Aldus

Opiniepeiling Vito de Hond: gemiddeld kreeg deze kerst 3 sterren

Brugklasser Vito de Jong (12) verrichtte voor een schoolopdracht een opiniepeiling: hoe sloegen we ons door de coronakerst heen?

Dylan van Eijkeren
null Beeld Vito de Jong
Beeld Vito de Jong

Zit je op een nieuw soort school?

“Ja, op de Xplore-Agoraschool in Noord. We krijgen geen lessen of huiswerk of toetsen, we hebben geen leraren en er zijn geen vakken. We kiezen zelf wat we willen doen.”

Dat klinkt nogal vrij.

“Maar niet vrijblijvend. We maken zelf challenges aan en onderzoeken de wereld via de vijf werelden van Agora: wetenschap, kunst, maatschappij, sociaal-ethisch en spiritueel. En toen dacht ik: ik maak een maatschappelijke challenge om uit te zoeken of de mensen zich met kerst wel aan de coronaregels hebben gehouden en of ze de feestdagen leuk vonden.”

Hoe ging je te werk?

“Met Microsoft Forms heb ik zes vragen opgesteld en die naar vrienden, klasgenoten, kennissen en familie gestuurd. Ik wilde honderd antwoorden, dat was makkelijker rekenen.”

Is dat gelukt?

“Ja. De uitkomsten heb ik verwerkt, en van een heb ik een diagram gemaakt. Iedereen bleek zich aan de bezoekregels te hebben gehouden, nul mensen hadden type 2-vuurwerk afgestoken, 5 procent vond dat de overheid de feestdagen niet goed had geregeld, 67 procent vond van wel. De feestdagen vond 15 procent heel leuk, en 2 procent stom. Gemiddeld kreeg deze kerst drie sterren, en kerst in andere jaren vier sterren.”

Aangezien je geen leraar hebt, kreeg je waarschijnlijk ook geen cijfer?

“We hebben geen leraren, wel een coach, maar ik kreeg inderdaad geen cijfer.”

Ben je de nieuwe Maurice de Hond?

“Dat denk ik niet, maar ik heb mijn document wel Vito de Hond genoemd.”

Meer over