dure opruimconsultant in de arm hoeven te nemen.”

Meer over