PlusVoorwoord

Oud en nieuw

null Beeld
Judith Zilversmit

Sommige gebouwen blijven in het geheugen hun oude rol vervullen. Zo denken veel mensen nog altijd dat Het Parool in de Wibautstraat zit, en als ik langs Vondel CS fiets, schiet het Filmmuseum door mijn hoofd, ook al is het daar al jaren weg. Hetzelfde geldt voor het Conservatorium Hotel in de Van Baerlestraat – zodra ik in de buurt kom, denk ik aan muziekstudenten en violen.

Het hotel is niet te missen: een pontificale kolos bij het Museumplein. In 1901 gebouwd als bank, daarna (1984) trok het Conservatorium van Amsterdam erin, en exact tien jaar geleden opende het Conservatorium Hotel op deze plek zijn deuren.

Er wordt in Amsterdam tra­ditioneel veel geklaagd en ook hotels zijn vaak het doelwit. Toch zijn er ook goede dingen. Zo vertelt Astrid Rose, hoofd commu­nicatie van het Conservatorium van Amsterdam (de opleiding, niet het hotel), in het portret van het jubilerende hotel dat het ‘oude gebouw met systeemplafonds’ is getransformeerd tot een plek met ‘grandeur’. De verbouwing voltrok zich met gevoel voor de geschiedenis van de locatie.

Uiteindelijk is het conserva­torium ook niet helemaal uit het gebouw vertrokken. Sinds 2016 werkt de muziekvakopleiding samen met het hotel. Elke week spelen in de lobby talenten van het conservatorium.

Zo kan het dus ook. Dat de oude tijd en de toekomst elkaar niet in de weg zitten, maar prettig samensmelten.

Meer over